LIGE NU:

Corona ombord: Hele besætningen testes og sendes i isolation

En elev er smittet med corona, og flere viser sygdomstegn. Nu testes både elever og besætning, hvorefter de sendes i isolation.

Et udbrud af coronavirus er konstateret ombord på Skoleskibet Danmark, og en elev er konstateret smittet, mens 8 elever er hjemme i selvisolation. Andre 41 elever er afmønstret skibet og indkvarteret i isolationsboliger, det oplyser uddannelsescenteret MARTEC, der driver skoleskibet, i en pressemeddelelse. 

De resterende 31 elever og 15 besætningsmedlemmer bliver fredag eftermiddag testet for COVID-19 på testcenteret i Hjørring.

Skibet forlod Frederikshavn den 11. juli 2020, hvor alle ombordværende var testet negative. Det formodes derfor, at smitten kom ombord under et havneophold i Mariehamn, Finland den 20 – 22 juli.

- Der har været landgang på Ålandsøerne, og vi tror, det er her smitten er kommet ombord, når vi kigger på tidsforløbet op til konstateringen af smitte. Selvom vi har gjort alt for at undgå smitte ombord, lykkedes det desværre ikke, fortæller Pia Ankerstjerne, der er direktør på MARTEC. 

- Eleven fik influenzalignende symptomer efter afgangen fra Ålandsøerne til Frederikshavn, mens andre klagede over kriller i halsen. De blev straks sendt i isolation, og der har de været, siden skibet kom tilbage til Frederikshavn 2. august.

- Det er superærgerligt, men vi har overholdt retningslinier, alle ombord og omkring skibet har forsøgt at gøre det rigtige, siger Pia Ankerstjerne. 

Efter vejledning fra Styrelsen for Patientsikkerhed og Testcenteret i Nordjylland, testes alle som fortsat befinder sig i Frederikshavn, i dag i Hjørring, inden selvisolation i eget hjem.

Elever på Skoleskibet Danmark i riggen.
Elever på Skoleskibet Danmark i riggen.
Foto: Sarah Christine Nørgaard / Ritzau Scanpix

Ud over eleverne er der 15 besætningsmedlemmer ombord, som også skal testes, inden de skal i selvisolation.

I samarbejde med Uddannelses- og Forskningsministeriet og Sundhedsstyrelsen blev der inden skibets påmønstring udarbejdet særlige COVID-19 retningslinjer for dagligdagen om bord på skibet, herunder også et særligt COVID-19 kriseberedskab for skibet, som supplement til det almindelige nødberedskab, oplyser MARTEC i Frederikshavn.