Minkavlere må igen vente på erstatning: - Man bliver snart skør i hovedet

Der kan gå op til fem år endnu, før alle minkavlere har modtaget deres erstatning. Det viser en orientering fra Trafikstyrelsen til Fødevareministeriet.

De første 25 minkerstatningssager bliver netop nu behandlet, men de er forsinkede - igen. 

Derfor tyder alt, ifølge Jyllands-Posten, på, at man ikke vil kunne nå at udbetale erstatningen på i alt 19 milliarder til alle 1000 danske minkavlere inden 2024, som det ellers var planen.

Nogle minkavlere skal måske endda vente helt indtil 2027 på at få pengene udbetalt. 

- Det er alt, alt, alt for lang tid, lyder det fra tidligere minkavler i Brovst, Dion Hjørringgaard, som i første omgang var blevet lovet sin nedlukningserstatning tilbage i maj. 

- Nu er der udsigt til, at jeg får erstatningen og kan komme videre med mit liv i efteråret, men jeg ville blive skør i hovedet, hvis jeg skulle vente meget længere, siger han. 

En langsommelig process 

Onsdag mødes fødevareminister Rasmus Prehn med Folketingets partier for at drøfte, hvad man kan gøre for at undgå flere forsinkelser, og selvom fødevareministeren vil arbejde for, at Dion Hjørringgaard og de andre minkavlere får deres erstatning i senest 2024, så gør den komplekse sagsbehandlingsprocess med stor sandsynlighed deadlinen urealistisk. 

Baseret på erfaringen med de første 25 minkerstatningssager, lyder der derfor en advarsel fra Trafikstyrelsen, der også er sekretariat for de uafhængige taksationskommisioner og arbejder med avlernes erstatning: 

Arbejdet med at udbetale erstatning for samlet cirka 19 milliarder kroner til minkavlere i Danmark går ikke hurtigt nok, hvis det skal lykkes at få pengene ud til avlerne inden udgangen af 2024, mener de.

- Det er ikke let, for man er låst fast. Man bliver sådan lidt depri af at gå og vente - ikke kun på pengene, men også på en afklaring, lyder det fra Dion Hjørringgaard. 

Mister troen på systemet

Den nordjyske minkavler så måbende til, da de 3000 mink, som var hele hans levebrød, blev slagtet for nu godt to år siden. 

Han søgte nedlukningserstatning med det samme og har siden skabt sig en ny karriere som lastbilchauffør. Selvom han er fint tilfreds med sin nye tilværelse, så er der meget frustration og savn forbundet med den gamle.

- Det er et fint job, men det var meget skønnere at være minkavler. Det var det, jeg brændte for, men de har smadret hele infrastrukturen omkring erhvervet, så det bliver aldrig det samme igen, siger han. 

quote Man tager modet fra iværksættere som minkavlere jo er, og det synes jeg er en skam. Hvis man nu bare fik de penge udbetalt, tror jeg, at mange erstatningspenge ville blive omdannet til arbejdspladser igen

Dion Hjørringgaard

Dion Hjørringgaard er en af de første 25 danskere, der fik besøg af den såkaldte taksationskommission, som skulle vurdere, hvor meget han skal have i erstatning. Det betyder også, at han var en af de første minkavlere, der skulle modtage sin del af erstatningspuljen på i alt 19 milliarder kroner.

 Men der står stadig ingen penge på kontoen.

- Jeg kan se lyset for tunellen, men der er så mange usikkerheder forbundet med det, siger han.

Og selvom en stor del af frustrationen ligger i uvisheden om den lovede erstatning, så handler det lige så meget om at være skuffet over systemet: 

- Man tager modet fra iværksættere som minkavlere jo er, og det synes jeg er en skam. Hvis man nu bare fik de penge udbetalt, tror jeg, at mange erstatningspenge ville blive omdannet til arbejdspladser igen, siger han og understreger: 

- Jo længere tid man går og venter, jo mere mister man troen på systemet og lysten til at gøre noget aktivt - og det er virkelig dårligt for landet og os som minkavlere, for vi mister lidt livsglæden, selvom det lyder så voldsomt.

Der er cirka 1000 minkfarme landet over, der skal vurderes for at få erstatning.

TV2 Nord besøgte Dion Hjørringgaard og hans nedlagte minkfarm i Brocst tilbage i juni. Se indslaget her: 


Seneste nyt

fra Nordjylland