Fiskeriforening til fiskere: - Stop med at fiske efter jomfruhummer
Stop det direkte fiskeri efter jomfruhummer. Sådan lyder opfordringen fra Danmarks Fiskeriforening til de danske fiskere.
Stop det direkte fiskeri efter jomfruhummer. Sådan lyder opfordringen fra Danmarks Fiskeriforening til de danske fiskere.
De nordjyske fiskere skal lade kutterne blive i havn i stedet for at drage ud på havet for at fiske efter jomfruhummer. Sådan lyder opfordringen fra Danmarks Fiskeriforening, efter at coronakrisen også har ramt fiskerierhvervet.
- På grund af coronakrisen er markedet i EU for jomfruhummerne forsvundet til det rene ingenting. Det giver ikke mening med et direkte fiskeri på jomfruhummer, når ingen vil købe dem. Det er ingen let beslutning og vil få store konsekvenser for fiskerne, men det er nødvendigt, hvis vi skal sikre vores fremtidige fiskeri, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.
Opfordringen fra Danmarks Fiskeriforening om at lade være med at fiske efter jomfruhummere gælder fra midnat. Årsagen til, at fiskerne opfordres til ikke at sejle ud er, at efterspørgslen på førsteklasses spisefisk og skaldyr som jomfruhummere er reduceret kraftigt. Fryselagrene er ved at være fyldte, og det sætter fiskeriet i en svær situation, hvor det ikke længere giver mening at tage på fiskeri.
Krisen kradser: - Kunderne kommer stadig
Hos Klostergydens Fisk i Sæby kradser Corona-krisen også, men butikken har fortsat travlt med at betjene kunder ud af huset.
I det åbne køkken hos Klostergydens Fisk i Sæby bliver der stadig stegt fiskefrikadeller og lavet stjerneskud til levering ud af huset. Og salget af fersk fisk er der også stadig efterspørgsel efter.
- Vi er lykkelige for, at borgerne bakker op om vores nethandel og levering til døren i Sæby-området. Vi har også børn, der ringer for at bestille varer til deres forældre, fortæller indehaver af Klostergydens Fisk i Sæby, Helene Aaen, der den sidste uges tid har oplevet, at salget i webshoppen er eksploderet. Og det gælder hele landet, især er der kommet nye kunder til fra Sjælland.
Butikken har også åben torsdag, fredag og lørdag, så kunderne rent fysisk kan møde op, men her bliver der taget de obligatoriske forholdsregner med håndsprit og max fire kunder inde af gangen.
- Det er klart, at vi kan mærke, at vi ikke har så mange kunder i butikken. Og vi tænker faktisk også over, at vi ikke har nogle tilbud, som vil gøre, at mange vil troppe op samtidigt. Det hensyn er vi nødt til at tage for alles skyld, siger Helene Aaen.
I butikken har man endnu ikke problemer med at få det fisk, som kunderne efterspørger, selvom flere fiskere har bebudet, at de holder deres kuttere i havn, fordi de ikke kan tjene nok penge på fiskeriet. Hertil siger Helene Aaen:
- Det er jo en usikker tid, og vores ordrebog, når det gælder fester og arrangementer er jo også pludselig tom, så vi er virkelig galde for, at vi har vores webshop, siger Helene Aaen.
- Fiskeriet skal stå sammen
Danmarks Fiskeriforening har ud over opfordringen til fiskerne om at holde inde med jomfruhummerfiskeriet besluttet at nedsætte et jomfruhummerudvalg med Claus Hjørne Pedersen som formand. Claus Hjørne Pedersen er formand for Strandby Fiskeriforening, som er en af de havne, der tydeligt mærker udviklingen på jomfruhummermarkedet.
- Fiskeriet skal stå sammen for at håndtere krisen - og derfor skal udvalget arbejde med alle gode ideer, der sikrer, at der også er et fiskeri og et marked for jomfruhummer efter coronakrisen, siger Claus Hjørne Pedersen.
Danmarks Fiskeriforening er i kontakt med Miljø- og Fødevareministeriet om mulighederne for at regulere fiskeriet efter jomfruhummer i lyset af coronakrisen.