LIGE NU:

Direktør for boligorganisation vil hellere rive ned end at renovere

Renoveringen af fire boligblokke i Aalborg er så dyr, at direktøren i Alabu Bolig hellere vil rive dem ned og bygge nyt.

Fire boligblokke på Umanakvej i Aalborg skal renoveres. Men hvis det stod til direktøren i Alabu Bolig, vil han heller rive blokkene ned.

- Det er en stor makeover, der skal laves på alt både indvendigt og udvendigt. For den samme sum penge kunne jeg jo lave et spritnyt byggeri, og det så jeg jo hellere, fremfor at vi smider en masse gode penge efter noget, der måske er knap så godt, som hvis vi byggede noget spritnyt, siger Klaus Ringgaard, der er direktør i Alabu Bolig.

Der er tale om i alt 144 lejligheder, som er mere end 50 år gamle og ikke længere lever op til nutidens standarder. Renoveringen koster 190 millioner kroner.

Alabu Bolig har af Landsbyggefonden fået tilskud på 117 millioner kroner til renoveringen – penge de også havde søgt til at bygge nyt, men det fik de afslag på, og derfor måtte de nøjes med at renovere.

- Som lovgivningen er lige nu, er vi nødt til at gøre det på den måde, vi gør med at renovere indenfor bestående rammer, siger Klaus Ringgaard.

Burde vurdere fra sag til sag

Det nordjyske folketingsmedlem Orla Hav (Socialdemokratiet) sidder i boligudvalget på Christiansborg, og han bakker Klaus Ringgaard op i hans kritik.

- Først og fremmest vil jeg opfordre direktøren fra Alabu til at tage en ordentlig dialog indenfor Boligselskabernes Landsforening og sammen med dem tage en dialog med boligministeren for at se, om der er noget, der vil være klogt at ændre på, siger Orla Hav.

I en af Alabus andre ejendomme fik de tilskud af Landsbyggefonden til at rive bygningen ned og bygge nyt, men her var boligerne sat sammen af elementer, der kunne holde i 30 år, og nu havde de stået i 60.

- Jeg så gerne, at man var en lille smule mere lempelig i forhold til at kigge på den enkelte situation og vurdere fra sag til sag og sige: Det kunne være, at det var her, det gav mening at rive ned og så bygge nyt op, siger Klaus Ringgaard.

Hvis Klaus Ringgaard havde fået tilskud fra Landsbyggefonden til at bygge nyt i stedet for at renovere, så havde lejlighederne set helt anderledes ud.

- Så havde det været en arkitektkonkurrence, hvor der var frit slag i forhold til at komme til nogle alternative løsninger til at lave et nybyggeri, som var spændende og en ny del af bybilledet, siger han.