Samler ind til undersøgelse: - Skuffet på befolkningens vegne

Gruppe mente ikke, der var et ordentligt sammenligningsgrundlag mellem den vestlige og østlige linjeføring over Limfjorden. Derfor sørgede de selv for det.

- Nu gør vi det.

Sådan lød ordene for over et år siden, hvor en stor undersøgelse blev igangsat af Borgerbevægelsen mod en motorvej i Egholmlinjen. 

Formålet med undersøgelsen var ganske enkelt at kunne sammenligne fordele og ulemper ved muligheden for en østlig tunnelrørslinjeføring over Limfjorden med den påtænkte vestlige linjeføring over øen Egholm.

Manglende sammenligningsgrundlag

Og en sådan undersøgelse er ikke billig. Over 100.000 kroner blev samlet ind gennem donationer fra både private, erhvervslivet og sågar partiet Alternativet. Donationerne tikker stadig ind til betaling af undersøgelsen, og det er der brug for, for undersøgelsen koster ifølge TV2 Nords oplysninger i omegnen af 160.000 kroner.

En af kræfterne bag igangsættelsen af undersøgelsen er trafikforsker Anker Lohmann-Hansen, der ikke mener, der har været et tilstrækkeligt grundlag for, at transportministeren fortsat følger den vestlige Egholm-linje.

- Så startede vi med at se på, om vi kunne gøre det selv, siger Anker Lohmann-Hansen.

- Jeg er skuffet på befolkningens vegne over, at politikere ikke er mere nysgerrige på at undersøge alternativer.

Og det viste sig faktisk, at det godt kunne lade sig gøre. Siden da har der gennem blandt andet crowdfunding blevet hevet tilstrækkeligt med donationer hjem til at få lavet reel undersøgelse af den alternative østlige linjeføring, gennem det der kaldes en Grøn Mobilitetsmodel. 

Fire firmaer i landet er ifølge Anker Lohmann-Hansen blevet godkendt til at følge en sådan model og foretage undersøgelsen. Det endte i en aftale mellem Borgerbevægelsen mod en motorvej i Egholm-linjen og et af firmaerne, der ifølge Anker Lohmann-Hansen ikke ønsker at blive nævnt ved navn i forbindelse med den pågældende opgave. 

quote Der bliver ingen overraskelser

Anker Lohmann-Hansen, trafikforsker

Selvom resultatet af undersøgelsen først forventes endelig færdiggjort inden for en uges tid, mener trafikforskeren, der lige nu er to ting, der er sikre.

- Problemet med trængslen i limfjordstunnellen løser Egholm-forbindelsen ikke, men det gør udbygningen af E45 (den østlige linje, red.)

Ifølge beregningerne fra undersøgelsen gennem den grønne mobilitetsmodel vil den østlige linjeføring altså på sigt kunne gøre noget ved trængslen i den allerede eksisterende limfjordstunnel, lyder det fra Anker Lohmann-Hansen. 

Undersøgelsen viser imidlertid også, at hverken den vestlige eller den østlige linjeføring vil kunne sikre et bedre trafikmiljø i Aalborg centrum.

- Men det vidste vi allerede for længe siden, siger trafikforskeren.

Men hvordan kan I være sikre på, at der kan sammenligne korrekt nu?

- Det er den samme model, som Vejdirektoratet bruger til at udregne store projekter på landsbasis, lyder det.

Det sidste, der nu mangler resultater på, er hvilken linjeføring, der samfundsøkonomisk er den bedste løsning. Det resultat vil ifølge trafikforskeren stå klar inden for få dage.

- Der kommer ikke nogen overraskelser, siger Anker Lohmann-Hansen, der er sikker på, den østlige linje vil være den samfundsøkonomisk bedste løsning.
Seneste nyt

fra Nordjylland