Få overblik: Hele fyrværkerisagen dato for dato
Pårørende er lettet over, at sagen der kostede tre mand livet i ulykke med krysantemumbomber, ikke skal i højesteret.
Det retslige efterspil til de to fyrværkeriulykker ved Mariager og Hobro, som nytårsaften 2014 dræbte tre mænd, har taget næsten to år. Tirsdag eftermiddag sluttede det, da Højesteret afviste at køre sagen videre. Se hele forløbet her.
31. december 2014:
37-årige Bo Schmidt Andersen forlader klokken 23.45 den nytårsfest, der foregår i hans eget hus på Borck-Hansensvej i Assens ved Mariager, for at gøre klar til at skyde nytåret ind med en krysantemumbombe, han har købt af en bekendt, i sin have.
Imens er hans kæreste, Heidi Jensen, gået ovenpå for at lægge parrets søn i seng. Da hun kommer ned to minutter senere, er verden ikke længere den samme. Det er, som om helvede er brudt løs, og folk råber til hende, at hun skal ringe 112.
For noget er gået grueligt galt ude i haven. Bo Schmidt Andersen er ikke længere i live.
1. januar 2015:
Minutter senere, lige på den anden side af midnat, går fire kammerater ud i en have i Skjellerup ved Hobro. De vil også skyde nytåret ind, og med sig har de en krysantemumbombe magen til den, der næsten lige er eksploderet i Assens.
Også her går det galt. To unge mænd på 24 og 25 år, den ene hedder Mikkel Lau Nielsen, mister livet. De to andre bliver fløjet med helikopter til Rigshospitalet i København med livsfarlige kvæstelser. Den ene mister senere begge øjne, men de slipper fra ulykken med livet i behold.
2. januar 2015:
En 29-årig mand fra Hobro bliver anholdt i sagen, mistænkt for at have solgt de ulovlige krysantemumbomber, der dagen før slog tre mænd ihjel. Dagen efter, den 3. januar bliver han sigtet for at bryde fyrværkeriloven og varetægtsfængslet i fire uger efter et grundlovsforhør, hvor han nægtede sig skyldig i salget og stille begyndte at græde under afhøringen. En af de afdøde var hans nære ven.
Politiet fandt under en gennemsøgning af den 30-åriges hus 109 kanonslag.
8. januar 2015:
Dagen efter bisættelsen af Bo Schmidt Andersen i Assens samles hele byen til et fakkeloptog og to minutters stilhed for at mindes den 37-årige familiefar.
8. december 2015:
Den nu 30-årige mand, der er tiltalt for at have solgt det ulovlige fyrværkeri, der kostede tre liv næsten et år tidligere, bliver nu sigtet for mere end at bryde fyrværkeriloven - han bliver sigtet for uagtsomt manddrab. En 25-årig mand bliver samtidig sigtet for også at have solgt ulovligt fyrværkeri til de afdøde.
8. februar 2016:
Retssagen mod den 30-årige og den 25-årige begynder ved Retten i Aalborg. Her nægter den 30-årige sig skyldig i alle anklager.
Men sms-korrespondancer fundet på både hans og den 25-åriges telefoner viser, at de har solgt fyrværkeri, der ud fra billederne at vurdere, i høj grad ligner krysantemumbomber til de tre mænd, der blev dræbt af det ulovlige fyrværkeri nytårsaften 2014.
Under retssagen kommer det også frem, at alle tre afdøde forsøgte at fyre bomberne af i hjemmelavede bomberør.
De efterladte rejser et erstatningskrav på 8,5 millioner kroner.
9. februar 2016:
Skyldig. Sådan lyder dommen over den 30-årige efter domsmandsrettens votering. Han bliver kendt skyldig i brud på fyrværkeriloven og i uagtsomt manddrab, legemsbeskadigelse og fareforvoldelse.
Dommen udløser en straf på 6 måneders fængsel, hvoraf kun ene bliver gjort ubetinget for at dække de fire uger, den 30-årige sad varetægtsfængslet i starten af 2015. De sidste fem måneder bliver gjort betinget til gengæld for 100 timers samfundstjeneste.
Den 30-årige anker med det samme dommen til landsretten - hans forsvarer, Rasmus Amandusson, betegner dommen som historisk og undrer sig, fordi det er første gang, en sælger bliver gjort ansvarlig for det, der sker, efter et køb er gennemført.
18. august 2016:
Endnu en retssag begynder ved Vestre Landsret i Viborg. Heller ikke denne gang lykkes det forsvarsadvokaten Amandusson at overbevise en dommer om, at hans klient kun skal dømmes efter fyrværkeriloven.
Landsretten stadfæster nemlig i store træk den dom, byretten afsagde et halvt år tidligere, men denne gang dømmes den 30-årige kun for uagtsomt manddrab. Det betyder en reducering af straffen fra seks måneders fængsel til fire måneders fængsel.
15. september 2016:
Den 30-årige og hans forsvarer, Rasmus Amandusson, sender en ansøgning til Procesbevillingsnævnet om at få sagen prøvet ved Højesteret også. Argumentet er, at dommen for uagtsomt manddrab er så ændrende for retspraksis, at det bliver et principielt spørgsmål, som Højesteret skal tage stilling til.
6. december 2016:
Der bliver ingen retssag ved Højesteret for den 30-årige mand fra Hobro. Svaret fra Procesbevillingsnævnet er kort og præcist: Sagen er blevet afvist, fordi den ikke lever op til kravene for at blive ført ved Højesteret.
- Min klient er fattet, men ærgerlig over, at vi ikke får lov til at prøve hos Højesteret. Han har ventet på den her afgørelse siden august, men det er stadig en slags punktum i sagen for ham, siger Rasmus Amandusson til TV2 Nord den 7. december.
Dermed slutter det retslige efterspil til den nu næsten to år gamle fyrværkeriulykke og de tre tragiske dødsfald, der satte sig præg på nytåret 2014/2015 i Assens og Skjellerup.