Advokat for dømt i sagen om brandene i Fjerritslev: - Retssag bør gå om

De to væsentligste argumenter for at dømme min klient er faldet til jorden, mener advokat Jens Christian Christensen, der forsvarede brandmand i sagen om mange påsatte brande i Fjerritslevområdet.

Tilbage i november 2017 blev den dengang 34-årige Henrik Kjær Christensen idømt fem års fængsel for en række påsatte brande i Fjerritslev-området. Nu vil hans forsvarsadvokat have sagen til at gå om.

Det sker, efter Rigsadvokaten tidligere i dag midlertidigt har stoppet brug af teledata som bevis for domfældelse, efter at Rigspolitiet har identificeret fejl i forbindelse med konverteringen af geografiske koordinater for telemasters placering, lyder det i ministerens orientering til Folketingets retsudvalg.

- De to væsentligste argumenter i sagen, der førte til dom, er faldet til jorden. Sagen bør derfor gå om, mener hans advokat, Jens Christian Christensen. 

Den frivillige brandmand var tiltalt for at have startet 33 brande men blev dømt for de 18 - heraf slap han for skyld i den mest alvorlige sigtelse - en brand i et stråtækt hus på Thistedvej, hvor husets 87-årige beboer kun akkurat blev reddet ud i sidste øjeblik. 

quote De to væsentligste argumenter i sagen, der førte til dom, er faldet til jorden. Sagen bør derfor gå om

Forsvarsadvokat for den frivillige brandmand, Jens Christian Christensen

Ifølge Rigspolitiets udmelding i dag kan der i behandling af straffesager være indgået fejlbehæftede masteplaceringer. 

Masteplaceringerne bliver brugt til at vise, hvor en telefon er på et givent tidspunkt. I retssager bliver teledata brugt til dermed at sandsynliggøre, hvor en tiltalt har været på et givent tidspunkt.

- Min klient blev næsten udelukkende dømt på grund af argumenterer baseret på teledata - plus sandsynlighedsberegninger baseret på tvivlsomme oplysninger, viser det sig. Derfor er Rigsadvokatens beslutningen den eneste rigtige. Man kan måske endda driste sig til at sige, den burde have været truffet noget før. 

En stor del af sagen mod den frivillige brandmand drejede sig om at fastslå, hvor brandmanden var på de tidspunkter, hvor en række påsatte brande var opstået. Til det formål anvendte anklagemyndigheden teledata. 

- Når teledata ikke til at stole på, og når politiets sandsynlighedsberegning derfor også må være fejlbehæftet, så er jeg da - sagt på godt nordjysk - ikke blevet mere pessimistisk i forhold til at få genoptaget sagen, siger forsvarsadvokaten. 

Han har i forvejen skrevet til både Nordjyllands Politi, Statsadvokaten og Rigsadvokaten og gjort dem opmærksom på, at de bør kigge nærmere på netop Fjerritslev-sagen. 

- Det har de meddelt mig, at de vil gøre. Mere ved vi ikke endnu. Men nu vil jeg da tage kontakt til min klient og snakke med ham om udviklingen. Dog er der ingen grund til at gøre sig nogle forhåbninger på hans vegne, før vi ved mere, siger forsvarsadvokat Jens Christian Christensen. 


Påsatte brande i Fjerritslev-området

brand fjerritslev 112 alarm

Advokat for dømt i sagen om brandene i Fjerritslev: - Retssag bør gå om

241016 Brand i Fjerritslev

play Landsretten skærper dom: Deltidsbrandmand skal syv år bag tremmer

retten aalborg

play Anklager i brandstiftersag: - Der var beviser nok

40_percent,default_thumb

play Brandmand idømt fem års fængsel for brandstiftelse

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland