Læge: Ubehagelig situation at være i

Manglen på læger i Nordjylland er nu så stor, at kun i 35 af regionens 171 lægepraksisser har åbent for indtag af nye patienter. Værst står det til i Frederikshavn. Her er der ingen af byens læger, som tager nye patienterne ind.

Lars Skovfoged Nielsen har haft lægepraksis i Frederikshavn i 29 år. Hans praksis i Tordenskjoldsgade er en af de ti lægepraksisser i Frederikshavn, som har lukket for tilgang af nye patienter.

- Det er en ganske ubehagelig situation at være i. Jeg ville gerne sige, at det her løser vi, men det kan jeg ikke. Der er kun udsigt til, at det bliver værre, siger Lars Skovfoged Nielsen.

45 procent af lægerne i Frederikshavn Kommune er over 60 år, og fem-seks af dem ventes at gå på pension i løbet af det næste halvandet år. Dermed vil problemet med at få en læge vokse yderligere.

- Jeg synes, det er helt uholdbart. Vi kan ikke leve med, at hvis man flytter til Frederikshavn, så kan man ikke få en læge indenfor byskiltet, siger Mogens Brag fra Venstre, som er formand for Kultur og Fritidsudvalget.

I hele Frederikshavn Kommune er det kun én lægepraksis i Sæby og én i Skagen, som er åben for tilgang af patienter. Billedet er det samme i resten af Nordjylland. Kun 35 ud af i alt 171 lægepraksisser i regionen har åbent for tilgang af nye patienter.

For at afhjælpe det akutte problem i Frederikshavn har Region Nordjylland bedt lægerne tage 50-100 patienter ind. Men det har de sagt nej til.

- Jeg synes, at det er svært at bede mine kollegaer tage flere patienter ind. Vi har i forvejen flere patienter end landsgennemsnittet, siger Lars Skovfoged Nielsen.

Lægerne i Frederikshavn Kommune forsøger sammen med kommunen og regionen af tiltrække nye læger i gennem et ny model. Sundhedsministeriet har givet tilladelse til, at man kan ansætte læger i en halvtidsstilling på sygehuset i Hjørring og de øvrige tid ude i en lægepraksis som vikar.

Lægerne i Frederikshavn holder i næste uge møde om den nye ordning, og planen er, at man 1. november kan søge efter de første læger til de nye stillinger.

I Frederikshavn Kommune er sagen med lægemangel på dagsorden i Kultur og Fritidsudvalget på torsdag.

- Regionen har forsyningspligten, så vi kan kun råbe vagt i gevær og bede Ulla Astman og co. om at finde nogle læger til os, siger Mogens Brag (Venstre). 

Fakta: 35 ud af 171 lægepraksisser i Region Nordjylland har åbent for tilgang af nye patienter. De fordeler sig således i de enkelte kommuner.

Frederikshavn - 2
Jammerbugt - 3
Brønderslev - 4
Hjørring - 4
Aalborg - 2
Læsø - 1
Morsø - 1
Thisted - 8
Vesthimmerland - 2
Rebild - 2
Mariagerfjord - 6

Lægemangel i Nordjylland

def_thumb,50_percent

play Firma: Lægemangel kan løses via mobilen

250220 Demonstration lægevagt

play TV: Borgere demonstrerede mod lukning af lægevagter

default_thumb

play Lægevagter lukker: - Sygeplejersker kan overtage opgaver

260120 Vagtlæge

Regionen er på vej med alternativer efter vagtlægelukninger

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland