Forskere fra AAU udvikler corona-idekatalog til ældreplejen

Forskere på Aalborg Universitet er netop gået i gang med at samle erfaringer fra den danske ældreplejes håndtering af COVID-19. Resultaterne ender med at blive til et idékatalog, der skal hjælpe ældreplejen til håndteringen af COVID-19.

Hjælp hinanden til at hjælpe hinanden. 

Så kort kan projektbeskrivelsen for et nyt forskningsprojekt på Aalborg Universitet beskrives. En gruppe forskere er netop gået i gang med at undersøge, hvordan smittespredningen er blevet håndteret i den kommunale ældrepleje. 

- Rent praktisk er vi i fuld gang med at lave interviews med de forskellige personer i ældreplejen - både hjemmeplejen og plejehjem, siger professor og forskningsleder ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet (AAU) Morten Balle Hansen til TV2 Nord.

 
 
Foto: Aalborg Universitet

Projektet, der er finansieret af Velux Fonden og Aalborg Universitet, har til formål straks at udvikle og formidle et brugbart COVID-19-katalog med eksempler på metoder til smittehåndtering målrettet nordiske fagfolk i ældreplejen.

- Vi samler erfaringer sammen. Hvad har virket godt? Hvad har virket dårligt? Hovedproblemer og løsninger. Det samler vi sammen til et idékatalog, der er målrettet de fagprofessionelle - altså ældreplejen i Danmark, fortæller Morten Balle Hansen. 

De ældre er særligt udsatte

Smitte med COVID-19 har hurtigt vist sig at være særligt farlig for ældre og udsatte grupper. Mere end 500 danskere er døde med COVID-19 smitte, og heraf er kun 15 under 60 år. 

- Så ældre mennesker er specielt udsatte i forbindelse med denne epidemi. Derudover er der flere eksempler både herhjemme og i udlandet på, at når smitten først er kommet indenfor på et plejecenter eller i hjemmeplejen, så kan det virkelig ramme en stor gruppe af sårbare mennesker meget hårdt, skriver Morten Balle Hansen i en pressemeddelelse fra Aalborg Universitet.

Ældreplejen er vant til at arbejde med smitsomme sygdomme, men de yderst smitsomme kendetegn ved COVID-19 tester og sætter spørgsmålstegn ved, om de nuværende rutiner er gode nok i forhold til den nye virus, mener professor og forskningsleder ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet (AAU) Morten Balle Hansen.

Er det for sent?

Selvom det ser ud til at COVID-19 er på tilbagetogt, og Danmark kan lukke op igen, er idékataloget stadig et brugbart redskab for fremtiden. 

- Hvis det lykkes fuldstændig at lukke smitten helt ned, og den ikke blusser op igen, så er idékataloget et beredskabskatalog til næste gang, der måtte komme sådan en situation. Da jeg skrev beskrivelsen, forventede vi, at der ville komme en smittestigning til efteråret igen. Det kan man ikke vide. Lige nu er vi ved at lukke op, så vi håber, det kan nøjes med at være et beredskabskatalog, siger Morten Balle Hansen til TV2 nord og fortsætter:

- Hvis dét er situationen, vil det være et idékatalog, man kan bruge i udviklingen af en fremadrettet beredskabsplan. 

Idékataloget forventes at være klar til at blive taget i brug i den danske ældrepleje - og i de øvrige nordiske lande - i august i år. 


Coronavirus

corona vaccine

Alle vaccinecentre i Nordjylland er nu lukkede

Henrik Nielsen, Aalborg Universitetshospital

play Får vi corona-jul igen i år? - Nej, ingen grund til bekymring, siger ekspert

coronatest

play - Vi må forvente en fjerde coronabølge, siger nordjysk professor

PH 280622 SI Spildevand tjekkes for corona Still

play Afføring gør, at coronasmitten kan følges tæt over sommeren

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland