Slagtekalveproducent Troels Hedelund Rasmussen opfordrer især danskerne til at støtte op om produktionen ved at købe dansk kød. Foto: Agri Nord

Nordjyske oksekødsproducenter i knæ – risikerer at må aflive raske dyr

Stort fald i efterspørgslen på dansk oksekød kan betyde nedlukning af produktion og aflivninger af raske dyr, lyder det fra Agri Nord.

Det er ikke nemt at være oksekødsproducent lige nu. Manglende efterspørgsel fra især Italien og Spanien på grund af COVID-19 rammer hårdt. Det samme gør aflysninger af konfirmationer og andre fester.

Prisen på oksekød er ifølge Agri Nord faldet med op til to kroner pr. kilo siden før coronakrisen, og det har konsekvenser.

Agri Nord forudser en situation, hvor producenter må stoppe, og raske dyr må aflives.

- Situationen bliver bare værre og værre herfra, siger Jens Verner Pedersen, der er ansvarlig for kvægproduktion i Agri Nords bestyrelse.

- Vi er helt i knæ

En af de kødkvægsproducenter, der allerede nu kan mærke, at priserne er faldet, er Per Laursen fra Arden, der har 40 moderdyr som hobby ved siden af sit job.

Han forventer et tab på 60.000 kroner om året med den nuværende notering.

Vi er helt i knæ, og mange af mine kollegaer er allerede i fuld gang med at slagte ned.

Per Laursen, kødkvægsproducent

- Vi er helt i knæ, og mange af mine kollegaer er allerede i fuld gang med at slagte ned, siger Per Laursen.

Han mener ikke, at det er muligt at minimere omkostningerne.

- Maskinstation og korn koster jo det, det koster, siger han.

Efterlyser hjælp fra staten og forbrugerne

Agri Nord råber nu på hjælp – både fra staten og fra forbrugerne. Blandt andet foreslår de, at staten skal stille krav om at hoteller, restauranter og lignende bliver pålagt at bruge danske fødevarer.

- Her og nu har vi akut brug for en hjælpepakke til kalve- og oksekødsproducenterne, siger Jens Verner Pedersen, der er ansvarlig for kvægproduktion.

Den bedste hjælpepakke er, at danskerne er ligeglade med den sidste tier, når de handler ind.

Troels Hedelund Rasmussen, slagtekalveproducent

Samtidig opfordrer Agri Nord og flere kødproducenter de danske forbrugere til at vælge dansk kalve- og oksekød, når de står ved køledisken.

- Den bedste hjælpepakke er, at danskerne er ligeglade med den sidste tier, når de handler ind. Det vil sætte gang i en kædereaktion, så indkøbschefer bliver tvunget til at købe dansk, siger slagtekalveproducent Troels Hedelund Rasmussen fra Tjele.

Han regner med at tabe 250.000 kroner om året på grund af faldende priser.

- I disse krisetider er vi nødt at hjælpe nærområdet og lokalt. Det gør forbrugeren ved at købe dansk, siger Troels Hedelund Rasmussen.

Læs også Konfirmationer udskydes til efter pinse