Hjertestarterdrone havde første arbejdsdag

Tirsdag fløj Aalborgs nye hjertestarterdrone til et simuleret hjertestop. Håbet er, at Danmarks første hjertestarterdrone skal redde masser af liv.

Tirsdag er den første rigtige arbejdsdag for den nye hjertestarterdrone i Aalborg.

Den blev tirsdag morgen sendt i luften for at flyve ud med en hjertestarter. Der var tale om et simuleret hjertestop, så turen fungerede som en test, men dronen skal fra dags dato flyve til hjertestop overalt i Aalborg.

- Det er jo et fantastisk projekt med nogle spændende udviklingsmuligheder, siger Ole Stavad (S), som er næstformand for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Nordjylland.

Ifølge Hjerteforeningen bliver omkring 5400 danskere hvert år ramt af hjertestop. Det svarer til cirka 15 om dagen. Og ud af de 5400 er der kun cirka 15 procent, der overlever.

- Det handler jo om at få hurtig hjælp frem. Så kan hjertestartere, hjerteløbere og alle de gode folk, der hjælper til, mødes meget hurtigt med alle de værktøjer, der er brug for. På den måde er der mange flere, der kan overleve, siger Ole Stavad.  

Når der er tale om hjertestop, handler det hele om tid. Jo hurtigere hjælpen kommer til, des bedre liv har man mulighed for at få, når hjertet begynder at slå igen.

I menneskehedens bedste tjeneste 

Det er firmaet Everdrone, som har fået grønt lys af Trafikstyrelsen til at flyve med hjertestarterdronen over Aalborg. 

Trafikstyrelsen stiller blandt andet krav om, at der er etableret procedurer mellem droneoperatøren og flyveledelsen i Aalborg Lufthavn, som sikrer, at dronen ikke er i luften, hvis der for eksempel er en lægehelikopter på vej ind over byen.

Det er samtidig sikret, at dronen ikke flyver ind i små områder uden mobildækning eller ud af den zone, som den har fået tilladelse til at flyve indenfor. Skulle teknikken i dronen svigte, er den udstyret med en faldskærm, så den ikke styrter ned.

Således er dronen udstyret med en avanceret teknik, som også gør, at den er den første af sin slags i Danmark.

- Det er forrygende, at teknologien er nået så langt. Nu ser vi jo i øjeblikket i Ukraine, hvordan man bruger droner, til noget der ikke er godt, nemlig krig. Det er fantastisk at se, hvad det også kan bruges til i sundhedens og menneskehedens bedste tjeneste, siger Ole Stavad, mens dronen hænger i 30 meters højde.

Se hjertestarterdronen i aktion her: 

En vigtig brik i indsatsen mod hjertestop

Hjertestarterdronen er vigtig for et præhospitalt synspunkt. Det mener vagtcentralleder ved Akut Medicinsk Koordinering, Jan Lindberg.

- Det er vigtigt, at man får en indsats med en hjertestarter hurtigst muligt. Det allervigtigste er, at man går i gang med at give hjertemassage, når man har hjertestop. Dernæst kommer det, at få en hjertestarter sat på hurtigst muligt, så den kan analysere og eventuelt give stød, hvis der er behov for det, siger han. 

Dronen har en aktionsradius på seks kilometer og vil blive sendt afsted, når den sundhedsfaglige 112-operatør mistænker hjertestop. Dronen flyver automatiseret via GPS og kamera hen til personen, som ringer 112.

Det betyder også, at den kan komme enormt hurtigt frem. Hjertestarterdronen er dermed et tiltag, der bygger ovenpå indsatsen med hjerteløbere, lægebiler og lignende tiltag, for hurtigst muligt at kunne komme hjertestop til livs.

- Vi er helt sikre på, at dronen kommer til at gøre en forskel. Helt grundlæggende har vi vores beredskab med ambulancer og paramedicinere og lægebiler, og dertil kommer ordninger som de her, for, i nogle tilfælde, at kunne være endnu hurtigere fremme end hjerteløberne og de professionelle beredskaber, siger Jan Lindberg.


Seneste nyt

fra Nordjylland