Hirtshals-fiskere raser over ødelagt havbund
Ifølge de nordjyske fiskere er det nyt, at hollænderne er så mange på én gang og går så tæt på land. Se interview med Bjarne Laustsen, der er medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, 4 minutter inde i indslaget.
Meget tyder på, at hollandske bomtrawlere har intensiveret fiskejagten i Skagerak. Hirtshals-fiskere siger, at de aldrig har set så mange skibe kort fra land som lige nu, og at de får ødelagt grej for titusindvis af kroner.
Redskaberne bliver ifølge fiskerne ødelagt, fordi ting på havbunden rykkes op og flyttes rundt af jernkæderne i de voldsomme bomgarn, som udenlandske fiskerbåde godt må have monteret – men som de danske ikke må have.
Alt er flået fra hinanden, og den bliver aldrig til redskab mere.
Per Jensen, fisker i Hirtshals om sit ødelagte trawl efter nærkontakt med hollands bomtrawler.
Hirtshals-fiskeren Per Jensen viser sit ødelagte trawl frem.
- Den har været i kontakt med det, som bomtrawleren ødelægger på vores bund. Alt er flået fra hinanden, og den bliver aldrig til redskab mere. Bagposen er faktisk væk. Den er flænset fra hinanden, og det bagerste af trawlen er væk, siger Per Jensen.
Udenfor viser han flere kæmpe sten, som er røget i hans net.
- Det er sten, der er rykket ud af det sædvanlige rev. Vi får ødelagt vores garn af store sten, skibsvrag og andet gods, som jernkæderne under hollændernes skibe flytter rundt på. Vi kan ikke længere navigere i vores eget farvand og dermed undgå sten og andre forhindringer, som vi har kendt til i årevis. Nu er det hele nemlig skubbet og flyttet rundt af jernkæderne på de hollandske bomtrawl, siger Per Jensen.
Kystfiskerne i Hirtshals er ved at give op. Den seneste tid har de hollandske bomtrawlere ligget mange og tæt nordvest for Hirtshals Havn.
- Mit garn bliver aldrig til trawl mere. Det er alene et tab på 65.000 kroner for mit vedkommende plus et par dages tabt arbejdsfortjeneste, siger Per Jensen, der kigger fortabt på ødelagt grej, som fylder hele gulvet i hans arbejdsværksted.
Kollegerne er i samme situation.
- Vi har indenfor 14 dage splittet grej for mindst to gange 10.000 kroner, siger Claus Holm Ejdesgaard, der også fisker fra Hirtshals.
Ifølge de nordjyske fiskere er det nyt, at hollænderne er så mange på én gang og går så tæt på land.
- De kan ikke fange noget hjemme ved dem selv. Så er de rykket et par fiskepladser længere op og har fundet ud af, at der er fisk her, hvor vi er. Så kommer der 15 store både, og så der ikke andet end ruiner tilbage. Mange af pladserne er ynglepladser for små rødspætter, men de bliver også bare tæppebombet, siger Claus Holm Ejdesgaard.
- Det er 100 procent hærværk på mit erhverv. Reb og wirer har det med at virke med elastisk effekt. Kommer sådan en wire hylende tilbage og rammer en i hovedet, så er det godnat for den person, siger Per Jensen.
Han vil have politikerne til at reagere – også dem i Folketinget.
- Når de nu ikke er villige til at forbyde bomtrawlerne, kan de så ikke være villige til at dække det tab, danske fiskere har i form af smadrede redskaber og tabt arbejdsfortjeneste, siger Per Jensen.
Regionspolitiker Erik Høgh Sørensen (DF) er også på kajen. Hans tålmodighed med hollænderne er slut.
- De skal simpelthen smides ud, og jeg mener tiden er slut med forhandlinger. Dem bruger de hollandske myndigheder og deres fiskeriorganisationer kun til at hale det hele i langdrag og ødelægge danske naturressourcer. Så de skal simpelthen ud. Det har Socialdemokratiet givet udtryk for. Det er vi i Dansk Folkeparti helt enige i. Og jeg ved, at SF har udtalt noget lignende. Jeg mener, den socialdemokratiske regering må på banen og få de her hollændere smidt ud nu, siger Erik Høgh Sørensen..
På havnen har de en grim fornemmelse af, hvor det hele ender.
- Det byder helt sig selv. Hvis det her fortsætter, så får det en naturlig ende, for så kan vi jo ikke være her, siger Claus Holm Ejdesgaard.