Foto: TV2 Nord

Valgforsker: - Det gælder om at være en autentisk nordjysk kandidat

Ifølge valgforsker Ditte Shamshiri-Petersen skal Mette Frederiksen pille det taktiske ud af sit kandidatur I Nordjylland, før hun får stemmer.

Mette Frederiksen har skiftet sin valgkreds i Ballerup ud med valgkredsen i Aalborg Øst. Dermed vender hun hjem til sin barndomsby, og hvis hun bliver valgt som statsminister vil det være første gang Danmark får en nordjysk statsminister.

Men ifølge valgforsker Ditte Shamshiri-Petersen kan Mette Frederiksens kandidatur i Nordjylland kun blive en succes, hvis hun får overbevist vælgerne om, at hun stiller op i Nordjylland, fordi det betyder noget for hende, og ikke kun er af taktiske årsager.

- Hvis det skal tiltrække vælgere, handler det om, hvor troværdigt man kan fremstille sig. Det kan blive læst af nogen som taktisk, at hun stiller op heroppe, hvor Socialdemokratiet står stærkt, siger hun.

- Det handler om hvor autentisk man kan stille op som en nordjysk kandidat, og Mette Frederiksen står med det kort, at hun kommer herfra. Så hvis det taktiske lag kan blive taget ud og folk opfatter, at nu kommer hun hjem og ikke at hun kommer af taktiske årsager, så tænker jeg godt, det kan trække stemmer, fastslår Ditte Shamshiri-Petersen.

Ingen særlige nordjyske temaer til valget

Ifølge valgforskeren vil den regionale valgkamp blive en afspejling af den nationale. Hun forventer blandt andet at valgkampen i Nordjylland vil byde på temaer som klima, pension og tilbagetrækning. Hun vurderer også, at selvom nogle af de nordjyske kandidater gerne vil slå sig op på at varetage nordjyske interesser, så det vil det altid være tænkt ind i en partipolitisk dagsorden.