LIGE NU:

Hospital må trække i land: Det var forbudt at indføre besøgsforbud

Regionshospital Nordjylland kan kun opfordre til at patienter og besøgende følger de sundhedsfaglige anbefalinger - de kan ikke udstede et forbud mod besøg som de ellers gjorde.

Regionshospital Nordjylland havde ikke hjemmel til at indføre totalt besøgsforbud på sygehuset i Hjørring, som de gjorde 16. juni. Det skriver hospitalet i en opdatering på Facebook.

Besøgsforbuddet blev indført som en reaktion på den bølge af coronasmitte, der er skyllet ind over Hjørring-området de seneste dage. Og formålet var at beskytte patienter og ansatte mod at blive smittet.

- Da vi så, at smitteudviklingen udviklede sig så hurtigt som den gjorde, gik det lige pludselig rigtig stærkt, og der havde vi - og det vil vi gerne være ærlige om - kun de sundhedsfaglige briller på, så vi var hurtige til at indføre besøgsforbuddet, fortæller Henrik Larsen, der er hospitalsdirektør på Regionshospital Nordjylland.

- Midt på ugen fik vi så lejlighed til at dykke ned i juraen, og så kunne vi se, at vi var kommet til at gå lidt længere, end vi faktisk må, så nu trækker vi forbuddet tilbage, siger direktøren videre.

Et dilemma

Regionshospital Nordjylland er nu gået tilbage til at følge de nationale regler og retningslinjer, der blandt andet tilsiger, at besøg fortrinsvis skal ske udendørs, at indlagte der ikke kan modtage besøg udendørs kan udpege 1-2 personer, der må besøge dem inden døre og at ambulante patienter kun må medbringe 1-2 pårørende.

- Det er de retningslinjer vi er nødt til at følge, og så kan vi ellers bare henstille til, at folk følger retningslinjerne og tager de hensyn, der skal til, for vi kan jo se, at der er en del smittede i og omkring Hjørring, så vi står altså i et dilemma, siger Henrik Larsen.

Hold afstand - sprit af

Særligt opmærksom er Henrik Larsen på de fælles områder på hospitalet i Hjørring, hvor mange - både patienter, pårørende og ansatte - færdes.

- Det var faktisk med tanke på de områder, at vi indførte det besøgsforbud, vi ikke måtte indføre, så nu vil vi gerne understrege vigtigheden af, at man husker at holde mindst en meters afstand til andre og til at man husker at vaske og spritte hænderne, siger Henrik Larsen.

Han fortæller samtidig, at der fredag eftermiddag ikke er corona-smittede blandt de ansatte på Regionshospital Nordjyllands afdelinger og adresser i hele Vendsyssel.