Lukningstruet flyveplads reddet: - Det er en fantastisk god nyhed

Sæby Flyveplads har i flere år været lukningstruet, efter at lodsejerne har ønsket at bruge den jord, flyvepladsen ligger på, til andre formål. Men efter årelange forhandlinger er der nu indgået en syv-årig lejeaftale, som sikrer flyvepladsens fremtid, og det glæder både piloter og erhvervsliv.

Pilot Nicklas Brønnum Christensen har fløjet fra Sæby Flyveplads ved Karup i de seneste 10 år og med flyvepladsens fremtid sikret, kan han også gøre det fremover.

- Det er en fantastisk god nyhed. I de sidste fire-fem år har vi gået i uvished omkring Sæby Flyveplads’ fremtid, og nu er der endelig kommet ro på, siger Nicklas Brønnum Christensen, der er næstformand i Sæby Flyveklub.

Sæby Flyveplads har siden 1. september 1976 ligget på et cirka 12 hektar stort areal, som tilhører private lodsejere. For fire år siden opsagte lodsejerne lejemålet. Det betød, at Nordjysk Svæveflyveklub og Sæby Flyveklub stod uden flyveplads, og det kunne betyde et farvel til svæveflyvning i Vendsyssel.

- Mange medlemmer har deres tilhørsforhold hertil og ville måske have svært ved at flytte med til et nyt sted, og det er meget svært at finde et andet sted at operere fra, siger Jakob Degn Jensen, som er næstformand i Nordjysk Svæveflyveklub.

Vindmølleplaner blev droppet

Lodsejerne havde planer om at opføre fire kæmpevindmøller i området ved Sæby Flyveplads, og der var ikke plads til både møllerne og flyvepladsen. Vindmølleplanerne blev dog skrinlagt, fordi den fredede rovfugl rød glente holder til i området, og flyveklubberne henvendte sig derfor til Sæby Erhvervsforening i håbet om at finde en løsning, der kunne sikre flyvepladsens overlevelse.

Hvorfor gik I som erhvervsforening ind i denne kamp?

- Hvorfor skal en lokal erhvervsforening blande sig i det? Det er jo uhyggeligt, hvis vi afvikler. Vi kæmper nok for at udvikle vores område, og hvis klubber og foreninger parallelt afvikles, så kan det måles direkte på bundlinjen og omsætningen i vores detailhandel, siger Kim Müller, der er formand for Sæby Erhvervsforening.

Kan fokusere på udvikling

Efter flere års forhandlinger er en ny syv-årig lejeaftale med mulighed for forlængelse nu underskrevet, og dermed kan flyveklubberne fortsætte med at bruge området.

- Det betyder, at vi kan fokusere på fremtiden og uddanne en masse nye piloter. Vi kan fokusere på konkurrenceflyvning for dem, der gerne vil det. Vi kan udvide vores flyflåde og modernisere den, når vi nu har en tidshorisont på mange år fremover, siger Jakob Degn Jensen.

Nicklas Brønnum Christensen er glad for, at han også kan bruge den 660 meter lange landingsbane ved Karup de næste syv år, og han håber, at den nye lejeaftale kan give flyveklubberne ro og lyst til at udvikle deres aktiviteter omkring flyvepladsen.

- Vi kan investere i bygninger, som der er behov for. Nyt tag, nyt klubhus og forhåbentlig kan vi få flere og nye medlemmer til klubben, så vi kan udvikle luftsportsaktiviteterne, siger han.

I de seneste fem år har der i gennemsnit været 1700 starter og landinger om året på Sæby Flyveplads, der blandt andet fungerer som nærmeste lufthavn for flytrafik til og fra Læsø.


Seneste nyt

fra Nordjylland