01:54

Unge ansættes i sommerjob – i stedet for at være på kontanthjælp

Nyt initiativ fra Frederikshavn Kommune ved navn ”Projekt Sommerjob” hjælper ledige unge i kommunen i sæsonjob hos lokale virksomheder.

18-årige Mathias Dalsgaard fra Frederikshavn har efterhånden fået godt fat om jobbet som tjener. Servietterne bliver foldet til perfektion og knive og gafler ligger snorlige.

Man møder til tiden, man er en del af en arbejdsplads og man får en arbejdskultur.

Kurt Jul Nielsen, afdelingsleder hos Ungeenheden, Frederikshavns Kommune.

Den seneste halvanden måned har han arbejdet som tjener i restauranten på Hotel Viking i Sæby.

- Det vigtigste for mig var, at jeg ikke sad derhjemme og ikke havde noget at lave, fortæller han om grunden til, at han nu er i arbejde.

52 unge i job

Mathias Dalsgaard er en af 52 unge i Frederikshavn Kommune, som et nyt initiativ ved navn ”Projekt Sommerjob” har hjulpet til enten job eller uddannelse.

Projektet går i al sin enkelthed ud på at matche unge ledige i kommunen med virksomheder, som mangler sæsonmedarbejdere i forbindelse med sommeren.

Så i stedet for at de unge står stille på eksempelvis kontanthjælp, kommer de i job og afhjælper mangel på arbejdskraft hos virksomhederne i kommunen.

- Det er en win-win situation hele vejen rundt, siger Kurt Jul Nielsen, afdelingsleder hos Ungeenheden ved Frederikshavn Kommune.

Bliver en del af en arbejdsplads

Det var en af Kurt Jul Nielsens medarbejdere, der kom med det forslag, der til sidst blev til ”Projekt Sommerjob.” Udover at hjælpe virksomhederne med at løse en udfordring med arbejdskraft, er projektet også med til at lære de unge om det at være på arbejdsmarkedet – og hvad det indebærer.

Det er noget, som Mathias Dalsgaard sagtens kan nikke genkendende til. I løbet af sin tid på Hotel Viking har han lært at have fokus på en høflig og respektfuld tiltaleform overfor gæster, såvel som kolleger. Desuden er det vigtigt at færdiggøre sine arbejdsopgaver, understreger han.

- Hvis ikke jeg gør mit arbejde færdigt her i restauranten, er der en af de andre tjenere, der skal gøre mit arbejde. Det bliver de godt gnavne over – og det kan jeg godt forstå, forklarer han.

Stor hjælp for virksomheden

Hos ledelsen på Hotel Viking er der stor tilfredshed med både det nye kommunale initiativ og Mathias Dalsgaard. Hos de unge mennesker som Mathias Dalsgaard, der bliver ansat på hotellet, handler det først og fremmest om personligheden, forklarer Brian Fabricius, direktør for Hotel Viking.

Høflig omgangstone og respekt for kunderne er ting, som de unge sagtens kan lære hurtigt, mener han. Samtidig står Hotel Viking med præcis den samme udfordring som flere andre virksomheder i kommunen, når sommersæsonen og ferietiden melder sig.

- At en fyr som Mathias kan komme ind og aflaste, så jeg kan få sendt mine folk på sommerferie, er jo helt essentielt for at jeg kan beholde dem i det lange løb, fortæller Brian Fabricius.

Tilbage til uddannelse

Mathias Dalsgaard har tidligere gået på mekanikeruddannelsen i Frederikshavn. Lærepladsen var også på plads, da han blev tvunget til at forlade uddannelsen på grund af for meget sygefravær.

Men han er glad for, at han nu har et job, der også til tider kan trække ud til langt ud på natten, når der for eksempel skal afvikles store selskaber på Hotel Viking. Men for Mathias gør det ikke spor. For som han siger:

- Herinde i restauranten er min primære opgave at gøre kunderne tilfredse.

Efter årsskiftet er det dog planen, at Mathias Dalsgaard genoptager uddannelsen til mekaniker.

- Jeg har simpelthen benzin i blodet, som han siger.

Alligevel vil han bestemt ikke afvise tanken om et fritidsjob til den tid – som tjener.