"En af de sager med allerflest grove, skærpende omstændigheder": Anklager kræver 53-årig fængslet på livstid

Ifølge sagens anklager, er der adskillige omstændigheder ved sagen, der bør skærpe straffen til en livstidsstraf.

Specialanklager ved Nordjyllands Politi, Mette Bendix, nedlægger påstand om, at den 53-årige mand, der af et enigt dommer- og nævningeting ved Retten i Aalborg, netop er kendt skyldig for at have slået sin ekskone ihjel, skal fængsles på livstid. 

Det har hun netop redegjort for ved Retten i Aalborg. 

- Det her er en af de sager, jeg har set, med allerflest grove, skærpende omstændigheder, lyder det fra Mette Bendix, da hun onsdag formiddag procederede for anklagemyndighedens syn på strafudmålingen. 

Normalvis straffes manddrab med 12 år, men der er flere forhold ved denne sag, der bør betyde, at straffen skal forhøjes forklarer hun.

Skærpende omstændigheder

Sagens anklager forklarer, hvordan manddrab og besiddelse af en ladt pistol i sig selv bør koste 16 års fængsel. 

Derudover henviser hun til en særlig bestemmelse i straffelovens paragraf 81b, der omhandler brug af skydevåben på offentligt tilgængeligt sted. På grund af skydevåbens særligt farlige karakter, kan en straf forhøjes med indtil det halve, hvis et drab er begået med skydevåben på et offentligt tilgængeligt sted. 

Hun fremhæver desuden det faktum, at drabet er sket for øjnene af to små børn, og så lægger hun også vægt på, at drabet var en slags kulmination på flere års chikane og psykisk vold mod den dræbte kvinde. 

- Der er ganske meget, der taler for en forhøjelse af straffen. Faktisk er der ikke noget formildende ved den her sag, overhovedet, lyder det fra Mette Bendix. 

Hun tager forbehold for, at den 53-årige tidligere har forklaret, at ekskonen nærmest havde taget børnene fra ham, og at det var ren og skær desperation, der drev ham til at dræbe hende.

- Det er ikke børnene, han går efter. Det var hende, han gik efter. Vi er her i dag, fordi han skød hende for øjnene af børnene. Det var ikke børnene, han tænkte på. Det var hans egen irritation, siger Mette Bendix. 

16 år, siger forsvarer

Den 53-åriges forsvarer Jens Lang Rask indleder sin procedure med at fortælle, at han mener, livstidsstraf skal være reserveret til de allermest alvorlige forbrydelser i Danmark.

- Det vil være en skævvridning i retssystemet, hvis min klient bliver idømt en livstidsstraf, siger han.  

Han fremhæver også, med henvisning til paragraf 81b, at straffen kan forhøjes med indtil det halve, og at den altså ikke skal forhøjes med indtil det halve. 

I sin procedure for strafudmåling drager han en parallel til sidste års skyderi i Fields. Han forklarer, at det bliver nødt til at have betydning, om man dræber en eller flere personer.

- Det er ikke min opfattelse, at min klient skal have den samme straf, som ham der gik i Fields og dræbte tre mennesker, siger forsvareren og uddyber, at han mener, den rette straf bør være i omegnen af 16 år. 

Slutteligt ville den 53-årige gerne selv have ordet. 

Læs her, hvad han sagde

Jeg vil ikke tale om jura. Det forstår jeg mig ikke på. Jeg vil tale om mig selv. Den sidste tid har vækket minder om savn og kærlighed. Men også frustration og sorg. Jeg ved, hvorfor jeg drak så meget. Vi mænd vi græder i en flaske.

Jeg har brug for at bevare den smule integreitet, jeg har tilbage. Som Benny Andersen siger i et af sine mange digte: "Tager du din byrde på dig, bliver du fri."

Jeg har brugt mange timer alene med mine tanker. Jeg har ikke fået den helt store åbenbaring, men jeg har fundet trøst i de gamle skrifter, og specielt et citat har jeg hæftet mig ved. "Hvad hjertet er fuld af, løber munden over med."

Min mund skal ikke løbe over med frustrationer eller vrede. Den her sag, er ikke en sag, jeg vil vinde. Det er ikke en sag, jeg kan vinde. Vi har allesammen tabt.

Jeg har oplevet mangt og meget. Jeg har været med i mange kampe. Jeg er her ikke for at vinde, jeg er her for at finde fred.

Jeg beder ikke om noget. Jeg søger ikke melidenhed. Det skal jeg ikke have. Jeg beder ikke om en mild dom. Jeg beder ikke om en hård dom.

Det eneste jeg beder om er en straf, der tager udspring i love og regler. Love og regler som jeg selv har brudt.
En dom, der tager hensyn til hendes efterladte. Hendes børn. Mine børn. En dom der kan give os afslutning. Der kan give os fred.

Jeg takker alle for jeres tid. Dommer, nævninge, forsvarer og også anklager, Mette Bendix. Tak for en rolig og behagelig tone, slutter han.
Seneste nyt

fra Nordjylland