02:16

Rekordmange aalborgensere brevstemmer til de to kommende valg, og det betyder kø ved skrankerne i borgerservice.

Folk står i kø for at brevstemme

Rekord mange aalborgensere brevstemmer til de to kommende valg, og det betyder kø ved skrankerne i borgerservice. Forklaringen på de mange brevstemmer kan være, at de to valg begge er placeret på fridage.

Og det er ikke bare i Aalborg, der er rift om at få sat krydset inden de egentlige valg.

Ved både folketings-, europaparlaments- og kommunal- og regionsrådsvalg er antallet af brevstemmer steget de seneste år. Andelen af brevstemmer var ved de seneste valg størst omkring de større byer og i ø-kommunerne.

Ved det seneste folketingsvalg i 2015 brevstemte over 300.000 vælgere. Det er flere end ved de to tidligere folketingsvalg, viser tal fra Danmarks Statistik.

De godt 300.000 stemmer svarer til næsten 9 pct. af de afgivne stemmer og er den højeste andel ved de seneste folketingsvalg

- Generelt stemmer flere og flere inden valgdagen. Udviklingen ses også ved europaparlamentsvalg og kommunal- og regionsrådsvalg, siger Dorthe Larsen, Danmarks Statistik.

Ved det seneste europaparlamentsvalg stemte 140.000 med brev. Det svarer til 6 pct. af stemmerne.

Andelen, der vælger at brevstemme, varierer mellem kommunerne. I København og Frederiksberg kommuner samt kommunerne nord for København med kyst til Øresund fylder brevstemmerne relativt meget i de afgivne stemmer. Det samme gælder i de små kommuner, som Ærø og Samsø.

Sidste chance for at stemme til europaparlamentsvalget er i morgen torsdag.

Her stemmer flest pr brev

Andelen af stemmer, som var brevstemmer, var med 16,7 pct. højest i Gentofte Kommune, efterfulgt af Frederiksberg (15,0 pct.) og Rudersdal (14,3 pct.) kommuner.

Kilde: Danmarks Statistik

 

Her stemmer færrest pr brev

Andelen var lavest i Brønderslev (5,0 pct.), Vejen (5,6 pct.) og Jammerbugt (5,8 pct.) kommuner

Kilde: Danmarks Statistik

 

00:16 Luk video