LIGE NU:

Digital løsning redder forestilling: Se teater hjemmefra

Teater Nordkraft livestreamer forestillingen 'Dig og mig ved daggry'. Skuespillerne filmer sig selv derhjemme, og publikum kigger med 'sammen, hver for sig'.

Det meget omdiskuterede forsamlingsforbud har ramt en lang række nordjyske kulturinstitutioner hårdt.

Blandt andet er det umuligt at gennemføre teaterforestillinger på teatrene overalt i Danmark.
Det har fået Teater Nordkraft i Aalborg til at tage internettet i brug.

- Vi har valgt at opsætte den forestilling, vi ellers skulle have opført inde på teateret, som en digitalt livestreamet forestilling, hvor skuespillerne er med hjemme fra deres egne boliger, forklarer instruktør Minna Johannesson.

Men det er ikke bare skuespillerne, der er med virtuelt. Seerne sidder også hjemme og oplever forestillingen på deres telefoner, tablets eller computere.

Forestillingen foregår ved, at skuespillerne spiller deres karakterer foran et webkamera og ved hjælp af chatprogrammet ”ZOOM” skiftes der mellem én eller flere karakterer i løbet af den to en halv time lange forestilling.

quote Det er noget helt andet end at spille på teateret. Skuespillerne kan ikke se hinanden, så de kan kun spille til lyden af de andre. Det er vanvittigt svært, men de er mega seje.

Minna Johannesson, instruktør, Teater Nordkraft

- Det er noget helt andet end at spille på teateret. Skuespillerne kan ikke se hinanden, så de kan kun spille til lyden af de andre. Det er vanvittigt svært, men de er mega seje, griner Minna Johannesson, der også afslører at premierenerverne er fuldt ud lige så slemme ved denne digitale premiere, som ved de almindelige teaterstykker.

En af dem, der følger premiereforestillingen er lærerstuderende Michelle Kristensen. Hun sidder i sit kolonihavehus i Aalborgs Vestby og ser forestillingen på en skærm i stuen.

Michelle Kristensen er begejstret for muligheden for at kunne se digitalt teater hjemme i stuen.
Michelle Kristensen er begejstret for muligheden for at kunne se digitalt teater hjemme i stuen.
Foto: Robert Bedsted

Selvom hun faktisk har set 'Dig og mig ved daggry' inde på teateret, rører den digitale version hende lige så meget.

- Det er selvfølgelig noget andet, end den fornemmelse man har inde i teateret, men de er rigtigt gode til at formidle følelserne alligevel, så det er et stærkt stykke. Det er et virkeligt godt alternativ i de her coronatider, forklarer hun.

'Dig og mig ved daggry' spiller frem til 7. maj.