Undgå fejlagtige påstande: - Søg information hos myndighederne, siger professor
Professor Thomas Ploug fra Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet siger, at vi skal søge information om coronavirus hos de officielle myndigheder og ikke stole på alt, hvad der bliver lagt ud på de sociale medier.
På de sociale medier er der masser af information om coronavirus. Problemet er bare, at der også er meget misinformation.
Det er nemt at dele information på de sociale medier, men det er ikke altid, at informationen er korrekt. Og det opleves også i forbindelse med coronavirus.
En praktiserende læge fra Sindal er således kommet i modvind hos Sundhedsstyrelsen, fordi hun har skrevet et blogindlæg om påståede risici ved coronavirussen. Et blogindlæg, der er blevet flittigt delt på de sociale medier. Men ifølge Sundhedsstyrelsen er indlægget misvisende, og den praktiserende læge har da også efterfølgende valgt ”at rette ind."
Der spredes mere eller mindre tilfældig information, som vi får opsnappet. Det deler vi med hinanden i håb om, at det kan hjælpe os til at forblive raske og beskyttede mod den alvorlige sygdom.
Professor Thomas Ploug fra Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet
Professor Thomas Ploug fra Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet siger, at netop i disse tider, hvor vi befinder os i en situation, hvor vi er skrøbelige, og hvor vi er truet på vores helbred, forsøger vi at finde information, der kan hjælpe os.
- Og til det bruger vi de sociale medier. Der spredes mere eller mindre tilfældig information, som vi får opsnappet. Det deler vi med hinanden i håb om, at det kan hjælpe os til at forblive raske og beskyttede mod den alvorlige sygdom, siger Thomas Ploug, der også oplever, at der er en masse misinformation på nettet om sygdommen.
Stort ansvar hos læger, der udtaler sig
Derfor lyder det fra professoren, at man skal lytte til de sundhedsmyndigheder, vi har i vores land, som løbende giver opdateret information. Og der påhviler autoritetspersoner – for eksempel læger – et stort ansvar for at informere korrekt.
- Men man skal vide, at man som for eksempel læge har et meget stort ansvar i den her situation. Vi er alle sammen meget skrøbelige og lytter meget i forsøget på at beskytte os selv og vores pårørende, og så skal man være varsom med den kritik, man måtte udsætte myndighederne for, eller de alternative informationer, man selv måtte bringe til torvs. For man kan være med til at mislede folk, og det kan få folk til at træffe drastiske valg i sådanne situationer, siger Thomas Ploug.
Hans gode råd er, at man skal opsøge de officielle kanaler som Sundhedsstyrelsens hjemmeside og Statens Serum Instituts hjemmeside.