Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Glemte negativer fundet efter 76 år: Fortæller historien om voldsomt bombeangreb i Aalborg

Foto: Arkivfoto: Willy Nielsen

En ivrig amatørfotograf forevigede skaderne på Aalborg Havn efter en engelsk bombeangreb i 1940. På mystisk vis endte 20 af hans negativer på TV2 Nord, og det sendte en af tv-stationens journalister ud på lidt af et detektivarbejde for at fremkalde billederne og finde frem til fotografen.

Aalborg, den 8. juli 1940: Der er ingen dernede på landjorden, der har den mindste mistanke om, at de er på vej. I ly af skyer og langt flere højdemeter, end man normalt ville flyve i, sniger de sig ind over Nordjylland - 10 lette Blenheim-bombefly fra Englands Royal Air Force.

Med sig har de 10 bomber på 250 kilo og 20 bomber på 125 kilo. Mere end rigeligt til at forårsage alvorlig ødelæggelse på bygninger, på krigsmaskiner og på mennesker. De har været undervejs siden klokken 16.55 fra engelsk grund, ude på en mission for at forhindre den tyske invasion, der virker så faretruende nær.

Og kursen? Den er sat mod Aalborg.

  Foto: Arkivfoto: Willy Nielsen

Mod havnebyen ved Limfjorden og dens høje koncentration af tyske skibe. Byen har en højere prioritet som mål for England end både krigsskibet Bismarck i Hamburg og de mange skibe i Kielerkanalen, fordi englænderne frygter, at en invasion vil begynde herfra.

Alt det ved aalborgenserne ingenting om. De arbejder og færdes på havneområdet, som var det enhver anden dag. Laster skibe, fylder togvogne, bærer indkøb hjem til lejlighederne. Skodder cigaretter, tørrer snottede næser og kysser hinanden goddag og farvel.

Indtil bomberne begynder at regne.

Ikke ned over de skibe, de engelske piloter egentlig sigter efter ude på Limfjorden, men ned over gader, fabrikker, boliger. Englænderne ligger for højt - cirka 3300 meter oppe i luften - til at kunne ramme ordentligt. Og det koster ikke bare brosten, tage og arbejdspladser. Det koster også tre menneskeliv.

I Slotsgade 26 bliver en kvinde dræbt. På havnen omkommer også to tyske soldater, før 107. eskadrille har smidt alt deres gods og sat kursen mod England igen.

I Slotsgade 26 bliver en kvinde dræbt. På havnen omkommer også to tyske soldater, før 107. eskadrille har smidt alt deres gods og sat kursen mod England igen.

Fra artiklen

De efterlader et brændende Aalborg og gabende sår i vejbelægningerne, hvor bomberne har boret sig ned uden at eksplodere.

Senere, da røgen har lagt sig, og nysgerrige igen tør gå på gaden for at se på skaderne, bevæger en mand sig rundt med et kamera mellem hænderne. På 20 negativer fanger han det hele. Ruinerne. Murbrokkerne. Et chokeret, lammet Aalborg, hvor krigen pludselig er kommet tæt på i al sin brutalitet. De tomme vinduer i facader, der på usandsynlig vis stadig står. Overlevelsen i bysbørnenes øjne.

Han får dem fremkaldt hos Foto-Hallen i Gravensgade 19 for en krone, men siden forsvinder de. Negativerne bliver forputtet og glemt. Først 76 år senere dukker de op igen i en kasse på TV2 Nord.

  Foto: Arkivfoto: Willy Nielsen

Aabybro, efteråret 2016:

Den lille gulnede fotolomme bliver fundet af Janni Kristensen, som er tekniker på tv-stationen, under en oprydning en dag på lageret. Den grønne farve er falmet, bogstaverne lidt gnidrede og papiret krøllet.

Men negativerne indeni fejler ingenting. De har ikke været udsat for fugt eller alt for mange fedtede fingre. Alligevel er de umulige at scanne og fremkalde på TV2 Nord - det rette udstyr findes simpelthen ikke på stationen. Men nysgerrigheden er vakt hos Janni Kristensen og hendes kollega Tommy Hald.

For hvordan er negativer fra 1940 endt i et arkiv, der ellers kun indeholder levende billeder og kun går tilbage til 1989? Og hvad er det for nogle motiver, der gemmer sig på negativerne?

Sporene er ikke mange - men fotolommen indeholder trods alt et navn på fotografen: Willy Nielsen. Så Tommy Hald går på jagt, og den begynder hos Aalborg Stadsarkiv. Her har fotograf Henrik Abildgaard det helt rigtige udstyr til at forvandle negativerne til sort-hvide fastfrysninger af historien i høj opløsning.

  Foto: Arkivfoto: Willy Nielsen

- Negativer som dem her har en størrelse, hvor det fortrinsvis har været halv- eller helprofessionelle fotografer, der operede med de filmformater. For i den her størrelse kræver det også et større og dyrere kamera, og det fortæller mig, at det enten er noget fagligt eller en meget dyr hobby, forklarer Henrik Abildgaard om negativerne.

Men Willy Nielsen var ikke fotograf, viser det sig. Han står i hvert fald ikke listet under "F" for fotograf i Vejviseren fra 1941 - og det gør ham svær at finde. Dengang blev folk nemlig ikke listet alfabetisk, men efter profession, og derfor skal man hele bogen igennem for at finde en W. Nielsen, som måske kan være den rigtige.

Men Willy Nielsen var ikke fotograf, viser det sig. Han står i hvert fald ikke listet under "F" for fotograf i Vejviseren fra 1941 - og det ham svær at finde.

Fra artiklen

Så Tommy Hald må gå lidt anderledes til værks for at finde den amatørfotograf, der forevigede et ødelagt Aalborg en julidag i 1940.

Han må ty til Facebook og en efterlysning dér. En lille film på bare 45 sekunder, som bliver sendt ud til TV2 Nords Facebook-følgere og deres netværk. En film, der bliver delt 220 gange og set i alt 36.000 gange, før oplysninger om Willy Nielsen og hans fotografiapparat dukker op til overfladen.

Aalborg, juli 1940:

Midt mellem billederne af de ødelagte vejbaner og sønderbombede huse stikker ét motiv ud. Blandt Willy Nielsens 20 motiver er der kun ét, hvor man som tilskuer får øjenkontakt med historien.

  Foto: Arkivfoto: Willy Nielsen

Det er taget foran Cigarforretningen Bonus på hjørnet af Nyhavnsgade og Slotsgade, hvor resterne af en bombe har slået hul i forretningens facade, så det ligner et tandsæt, hvor flere tænder er blevet slået ud. Her har Willy Nielsen fanget to mænd, fastfrosset dem foran ødelæggelserne og glemt at fortælle omverdenen, hvem de var, de to arbejdere i overalls, med dystre blikke og en smøg i mundvigen.

Senere skal det vise sig, at manden til højre, med kasketten og cigaretten, hedder Jens Christian Rasmussen. Han var blikkenslager. Manden til venstre var Frants Søgaard, der skaffede sig til dagen og vejen som elektriker. De er begge to døde i dag, men lige dér har de klaret det første af flere bombeangreb fra England over Aalborg.

Ifølge historikere var det ikke noget vellykket angreb fra englændernes side. Overhovedet. Kun otte af de 30 bomber, Blenheim-flyene havde med sig over vandet,  ender bare i nærheden af deres mål - tre skibe i Limfjorden. Resten rammer land.

Motiverne - dengang og nu. Brug slideren til at se forskellen på Aalborg efter angrebet og i dag.

Alligevel vender de engelske piloter hjem og fortæller, at de havde i hvert fald én fuldtræffer. Det havde de ikke. Og ingen steder i rapporterne fremgår det, at størstedelen af bomberne ramte civile områder.

- Hovedårsagen er, tror jeg, at man sidder og kigger ned over de skibe, og så ser man ikke, hvad der sker ude til siderne. Man koncentrerer sig om målene, hvor bomberne landede meget tæt på, siger historiker Henrik Skov Kristensen om luftangrebet.

Flere angreb fulgte de næste måneder. Ingen af dem med større succes, men England blev ved med at ofre fly og mænd for at forhindre en mulig tysk invasion. Så vidt vides, var det dog kun skaderne efter dette ene angreb, Willy Nielsen fik foreviget.

Gjøl, marts 2017:

Hvem var Willy Nielsen. Hør hans enke Åse fortælle og mød Willy selv.

Havde journalist Tommy Hald begyndt sin søgning efter Willy Nielsen - nemlig i TV2 Nords egne arkiver - ville han måske have opdaget amatørfotografens identitet lidt tidligere i forløbet. For Willy Nielsen befinder sig nemlig lige dér, i tv-stationens båndarkiver. Som en stemme fra historien blev han i 2009 interviewet om de ting, han så under besættelsen af Danmark til programserien "De sidste vidner".

Men den oplysning får Tommy Hald først senere, på et tip fra en af de mange nordjyder, der har set efterlysningen og videoen med negativerne på Facebook. Ifølge kilden var det i forbindelse med dét interview, at Willy Nielsen lånte TV2 Nord sine negativer. Han fik dem desværre aldrig igen.

Willy Nielsen lever ikke mere. Han døde i 2010 efter et godt og langt liv, hvor hans arbejde som elektriker og radiotekniker bragte ham til Grønland og hjem til Nordjylland igen. Altid med sit kamera med sig.

Men i et køkken i et lille rækkehus på Gjøl går hans enke rundt. Hun har fundet det gamle Zeiss Ikon-kamera, de 20 negativer fra 1940 kom fra. Men billederne fra bombeangrebet kender hun ikke.

- Nej, de siger mig ikke noget. Jeg har aldrig set dem før. Men jeg tror også, Willy vidste, at jeg havde fået nok af krigen, så de har aldrig været på bordet, siger Åse Nielsen med en lille latter.

Jeg kan ikke sige hvorfor, men han fotograferede altid. Jeg har jo tre skuffer heromme med billeder, jeg aldrig har fået sorteret. Men det kommer nok en dag.

Åse Nielsen, enke efter Willy Nielsen

Hun var gift med en mand, der elskede at tage billeder og at fange øjeblikkene for eftertiden. Willy Nielsen blev født den 25. september 1918 med et godt blik for billeder, og han samlede film efter film med snapshots.  Hundeslæder fra livet på Grønland, fly og bombekratere fra krigens Nordjylland og skæve vinkler på hans og Åses ferier.

- Det gjorde han jo altid. Det var lige meget, hvor vi var, om vi var ude at sejle eller rejse. Én gang var det de her el-ledninger, der hang ned over en vej, da vi var på ferie på Santorini. Så skulle han have et billede. Jeg kan ikke sige hvorfor, men han fotograferede altid. Jeg har jo tre skuffer heromme med billeder, jeg aldrig har fået sorteret. Men det kommer nok en dag, siger Åse Nielsen.

Fotolommen og negativerne fra bombeangrebet i 1940 er med hendes accept givet til Aalborg Stadsarkiv. De har fået sig en plads på en hylde i billedsamlingen i Vestbjerg mellem kasse efter kasse med billeder og negativer fra Aalborg og omegn. Bare 20 negativer ud af en samling på over fem millioner. Det var Willys ydmyge, men vigtige bidrag til historien.

Hele udsendelsen om Willy Nielsen og de 20 unikke negativer kan ses her.

  Foto: Arkivfoto: Willy Nielsen

Sådan har vi gjort:

Artiklen om Willy Nielsen og de 20 negativer er blevet til på baggrund af omfattende research lavet af journalist Tommy Hald, som har fundet frem til eksperter og pårørende til Willy Nielsen og de to mænd fotograferet foran cigaretforretningen. 

Denne research har journalist Camilla Thorup Christoffersen omsat til en artikel.

Billederne i artiklen er de oprindelige fra Willy Nielsens fotolomme fra 1940.


Foto: Aalborg Zoo

Her ses de positive tests.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Der er tale om en positiv graviditetstest.

Der er en ny baby på vej i Aalborg Zoo. Orangutangen Ruti er nemlig gravid.

Det oplyser Aalborg Zoo på sin Facebook-side.

I foråret blev det vurderet, at Ruti var drægtig, og derfor stoppede dyrepasserne med at give hende p-piller. Her et halvt år senere står det nu klart, at Ruti venter en unge til sommer.

I naturen går en unge med moren i syv til otte år, og af landlevende pattedyr er orangutangen det dyr med lavest fødselsrate, skriver Aalborg Zoo.

Hvis alt går vel for Ruti, kan hun nå at få tre unger i sin levetid.

Det var en ganske almindelig test - akkurat som den mennesker bruger - der viste, at orangutangen var gravid. Og for at være på den sikre side blev der foretaget tre tests.


Skagen-restaurantejer langer ud efter 'støj-politiet'

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Restaurantejeren mener, at byens beboere må stå sammen om at finde en løsning, så byen ikke dør.

'Mogens Bandholm har allerede vist, at han er villig til at fortsætte sin kamp mod vores bys liv og aktiviteter. Derfor er det vigtigt at forstå, at Mogens Bandholm ikke stopper før denne by er helt død og stille.'

Sådan lyder de hårde ord fra ejer af Skagen Fiskerestaurant, Jesper C. Winter, i et opslag på sin Facebookside.

Fremtiden for den levende musik i Skagen er nemlig uvis, efter at Frederikshavn Kommune har erkendt, at de ikke har fulgt loven på området.

Her spiller Mogens Bandholm en central rolle. I de seneste syv år har han kæmpet en indædt kamp mod de mange musikarrangementer i Skagen, som overskrider de støjgrænser, der er fastsat af Miljøstyrelsen.

Er bekymret for byens fremtid

Men Mogens Bandholms ageren vil ifølge Jesper C. Winter ende med at tage livet af Skagen by, og derfor føler han sig nødsaget til at dele sine tanker.

'Et særligt problem er de lave grænser for støjniveauer, som på sigt kan hæmme en lang række af de gode aktiviteter og initiativer, der gør Skagen levende og attraktiv,' lyder det i opslaget.

TV2 Nord har efterfølgende talt med Jesper C. Winter, men her har han ikke ønsket at tilføje yderligere til sit opslag på de sociale medier.

Heri påpeger restaurantejeren blandt andet, at grænser for støjniveau vil ramme arrangementer i gågaden, ballet ved den tilsandede kirke, julemarkedet i Aalbæk, aktiviteter i museets have og havnens aktiviteter.

'Selv almindelig udeservering på byens restauranter risikerer at blive umulig, hvis vi skal holde os inden for disse grænser. Det vil være katastrofalt for vores by, som i høj grad lever af oplevelser og gæstfrihed,' tilføjer han.

Derfor opfordrer Jesper C. Winther også beboerne i Skagen til at hjælpe med at komme på en løsning til at bevare byen.

'Vi må stå sammen for at beskytte vores by og de værdier, der gør Skagen til noget helt særligt'.

Facebookopslaget har været offentligt i to døgn og har i skrivende stund langt over 200 delinger, 800 likes og over 100 kommentarer.

Har haft sin pris

Mogens Bandholm har tidligere fortalt til TV2 Nord, at den årelange kamp mod støj har haft en pris.

- Der er steder i byen, jeg ikke længere må komme, fortalte han dengang.

I dag er han ifølge ham selv 'flygtet' til Norge', efter Jesper C. Winter lavede sit opslag.

- Jeg kan se, at Jesper får mange kommentarer på sit opslag, og der er også nogle, der omhandler mig. Det giver mig ikke hjertebanken, men jeg ved godt, mange er utilfredse med mig, fortæller han.

I forhold til restaurantejerens opslag, som er delt flere steder, fortæller Mogens Bandholm, at han bør gøre noget aktivt fremfor at 'ynke' på de sociale medier.

- Jeg synes, det brev er patetisk, fordi han brokker sig over, at hvis ikke han og andre får lov til at spille, som de vil, så dør Skagen, og det er en overdrivelse. Byen har levet i mange år uden udendørsmusik, påpeger Mogens Bandholm.

- Hvis Jesper og de andre vil spille udendørsmusik, som det passer dem, så må han gå til politikerne og få loven ændret, tilføjer han.

Mogens Bandholm påpeger desuden, at han mener, at udendørsmusikken har ødelagt, hvad Skagen en gang var.

- En gang kom man til Skagen for kunsten, havet og så videre. Man kom ikke for at høre musik på 10-12 restauranter, lyder det.


Tre mænd satte sig for at starte en fest: - Alle er glade!

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Der mangler dansefester for voksne, mener tre diskoglade DJ's, som har sat sig for at gøre noget ved problemet.

Lørdag løber årets sidste glitterball af stablen hos Cafe Ulla T i Aalborg.

Konceptet begyndte sidste år, da tre diskoglade DJ's savnede steder i Aalborg, der spillede den slags musik, som de kunne lide, og hvor det mere voksne publikum kunne danse og have en fest.

- Der er selvfølgelig Jomfru Ane Gade i Aalborg. Men når man har vores alder, kan man jo risikere at møde sine børn der, og det føles ikke som vores fest. Så vi kunne mærke et behov i os selv for et sted, hvor vi kunne have en fed aften, siger festarrangør og DJ Dennis Kronborg.

Og i stedet for at vente på, at det sted skulle opstå ud af det blå, besluttede de tre venner at skabe det selv. Så i 2023 arrangerede de deres første glitterball, med fokus på fest, farver, glimmer og disko. Siden da er det blevet til en god håndfuld fester, og de har stærke planer om at fortsætte konceptet til næste år.

Glitterball

Glitterball-festerne afholdes nogle gange om året.

Man kan købe billet til arrangementet, hvilket er en god ide, hvis man vil være sikker på at komme ind.

Arrangørerne offentliggører datoer på deres sociale medier.

Glitterballdanmark/@glitter.ball.dk

Lige nu har trioen planer om tre - fire fester i 2025.

Fandt hinanden gennem musik

De tre mænd har kendt hinanden i efterhånden mange år, og musik har altid fyldt meget for dem både individuelt og sammen. Faktisk var det musikken, der startede venskabet mellem Dennis Kronborg og Karsten Delgado, da den ene arbejdede i stereostudiet, hvor den anden handlede musik.

Siden dengang har musikken taget dem mange steder hen, både privat og i arbejdslivet, og alle dele af trioen har gjort det som DJ's. Derfor var det på mange måder oplagt for dem, at prøve kræfter med titlen som festarrangører. Musikken var der nemlig styr på.

I løbet af festerne skiftes de tre til at stå bag mixerpulten og sende pulserende diskotoner ud over dansegulvet.

Allerede fra første arrangement er festerne blevet taget positivt imod, og billetterne bliver udsolgt gang på gang.

- Alle er glade. Mange gør noget ud af det med pink tøj eller glitterkjoler, så de passer til temaet, og vi kan mærke at alle er med på at bidrage til at skabe en god aften. Man behøver ikke at have været ung i 80'erne eller 90'erne, men man skal ville konceptet, siger Dennis Kronborg.

Et koncept, der altså byder på diskokugler, glitter, bimlende lys og en snert af nostalgi, som arrangørerne bruger en del tid på at skabe.

- Det tager tid at arrangere og pynte op. Så vi er trætte om søndagen. Men når trætheden har lagt sig, kigger vi alligevel altid på hinanden og siger: 'lad os gøre det igen', griner Dennis Kronborg.


Da Hans og Karins læge gik på pension, så det sort ud - men nu er der håb igen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Hans Rasmussen og Karin Lyng Rahbek kan måske få egen læge i byen igen. En ny aftale skal tvinge læger ud i yderområderne.

Karin Lyng Rahbek og Hans Ramussen er 77 og 78 år. De har haft den samme læge i 50 år, men sidste år gik lægen på pension, og siden da har de stået uden egen læge. 

- Vi har mistet vores gamle lægehus, hvor vi havde en læge, der vidste, hvem vi var, hvad vores problemer var, og hvad vi havde brug for, siger Karin Lyng Rahbek.

De har været vant til, at det var det samme ansigt, som de fortalte deres sundhedsproblemer til, men nu er det en anden sag. 

De seneste år har de været tilknyttet en regionsklinik, hvor de har mødt forskellige læger, hver gang de har været der. 

- Det har været meget utrygt. Vi håber sådan, at vores lægehus i Vestervig kommer tilbage, siger Hans Rasmussen. 

Måske snart ny læge til byen 

Men nu er en ny læge måske snart på trapperne til Karin og Hans. 

En ny aftale mellem regeringen og Danske Regioner skal nemlig tvinge læger ud til de områder, hvor der er allerstørst behov for det - og det er noget, som falder i rigtig god jord hos Karin Lyng Rahbek og Hans Ramussen, der mener, det har stor betydning at have en personlig læge. 

- Lægen ved, hvordan man har det og kan tolke det, man siger, på den rigtige måde. Og jeg har oplevet, i hvert fald to gange, hvor det simpelthen har reddet mit liv, at lægen vidste, hvad det var, der var galt, og kunne tolke mine udsagn, siger Hans Rasmussen. .

Helt konkret betyder det, at der kun kan placeres nye lægekapaciteter i Thisted og Morsø, samt 15 andre kommuner på landsplan, hvor det er vurderet, at behovet for læger er størst.

- Det vil betyde stor tryghed i min dagligdag. Jeg nærmer mig snart de 80, og når man i forvejen har nogle skavanker, så er det rart med en læge, der kender en, siger Hans Rasmussen.


Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

I Nordjylland er det Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Læsø, Morsø og Thisted Kommuner, der bliver tilgodeset.

I årevis har vi i Nordjylland manglet læger og bedt om hjælp for at få flere til vores område. Nu sker der noget. En ny aftale mellem regeringen og Danske Regioner tvinger læger ud i områder, hvor længemanglen er størst.

Og det er i seks nordjyske kommuner. En af dem er Frederikshavn Kommune.

Her bor 80-årige Jørn Andersen med sin kone. De bor i byen Strandby som i mere end et år har stået uden en praktiserende læge.

- Vi er mange i byen og i nære områder, der savner den tryghed, vi havde indtil for halvanden år siden, Jørn Andersen.

Ingen garanti for læger

Konkret betyder aftalen, at der det første halvår af 2025 kun kan etableres nye lægepraksis i de områder, hvor lægedækningen er dårligst. Dertil kommer det, at de store universitetshospitaler ikke må ansætte speciallæger i almen medicin i to år fra årsskiftet og frem.

Se hele nyhedsindslaget herunder.

- De kommende praktiserende læger bliver simpelthen målrettet til områder i Region Nordjylland, hvor der i dag er den dårligste lægedækning. Og det er vigtigt, fordi det er afgørende for regeringen og med sundhedsreformen, at alle danskere skal kunne have en læge tæt på, siger indenrigs- og sundhedsminister Sofie Løhde (V).

Men om aftalen virker, og hvor mange læser, aftalen ender med at sende ud til de mest lægefattige områder, kan aftalepartnerne ikke give et konkret bud på.

Men i Strandby håber de, at lægetørken snart er ovre, selvom det ikke er givet, at aftalen vil lukke en ny læge til.

- Det vil vi da sandelig håbe. Det har vi behov for. Som to ældre mennesker sammen med en hel masse andre i hele vores nærområde, siger Jørn Andersen.