Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Coronarestriktioner er fortid: Se tidslinjen over pandemien

Foto: Henning Bagger, Ólafur Steinar Rye Gestsson og Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Fra tirsdag forsvinder de sidste corona-restriktioner. Få overblikket over, hvordan pandemien har påvirket Nordjylland i snart to år.

En ny måned er begyndt, og afskeden med januar 2022 betyder samtidig et farvel til langt de fleste coronarestriktioner.

Fra 1. februar er covid-19 ikke længere kategoriseret som en samfundskritisk sygdom i Danmark, og dermed ophæves næsten alle de restriktioner, pandemien har medført.

Det tyder altså på, at vi kan gå foråret i møde med et åbent samfund, hvilket ikke har været tilfældet i de seneste år. 

11. marts 2020 holdt statsminister Mette Frederiksen (S) nemlig et historisk pressemøde, hvor regeringen første gang indførte en større nedlukning af samfundet.

Størstedelen af samfundet blev genåbnet nogle måneder senere, men siden har der været flere nye nedlukninger. Det ser dog umiddelbart ud til at være fortid nu.

Du får her en tidslinje over, hvordan coronapandemien har påvirket Nordjylland i de seneste to år. 

1. februar 2022

Næsten to år efter den første coronanedlukning af store dele af samfundet er restriktioner igen fortid. Spørgsmålet er nu, om coronarestriktioner endegyldigt hører fortiden til, eller om der bliver brug for at indføre restriktioner igen?

26. januar 2022

Regeringen fortæller på et pressemøde, at coronarestriktionerne snart er fortid. Epidemiudvalget har godkendt regeringens indstilling til, at alle restriktioner forbundet med kategoriseringen som samfundskritisk sygdom ophører 31. januar.

- Alle bakker op om, at Danmark skal blive fri fra restriktioner, siger sundhedsministeren på pressemødet.

24. januar 2022

I hjemmeplejen er flere kommuner presset som følge af coronasygemeldinger blandt personalet. Aalborg Kommune aktiverer en nødplan, som indebærer at blandt andet ansatte i ikke-kritiske funktioner kan træde ind i hjemmeplejen og varetage kritiske funktioner.

14. januar 2022

Coronasygemeldinger blandt personalet i daginstitutionerne er et stort problem. Fire ud af fem dagtilbudsledere fortæller i en undersøgelse, som pædagogernes fagforening BUPL har lavet, at de inden for den seneste uge har haft coronasmittede medarbejdere.

Aalborg Kommune opfordrer i et brev forældre til at oplyse om deres pasningsbehov, så åbningstiden i daginstitutionerne kan indrettes efter det. BUPL mener, at institutionerne skal have lov til at justere åbningstiden eller antallet af børn, når smitten stikker af.

5. januar 2022

Eleverne vender tilbage til skolerne. Skolerne har udleveret gratis selvtests, så eleverne kan blive test derhjemme flere gange om ugen i et forsøg på at undgå, at coronasmitten løber løbsk.

26. december 2021

Der bliver sat hidtidig smitterekord i Danmark med 14.844 nye coronatilfælde på et døgn.

23. december 2021

Der er rekordlange køer ved de nordjyske kvikteststeder, hvor mange ønsker at blive testet før jul. Mange steder i regionen resulterer det i flere timers ventetid.

15. december 2021

Skoleelever sendes fra og med 15. december hjem på forlænget juleferie til og med 4. januar i et forsøg på at bremse smittespredningen.

8. december 2021

Det bliver nu muligt at blive vaccineret mod coronavirus hos egen læge.

1. december 2021

Styrelsen for Patientsikkerhed bekræfter, at en koncertgænger har været smittet med Omikron-varianten ved en Martin Jensen-koncert i Aalborg Kongres & Kultur Center 27. november. Senere bliver det meldt ud, at mindst ti deltagere i koncerten har været smittet med virusvarianten.

29. november 2021

Krav om mundbind i supermarkeder, detailhandel og offentlig transport genindføres. Samme krav gælder for besøgende og pårørende på hospitaler.

28. november 2021

Omikron-varianten, der først er fundet i Sydafrika, bliver for første gang påvist hos en dansker, der er smittet med coronavirus. Samme dag bliver det meldt ud, at Sundhedsstyrelsen nu anbefaler børn i alderen fem til 11 år at blive vaccineret mod covid-19.

15. november 2021

Vesthimmerlands Kommunes borgmester Per Bach Laursen (V) modtager et negativt testsvar på sin PCR-test og kan dermed ånde lettet op. Kommunen kan gennemføre sin valgaften som planlagt i forbindelse med kommunalvalget 16. november.

Et kommunalvalg, hvor antallet af brevstemmer er rekordhøjt. Formentlig, fordi flere af frygt for coronasmitte brevstemmer frem for at møde op på valgstederne.

Tidslinjen fortsætter efter videoen

Vesthimmerlands Kommunes borgmester Per Bach Laursen (V) frygtede, at han måtte tilbringe kommunalvalgaftenen 16. november i coronaisolation. Dagen før valget modtog han dog et negativt svar på sin PCR-test, og det var gode nyheder for borgmesteren, som dagen efter sikrede sig fire år mere på posten.

11. november 2021

Et større smitteudbrud rammer Aars Skole, hvor 54 elever og fem lærere bliver testet positive for coronavirus. Samme dag får covid-19 indflydelse på kommunalvalgkampen i Vesthimmerlands Kommune, da Dansk Folkepartis spidskandidat i kommunen testes positiv. Hun har forud for sin positive test deltaget i vælgermøder med andre kandidater, og valgkampen sættes derfor i bero.

8. november 2021

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyser på et pressemøde, at regeringen ønsker at genindføre coronapasset en række steder. For at krav om coronapas kan blive genindført, skal coronavirus karakteriseres som en samfundskritisk sygdom. Det sker 11. november.

5. november 2021

Region Nordjylland åbner nye PCR-teststeder, og Falck genåbner en række hurtigteststeder. Med oprettelsen af de 12 nye teststeder, bliver der fra 8. november i alt 28 teststeder i regionen. Samtidig bliver der skruet op for åbningstiderne på de eksisterende teststeder, ligesom der opskaleres på antallet af podere.

29. oktober 2021

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) indkaldte på baggrund af en periode med høje smittetal Folketingets partier til en briefing om coronasituationen. Ministeren meldte ud, at smittebegrænsende tiltag kunne blive nødvendige på et tidspunkt.

- Det kan sagtens være, at der kommer behov for restriktioner, sagde Magnus Heunicke.

19. oktober 2021

I Frederikshavn Kommune steg smittetallene, og i efterårsferien havde kommunen det højeste incidenstal i Jylland. Det resulterede blandt andet i, at familien Madsen fra Lyngså måtte bruge efterårsferien i isolation, da to af familiens fire børn var testet positive for coronavirus.

30. september 2021

Danmark nåede ikke målet om en vaccinetilslutning på 90 procent inden 1. oktober 2021. Det stod klart dagen før deadlinen, da det kun var 86,6 procent af dem, der var tilbudt vaccinen, der havde modtaget første vaccinestik.

I Nordjylland var tallet dog lidt højere end landsgennemsnittet. Her havde 88,2 procent modtaget det første stik. Selvom målet ikke helt blev nået, var daværende regionsrådsformand Ulla Astman (S) tilfreds.

- Det er ikke helt de 90 procent, men det er meget tæt på. Der er rigtig mange nordjyder, der har takket ja til vaccinen, og det er jeg kun glad og tilfreds med, sagde hun.

24. september 2021

Genåbningsglæden var stor hos mange, men coronasmitten slap ikke uden videre sit tag i Nordjylland. I slutningen af september var smittetallene høje i flere nordjyske kommuner, og det betød, at flere arrangementer blev aflyst. For eksempel en frivillighedsfest i Hjørring Kommune.

10. september 2021

Den nuværende kategorisering af covid-19 som en samfundskritisk sygdom ophører.

Det betyder, at det er slut med alle restriktioner. Det er ligeledes slut med at skulle vise coronapas og med automatiske nedlukninger af sogne og kommuner.

1. september 2021

Kravet om mundbind/visir udfases helt. Samtidig må barer, diskoteker, caféer og restauranter vende tilbage til åbningstiderne før coronatiden.

Tidslinjen fortsætter efter videoen

I Skagen blev genåbningen af nattelivet markeret på en helt særlig måde, da 13 cafeér, restauranter og barer valgte at lukke deres restaurationer før tid, i solidaritet med byens eneste diskotek, Buddy Holly.

1. august 2021

Kravet om coronapas hos en række kulturinstitutioner bortfalder. Det gælder blandt andet teatre, forlystelsesparker, udendørs kulturaktiviteter og fitnesscentre.

Hos Nymarksminde Farmpark bliver den nye lempelse taget imod med blandede følelser.

15. juli 2021

Nattelivets åbningstid udvides yderligere til klokken 02.00, ligesom forbud mod salg af alkohol lempes tilsvarende.

Det vækker stor begejstring hos en flok unge, festglade nordjyder.

1. juli 2021

Arealkrav og afstandsbefalinger ophæves for serveringssteder mv., hvor gæster sidder ned. Forsamlingsforbuddet indenfor hæves til 250 personer. Hidtil har det været på 100 personer.

14. juni 2021

Kravet om mundbind fjernes fra store dele af samfundet. På alle områder undtagen i den kollektive transport, når man ikke sidder ned.

2. juni 2021

På grund af stor smittespredning i Jomfru Ane Gade har Folketingets epidemiudvalg valgt at lukke for gadens barer og værtshuse.

21. maj 2021

Alle elever på ungdoms- og voksenuddannelser samt studerende på videregående uddannelser må igen møde op til undervisning. Derudover åbnes for de resterende idræts,- fritids- og foreningsaktiviteter med krav om coronapas.

Samtidig må indendørs faciliteter i zoo mv, åbne med krav om coronapas, mens det indendørs forsamlingsforbud hæves til 50 personer og det udendørs til 100 personer.

Fire dagplejebørn og deres dagplejeleder er glade for endelig at kunne tage på udflugt. De er taget en tur i Nordsøen Oceanarium.

6. maj 2021

Forsamlingsloftet hæves til 25 indendørs og 75 udendørs, 30-minutters-reglen for bordreservation på restaurationer fjernes, og spillesteder må have op til 2.000 siddende gæster.

Indendørs idræt og fitnesscentre åbner for personer over 18 år mod fremvisning af coronapas.

På Vendsyssel Teater er teaterdirektøren spændt på at få publikum tilbage.

21. april 2021

Danmark genåbner yderligere, både restauranter, caféer og værtshuse kan igen byde gæster indenfor med krav om bordbestilling og gyldigt coronapas.

De store indkøbscentre må genåbne, og der åbnes for mere indendørs idræt.

6. april 2021

De liberale erhverv, herunder frisører, kosmetologer, massører mv., genåbner ved fremvisning af gyldigt coronapas.

Derudover vender elever fra 5.-8. klasse samt ikke-afgangselever på ungdomsuddannelserne tilbage på halv tid.

22. marts 2021

Forsamlingsforbuddet hæves til 10 personer udendørs.

Der åbnes for udendørs gudstjenester mv. med op til 50 personer, mens forsamlingsforbuddet hæves for udendørs fritids- og foreningsaktiviteter i organiseret regi fra 25 til 50 personer.

15. marts 2021

Efterskoler og højskoler genåbner ligesom også afgangselever i grundskoler og på ungdoms- og voksenuddannelser må vende tilbage til fysisk undervisning en del af tiden.

Store butikker må få flere kunder.

Højskoleeleven Mikkel Bratholt Hansen er glad for endelig at være tilbage.

11. marts 2021

Et år efter at statsminister Mette Frederiksen på det historiske pressemøde lukkede Danmark ned fordi en sundhedskrise, der ikke kender grænser eller race, skyllede ind over Danmark gør vi endnu en mellemregning. For vi kan ikke slå to streger under et facit endnu.

Sygdommen covid-19 har direkte og indirekte haft store både økonomiske og menneskelige konsekvenser. Men det lysner. Over 15.000 danskere modtager hver dag i øjeblikket en dosis vaccine, der skal beskytte mod covid-19. Og danskernes adfærd under det der har føltes som en årelang vinter, gør, at sundhedsmyndighederne anbefaler yderligere genåbning.

6. marts 2021

For første gang er den sydafrikanske mutation fundet hos en borger i Nordjylland.

3. marts 2021

Første tilfælde af den brasilianske corona-variant (kaldet P1) findes i Danmark.

1. marts 2021

Næste fase i genåbningen føres ud i livet og butikker uden for storcentre kan igen holde åbent og julegave-bytningen, der har været godt to måneder, kan gå igang. Samtidig kan afgangsklasserne i grundskolen og på ungdomsuddannelserne møde fysisk op igen.

Genåbningen sker geografisk differentieret, så her i Nordjylland kan også efterskolerne byde eleverne velkommen tilbage.

8. februar 2021

En ny genåbningsproces tager sin begyndelse da de yngste elever (0. til 4. klasse) kan vende tilbage til skolen efter at have været hjemsendt siden 21. december.

Genåbningen kommer som reaktion på et stejlt fald i antallet af indlagte med covid-19. Den 8. februar er 44 nordjyder indlagt på samme tid. Det er flere end der var på noget tidspunkt under første corona-bølge i foråret 2020, men langt færre end de 71 indlagte der var i starten af januar, da der var allerflest indlagt på samme tid.

23. januar 2021

Mads Albertsen og hans team på Aalborg Universitet sekventerer de positive coronaprøver og holder øje med mutationerne.

Han er mere bekymret for en mere smitsom variant end en mere dødelig variant.

Klik her for at se hele dokumentaren om Mads Albertsen og hans team.

16. januar 2021

Første tilfælde af den sydafrikanske variant af corona bliver fundet i Danmark, den er døbt B1351/501Y. Samtidig er andelen af smittede med B117-mutationen (den britiske coronavariant) stigende.

17.745 nordjyder havde denne dag modtaget første stik med enten Pfizer- eller Modernavaccinen. Endnu var ingen nordjyder færdigvaccinerede. På landsplan havde blot fem personer fået stik nummer to på denne dag.

5. januar 2021

Statsminister Mette Frederiksen (S) fortæller på et pressemøde, at forsamlingsforbuddet sænkes til fem personer og afstandskravet ændres fra en til to meter. Risikoniveauet ændres fra niveau fire til niveau fem, der betyder ”udbredt samfundssmitte og risiko for at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges”.

Nytår 2020/2021

2021 begynder med restriktioner og hjemmeundervisning.

27. december 2020

Den første vaccine i Nordjylland gives til 92-årige Chresten Baisgaard på plejehjemmet Birkebo i Aalborg. Samme dag registreres der 2180 nye tilfælde af covid-19 i Danmark.

Tidslinjen fortsætter efter billedet

Julemændenes 2020 blev også ødelagt af coronavirus. Og så alligevel. I Aalborg Zoo kunne man på sikker vis snakke med julemanden, der havde fået sin egen 'snow globe' i haven.

25. december 2020

Resten af detailhandlen lukker ned.

21. december 2020

Liberale erhverv skal igen holde lukket. Det gælder tatovør-, piercing-, spa-, kropspleje, skønheds- og massageklinikker, solarier, frisører og køreskoler samt andre typer af liberalt erhverv, der indebærer tæt fysisk kontakt med kunder. Danmark er nu lukket næsten ligeså meget ned som i foråret - dog er daginstitutionerne stadig åbne.

16. december 2020

Storcentre skal lukke lige midt i julehandlen, de ældste folkeskoleelever sendes hjem og restauranter lukkes for servering.

26. november 2020

Sundhedsminister Magnus Heunicke fortæller, at de første danskere kan blive vaccineret mod corona en måneds tid senere - lige efter jul.

Den første vaccine ankommer til Nordjylland

18. november 2020

Efter massiv kritik har fødevareminister Mogens Jensen (S) valgt at fratræde ministerposten. En udmelding der kommer i kølvandet på skandalesagen om aflivning af mink.

11. november 2020

To tredjedele af de danske mink er aflivet.

TV2 Nord udgiver dokumentaren 'Da Nordjylland smed pelsen'

5. november 2020

Regeringen isolerer syv nordjyske kommuner i fire uger, fordi der er bekymring for virkningen af en kommende vaccine.

Man skal altså ikke krydse kommunegrænserne mellem Vesthimmerland, Læsø, Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt og Thisted Kommuner medmindre man har et ‘uopsætteligt behov’.

4. november 2020

Regeringen beslutter at alle mink i landet skal aflives på grund af risikoen for at miste kontrollen med epidemien, fordi mutationer i mink kan påvirke vaccine-effektiviteten hos mennesker.

Daværende faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak er bekymret for, at pandemien starter forfra med udgangspunkt i Danmark.

31. oktober 2020

Sundhedsvæsnet indfører et nyt corona-varslingssystem, der skal give danskerne et overblik over restriktioner og risikoniveau.

  • Risikoniveau 1: Lav lokal smitte med mulighed for opblussen.
  • Risikoniveau 2: Lokale og regionale udbrud af smitte, der kan brede sig.
  • Risikoniveau 3: Udbredt samfundssmitte med potentiale for hurtig acceleration i smittetal.
  • Risikoniveau 4: Udbredt samfundssmitte og begyndende pres på kapacitet på sygehusene.
  • Risikoniveau 5: Udbredt samfundssmitte og risiko for, at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges.

29. oktober 2020

Der indføres krav om brug af mundbind i blandt andet butikker, biografer og på ungdomsuddannelser. Få dage forinden er forsamlingsloftet blevet sænket fra 50 til 10 personer.

13. oktober 2020

Smitten stiger eksplosivt blandt mennesker og mink i Jammerbugt Kommune. Samme dag udtrykker fødevareministeren bekymring for virusmutationer i mink.

7. oktober 2020

De landsdækkende restriktioner forlænges til den 31. oktober.

1. oktober 2020

Over en million mink skal aflives, oplyser daværende fødevareminister Mogens Jensen (S).

41 nordjyske minkfarme har smitte med coronavirus.

18. september 2020

Forsamlingsforbuddet sænkes til 50 personer. Det betyder, at landets caféer, restauranter og barer skal lukke for gæster klokken 22, og at gæster og ansatte skal bære mundbind, medmindre de sidder ned.

Samme dag indfører Nordjyllands Politi et midlertidigt opholdsforbud i Jomfru Ane Gade.

Det nye forsamlingsforbud påvirker blandt andet Louise og Henriks bryllupsfest dagen efter.

17. september 2020

Mens spekulation om, hvordan smitten sprede sig mellem minkfarmene pågår, bliver den 19. nordjyske minkfarm konstateret smittet med coronavirus

3. august 2020

Smitten spreder sig igen i samfundet og selvom antallet af indlagte i Nordjylland er på det laveste niveau i løbet af pandemien, ser man begyndende tegn på øget smitte i samfundet. Flere tester positive i det test-system, der nu udgør et meget finmasket net i forhold til at følge sygdommens udvikling.

I Nordjylland er 635 personer den 3. august blevet testet positive for covid-19 - 26 personer er døde af eller med sygdommen.

Tidslinjen fortsætter efter videoen

Få befolkningsgrupper har været så isoleret som de ældre under corona. Men på Otiumgården i Aalborg fik de 3. juli 2020 besøg af 0. klasse fra Stolpedalsskolen, der brugte kunst til at hjælpe de ældre med afsavn. 

8. juli 2020

Forsamlingsforbuddet, der har ligget på 50 personer, bliver hævet til 100

3. juli 2020

Skyland Bech Camp i Øster Hurup lukker efter første uge med ungdoms-camp. Arrangørerne føler, at de er tvunget til at lukke for at undgå en shitstorm.

1. juli 2020

Tre minkfarme er testet positive for covid-19.

21. juni 2020

Selvom antallet af nye smittede ligger relativt lavt i sommerperioden er der stadig grund til bekymring. Smitten er kommet ind på to tredjedele af de danske sygehuse, og mobile testenheder opsporer smitte i sommerlandet.

17. juni 2020

Der findes coronavirus i en minkbesætning ved Sindal. Dagen efter starter arbejdet med at aflive de 11.000 mink.

8. juni 2020

Forsamlingsforbuddet hæves fra 10 til 50.

Sommeren 2020

Rigtig mange danskere holder ferie herhjemme, og det betyder travlhed på de nordjyske feriedestinationer. Politikommisær Morten Axelsen fortæller, at de aldrig har set så mange mennesker i Skagen

Tidslinjen fortsætter efter videoen

Sommeren 2020 skulle, som i mere end 30 år forinden, have budt på Nibe Festival, men på grund af coronavirus kunne festivalleder Peter Møller Madsen holde fri de fire dage i starten af juli, hvor han normalt er 'på'.

21. maj 2020

Dele af fase tre fremrykkes, så blandet andet zoologiske haver kan åbne igen. Antallet af smittede er faldet støt måneden igennem, og det betyder, at Aalborg Zoo, som ellers havde håbet på en tidligere genåbning, nu kan åbne dørene for gæsterne.

18. maj 2020

Fase to af genåbningen gennemføres. Blandt andet kan de ældste elever vender tilbage til skolen den 18. maj.

Statsminister Mette Frederiksen sagde godmorgen til eleverne på Stolpedalsskolen i Aalborg.

11. maj 2020

Indkøbscentre, stormagasiner, arkader og basarer får mulighed for at genåbne.

Påsken 2020

Under nedlukningen bliver nordjyderne kreative.

Der bliver både afholdt drive-in gudstjeneste i Aalborg Lufthavn, dyrket gin-yoga på live-stream, udlånt poser med bøger fra bibliotekerne - og så bliver der indsat ‘coronavagter’ i SuperBrugsen i Løkken.

Politiet melder om rolige påskedage, mens ‘corona-politiet’ har en anden opfattelse på Facebook.

6-årige Jens spredte glæde i Biersted ved at pynte op til påske i hele byen. Flere hundrede perlekyllinger blev det til. Klik på billedet for at læse artiklen.

20. april 2020

Første fase af genåbningen: De liberale erhverv, herunder frisører, kan åbne igen, og på skolerne forsøger de yngste elever at huske at holde afstand.

27. marts 2020

Der er i Nordjylland konstateret 66 tilfælde af covid-19 i Aalborg Kommune og 10 i Mariagerfjord kommune. I de øvrige ni nordjyske kommuner er der konstateret under 10 tilfælde pr. kommune. Med til historien om første bølge af coronavirus i Danmark hører dog, at testkapaciteten var meget begrænset og at man skulle have tydelige symptomer samt en henvisning fra sin læge for at blive testet, så smitten har været mere udbredt end tallene fortæller. Den 27. marts var der 30 indlagte med covid-19 i Nordjylland.

23. marts 2020

Regeringen forlænger nedlukningen - hverdagen er blevet markant anderledes i mange danske hjem.

20. marts 2020

Der er helt stille i Aalborg Lufthavn, hvor størstedelen af de ansatte er blevet sendt hjem.

En gate i Aalborg Lufthavn - helt affolket.

17. marts 2020

Tiltagene for at undgå smittespredning strammes. Statsministeren forbyder forsamlinger på over 10 personer og beder en lang række butikker og restauranter om at holde lukket.

Samme aften taler dronningen til folket.

En familie lytter til dronning Margrethes tv-tale fra Fredensborg Slot om den alvorlige situation i forbindelse med udbredelsen af coronavirus, tirsdag den 17. marts 2020. Foto: Thomas Sjørup / Ritzau Scanpix

13. marts 2020

Grænserne til landet bliver lukket.

En 80-årig mand, der var smittet med covid-19, døde natten til d. 13. marts på Aalborg Universitetshospital. Han var den første dansker, der døde, mens han var smittet med covid-19. Manden blev først testet positiv efter sin død.

En af de sidste passagerer på ColorLines færge i Hirtshals inden færgelejet lukker ned, lørdag den 14. marts. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

12. marts 2020

I Meny i Skalborg gør butikschef Anders Mogensen status dagen derpå. En kunde købte 100 pakker gær, fortæller han.

-Vi må håbe, han er bager, fordi ellers er det lidt usmageligt

Samme dag opfordrede dagligvarehandlen, erhvervsministeren og daværende fødevareminister til at handle ind, som man plejer.

11. marts 2020

Regeringen annoncerer, at landet skal lukkes ned, så antallet af coronasmittede ikke bliver så højt, at sundhedsvæsnet ikke kan følge med. Skoler og institutioner lukker i to uger. Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem og forsamlinger på flere end 100 forbydes.

Samtidigt valfarter nordjyderne til butikkerne for at hamstre af alt fra toiletpapir til kakaomælk, selvom statsministeren på pressemødet forsikrer om, at det ikke var nødvendigt; forsyningssikkerheden er ikke i fare.

6. marts 2020

Statsministeren holder sit første pressemøde om coronavirus. Hun anbefaler, at alle arrangementer med flere end 1000 personer aflyses, og at alle stopper med at give hånd, kys og kram.

På Aalborg Universitetshospital viser overlæge Henrik Nielsen viser den nye ‘pandemi-afdeling’ frem. Det er få dage forinden blevet besluttet, at de fem regioner skal ruste sig til potentielt rigtig mange indlagte.

27. februar 2020

Den første dansker bliver testet positiv for coronavirus. Der er tale om en mand, der har været på skiferie i Norditalien.


Mens de jubler i Lønstrup - er de skuffede i Tversted og Kjul

Foto: Henning Larsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det er ikke alle steder i Hjørring, der er ramt af kysterosion, der får del i de millioner, Hjørring Kommune har fået til kystsikring.

- Vi er dybt skuffede over, at der ikke er penge til de områder, der er mest ramt af kysterosionen.

Sådan lyder det fra Kurt Trynskov, der ejer Aabo Camping i Tversted.

For fredag har Hjørring Kommune fået 6,3 millioner kroner til sandfodring ved kommunens vestvendte kyst. Sandfodringen skal ske på en 8,8 kilometer lang strækning, der ikke omfatter Tversted.

- Det er da skuffende, at når der kommer så mange penge, så er vi ikke tilgodeset. Og mange af de steder, der er nævnt, er der jo lavet hårdt kystsikring, siger campingpladsejeren.

De er dog ikke interesserede i hård kystsikring i Tversted, der vil skæmme landsskabet. De er tilgengæld interesserede i at få sandfodret deres kyst.

- Jeg er barnefødt i Tversted, og der var engang, hvor der var høje klitter nedenfor den blå kiosk, hvor man kunne ligge og sole sig og en strand på 50-70 meter. Men nu er alle klitterne væk. Og nu er der ikke ret meget bred strand tilbage, siger campingpladsejeren.

Her skal der sandfodres

Der er givet 6,3 millioner til sandfordring på kommunens vestvendte kyst, nærmere bestemt sandfodring på samlet 8,8 kilometer erosionsramt strækning, primært ved sommerhusområderne Nr. Lyngby, Mårup, nord for Lønstrup fra Harrerenden til Udemarken og ud for Nørlev-Skallerup-området.

Man piller ved det naturlige flow

Samme holdning deler Arne Therkelsen fra Kjul Strand. Også her er de blevet forbigået, og han mener, at området på den måde bliver ramt dobbelt.

For ikke nok med, at der ikke skal sandfodres på strækningen, så bliver den naturlige barriere, der lægger sig ved molen i Hirtshals Havn, renset op og fjernet igen.

- Vi bliver dobbeltramt. Hvis man skal tro læren om tilblivelsen af Skagens Odde, er det jo ikke uden betydning, at de oprenser det sand, som Hirtshals Havn stopper. Vi har svært ved at forstå, at det skal suges op og sejles vestpå igen, lyder det fra Arne Therkelsen.

Se interview med Søren houmann, der er udvalgsformand i Hjørring Kommune.

Skagens Odde er en stor sandodde, der er blevet dannet indenfor de seneste 7000 år. Det er den ved, at enorme mængder af sand er blevet frigjort ved erosion af de kvartære lag langs Nørrejyllands vestkyst, for naturligt at blive transporteret til Jyllands nordende af bølger og strøm.

- Det er jo hans levebrød

Han er skuffet over, at det, han kalder naturkommunen Hjørring og havnen i Hirtshals, har fået dispensation til at sejle sandet vestpå.

- Det er jeg lidt uforstående overfor. For det er på grund af sandets naturlige flow, at Skagens Odde og Kjul eksisterer, og det naturlige flow afbryder man jo ved at føre sandet tilbage. Jeg kan næsten kun tænke, at erosionen på sigt bliver et endnu større problem, end det er i øjeblikket, siger Arne Therkelsen.

Sådan ser det ud, når der sandfodres.

Både i Tversted og i Kjul har det betydning for turismen i området, at de brede sandstrande ser ud til at være en saga blot - undtagen på de vindstille dage, som der ikke er mange af på vestkysten.

- Det var og er det, turisterne kommer efter. De, der ikke er kommet i området i mange år, tror, de er kørt forkert, når de kommer her, siger Kurt Trynskov fra Tversted, der bliver bakket op af Arne Therkelsen:

- De turister, der kommer her, kommer jo, fordi der har været en bred vesterhavsstrand med god adgang, der er en børnevenlig. Og det kan ikke undgå at blive påvirket. Min genbo er en campingplads, og det er jo hans levebrød det her. Vi har i forvejen ikke mange virksomheder og arbejdspladser her i vandkanten, siger han.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Så er landsdelens mest omtalte godstransport sejlet i havn.

Prammen med de tre gigantiske mølledele, der siden i fredags har været på rejse fra Brande mod testcentret i Østerild, er nu på vej ind i havnen i Hanstholm efter en sejltur, der tog sin begyndelse i Hvide Sande klokken 22 i går aftes.

Det viser billeder fra Hanstholm Havn.

Selvom det er stort, og tungtvejende gods, der står på prammen, så gør havnechef Søren Zohnesen ikke store øjne af transporten.

- Det er som en dag mere på kontoret. For os har der ikke været nogen ekstraordinære opgaver, fordi vores infrastruktur kan håndtere det, siger han.

Det eneste, der måske skal ændres betydeligt på, er et par lygtepæle og skilte på havnen, mener chefen i Hanstholm.

Men selvom de i Hanstholm ser transporten som en normal opgave, så giver det alligevel lidt indtryk.

- Det er altid spændende at se, når sådan noget kommer ind i havnen. Møllerne bliver større og større for hver gang, men nogle gange er det svært at se, at de er blevet det, siger Søren Zohnesen, der er havnechef på Hanstholm Havn.

Han fortæller, at det kræver lige så mange forberedelse at køre strækket fra Hanstholm til Østerild, som det krævede mellem Brande og Hvide Sande. 

- Jeg tror ikke, der er gjort de helt store forberedelse. Vejen er jo godt forberedt på de her laster, fordi de har kørt, der så mange gange, siger han. 

Foto: Ole Vognstoft

Hvis du vil se mølledelenes tur til havnen i Hvide Sande, hvorfra delene blev sejlet til Hanstholm, kan du se og læse livebloggen her.


Social dumping: Tre Aalborg-virksomheder under lup

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Virksomhederne kan se frem til yderligere kontrol.

Fejl og snyd blev for nyligt konstateret af Skattestyrelsens medarbejdere i en landsdækkende kontrolaktion.

I hele 33 ud af 52 kontroller blev der fundet indikationer på social dumping. Tre Aalborg-virksomheder er nu under Skattestyrelsens lup for problemer og humbug.

Hvad er social dumping?

Det er social dumping, når udenlandsk arbejdskraft udfører opgaver i et andet land til en lavere løn og under ringere arbejdsforhold, end hvad der gælder for det pågældende lands arbejdstagere.

Kilde: Fagbevægelsens Hovedorganisation

Det var i sidste uge, at Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet aflagde visit hos fem Aalborg-virksomheder, som hovedsageligt opererer inden for restaurationsbranchen.

- Virksomhederne, vi kontrollerer, er udvalgt, fordi vores oplysninger indikerer, at der kan være problemer med social dumping. Kontrollerne viser, at de tre Aalborg-virksomheder er med til at skabe unfair konkurrence, siger Ernst O. Nielsen, funktionsleder i Skattestyrelsen.

Virksomhederne kan nu se frem til at blive kontrolleret yderligere, så Skattestyrelsen kan opgøre skat og moms korrekt for virksomhederne og deres ansatte.

- Når vi skal se nærmere på tre virksomheder, skyldes det, at vi under kontrollen har oplevet nogle uoverensstemmelser og uklarheder omkring moms og skat, som vi skal have set nærmere på. Desuden mener vi, at medarbejderne i en enkelt virksomhed, skal anses for arbejdsudlejede til den danske virksomhed, de udfører arbejde for, siger Ernst O. Nielsen.

I forbindelse med kontrollerne har Skattestyrelsen på landsplan talt med 161 medarbejdere. 110 blandt dem var udenlandske.

Det var årets ottende landsdækkende aktion mod social dumping foretaget af Skattestyrelsen.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Stormfloder vil rase langt oftere, og derfor giver staten et milliondyrt rygstød til udsatte områder. Det løser ikke hele problemet, siger minister.

Områder, som er i fare for at blive oversvømmet, får nu hjælp.

Statens Kystpulje afsætter i alt 150 millioner kroner til otte projekter, som er truet af både oversvømmelser og erosion.

Det fortæller miljøminister Magnus Heunicke (S) til TV 2.

- Vi ved, at klimaforandringerne betyder, at vi får meget voldsommere vejr, og i og med at vandstanden stiger, betyder det, at stormfloderne kommer hyppigere, og de vil slå voldsommere ind. Den hidtidige kystbeskyttelse er langt fra nok, siger Magnus Heunicke.

Oftere og oftere oplever Danmark voldsomt vejr og stormfloder, der truer huse, byggeri, havne og haver. Og mens placeringer på havnefronte stadig er attraktive, følger der flere steder i landet en stor risiko med.

Projekter, der får støtte fra Kystpuljen

  • Sønderbo digeprojekt, Fanø Kommune – 9,5 millioner kroner.

  • Sandfordring på vestvendt kyst, Hjørring Kommune – 6,3 millioner kroner

  • Kystbeskyttelsesprojekt, Dragør Kommune – 30 millioner kroner

  • Højvandsport og landanlæg, Lolland Kommune – 27,6 millioner kroner

  • Stormflodsbeskyttelse, Vejle Kommune – 12,6 millioner kroner

  • Anlæg til kystbeskyttelse, Vallensbæk, Greve, Brøndby og Ishøj Kommune – 22,8 millioner kroner

  • Højvandsmur og stormflodsporte, Faaborg-Midtfyn Kommune – 11,1 millioner kroner

  • Erosions- og højvandssikring, Stevns Kommune – 25,9 millioner kroner

Statistisk set forekommer stormfloder hvert 20. år, men i slutningen af dette århundrede kan de forekomme langt hyppigere.

- Vi ser ind i scenarier, hvor 20-årshændelser vil ske hvert eller hvert andet år. 100-årshændelser vil også komme hyppigere, siger Magnus Heunicke.

Siden 2020 og frem til og med 2024 er der uddelt 580 millioner kroner fra Kystpuljen til 30 kommuner fordelt på 46 projekter.

Et af de projekter ligger i Hjørring Kommune, hvor der er givet 6,3 millioner til sandfordring på kommunens vestvendte kyst, nærmere bestemt sandfodring på samlet 8,8 kilometer erosionsramt strækning, primært ved sommerhusområderne Nr. Lyngby, Mårup, nord for Lønstrup fra Harrerenden til Udemarken og ud for Nørlev-Skallerup-området.

Problemet er dermed ikke løst

Puljen for i år dækker op til 40 procent af et projekts anlægssum op til maksimalt 30 millioner kroner per projekt.

Alle landets kommuner har kunnet søge puljen. De otte projekter er udvalgt, da de lever op til krav om kystbeskyttelse, der bygger på naturbaserede løsninger, som er inspireret af naturen og leverer miljømæssige, sociale og økonomiske gevinster.

Flere af de projekter, som er udpeget til støtte, kræver dog en langt højere pris for at blive etableret, end hvad staten kan give.

I Nakskov Kommune vil etableringen af en højvandsport med tilhørende landanlæg for eksempel koste 275 millioner kroner.

Statens tilskud lyder på 27,6 millioner.

Magnus Heunicke, hvad nytter tilskuddet?

- Det nytter, at de otte projekter kan komme i gang og komme videre. Man kan få op til 40 procent af staten, og resten skal så betales lokalt af kommunen eller lodsejerne. Det her er ét skridt, og vi skal langt videre, så problemet er ikke løst med det her, siger han.

Krav til kommunerne

Beboere i huse eller lejligheder, der er truet af voldsommere vejr, skal dog også betale deres del fremover, understreger ministeren.

Flere steder i landet har kommuner dog givet grønt lys til at bygge nyt i netop områder, der er udsat fra vejrhændelser og klimaforandringer.

Lolland Kommunes byråd har eksempelvis givet tilladelse til et større lejlighedsbyggeri, der er under opførelse på Sydkajen midt inde i byen få meter fra havnekanten.

Derfor er det fremover nødvendigt at stille krav til den slags byggeri, mener Magnus Heunicke.

- Vi er nødt til at insistere på, at når vi bygger nyt, skal byggeriet være forberedt på, at man enten etablere nogle nye beskyttelseslinjer for vandmasserne, eller at det kan holde til, at der kommer stormfloder, siger han.

Bør man ikke sige til kommunerne, at de ikke skal bygge så tæt på vandet?

 - Uanset om de får penge fra staten, skal kommunerne sikre sig den nye virkelighed fra voldsommere vejr, siger han og fortsætter:

- Det er en ny virkelighed, som vi skal ruste os til.


Foto: Aalborg Zoo

Her ses de positive tests.

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Der er tale om en positiv graviditetstest.

Der er en ny baby på vej i Aalborg Zoo. Orangutangen Ruti er nemlig gravid.

Det oplyser Aalborg Zoo på sin Facebook-side.

I foråret blev det vurderet, at Ruti var klar til at blive drægtig, og derfor stoppede dyrepasserne med at give hende p-piller. Her et halvt år senere står det nu klart, at Ruti venter en unge til sommer.

I naturen går en unge med moren i syv til otte år, og af landlevende pattedyr er orangutangen det dyr med lavest fødselsrate, skriver Aalborg Zoo.

Hvis alt går vel for Ruti, kan hun nå at få tre unger i sin levetid.

Det var en ganske almindelig test - akkurat som den mennesker bruger - der viste, at orangutangen var gravid. Og for at være på den sikre side blev der foretaget tre tests.