Landmænd: Politikerne glemmer, at naturen bestemmer

02:49

Nordjyske landmænd udleder mere kvælstof end de har lovet regeringen

Landbruget har kun reduceret mængden af kvælstof med en procent af målet. Det får ministeren til at skrue bissen på. Landmændene efterlyser tålmodighed.

Det er en utilfreds minister, der i dag kan fortælle, at landbrugets lovede kvælstofreduktion nærmest er udeblevet. Miljø- og Fødevareministeriets seneste tal viser, at landmændene kun har reduceret kvælstofudledningen med 12 tons årligt siden 2015, selvom de har lovet at nedbringe udledningen med hele 1450 tons årligt. 

- Det her er nogle mål, vi skal nå på den ene eller anden måde. Nu tilstræber vi dem af frivillighedens vej, og hvis det ikke kan lade sig gøre, så må vi jo nå dem på en anden måde, siger Miljø- og Fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen, Venstre. 

Landbruget lovede i forbindelse med landbrugspakken i 2015 at nedbringe kvælstofudledningen, blandt andet ved hjælp af en frivillig etablering af vådområder. Men det har ikke haft den ønskede effekt - endnu. 

Læs også Socialdemokratiet om indsats mod kvælstof: Regeringen har fuldstændig mistet grebet

Når det ikke går som det skal, så skal de ikke springe op som trold i en æske.

Carsten Søborg Andersen, landmand

- Vi arbejder hårdt på det her hver eneste dag, og vi skal nok gøre alt, hvad vi kan for, at det skal lykkedes, men lad os nu lige komme i gang med de tiltag, som vi skal lave, og så må vi se, hvor vi ender henne, siger Niels Vestergaard Salling, der er formand for LandboNord. 

Politikerne reagerer for hurtigt

Samme melding lyder fra landmanden Carsten Søborg Andersen fra Birkelse, der mener, at ministeriet skal slå koldt vand i blodet:

- Når det ikke går som det skal, så skal de ikke springe op som trold i en æske med det samme, siger han.

Carsten Søborg Andersen har selv etableret vådområder og derigennem nedbragt sin kvælstofudledning til en brøkdel, men han forstår godt, at flere og flere landmænd ikke orker de stigende krav:

- Der er ikke ret mange, der har mod på og energi til at sætte sig ind i alt det og sørge for, at alt er i orden. Den mindste ting, der lige går galt, eller vi ikke får gjort, som vi skal og så falder hammeren, siger landmanden. 

Ifølge landmændene er det især vejret, der skal have skylden for den manglende reduktion af kvælstofudledningen. De sidste år har nemlig været usædvanligt våde, og det går ud over kvælstofværdierne: 

- Man skal tage det hele i betragtning, for man kan ikke bare nøjes med de tal, der står på papiret, for det er naturen, der bestemmer, og det glemmer politikerne, siger Carsten Søborg Andersen. 

Læs også Naturlige rensningsanlæg skal spare naturen for fosfor og kvælstof

I LandboNord er formanden, Niels Vestergaard Salling, træt af, at ministeriet konkluderer, at landmændene ikke opfylder kravene ud fra et enkelt år. Han opfordrer til at se det større billede: 

- Man kan ikke ud fra et år konkludere, at det er rigtig godt eller helt forfærdeligt, man bliver nødt til at se det over en årrække, siger Niels Vestergaard Salling fra LandboNord. 

EU-krav skal overholdes

Der er ikke meget hjælp at spore fra ministeren. Landmændene får ikke en længere snor, for kravene fra EU skal overholdes, lyder det i dag:

- Vi skal se en kvælstofreduktion, blandt andet fordi det indgår i vores EU-forpligtelse. Landbruget har lovet, at de kan levere det, og vi har som regering lovet, at det kan lade sig gøre, siger Miljø- og Fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen. 

Hos LandboNord er meldingen, at landmændene nok skal levere, men det kræver tålmodighed:

- En langsom start er jo ikke ensbetydende med, at man ikke kan vinde. Vi er i fuld gang, og vi er sikre på, at vi skal nok nå det, siger Niels Vestergaard Salling. 

Læs også Landbrugspakke kan koste Aalborgs vandforbrugere 40 millioner kroner

Flere nyheder fra TV2 Nord