Sidste chance: Efter midnat er valgplakater ulovlige

De knap 1000 kandidater, der stillede op til kommunalvalget i Nordjylland, skal inden midnat have taget deres valgplakater ned. Ellers bliver det gjort for dem - på deres regning.

Kommunalvalget er overstået - stemmerne er for længst talt op, og i de 11 nordjyske kommuner er borgmestre og kommunalbestyrelsesmedlemmer for de kommende fire år fundet.

Men rundt om i det ganske land, kan man stadig se rester af valgkampen. Selvom det er lige over en uge siden, at valgstederne lukkede, hænger der nemlig stadig valgplakater i lygtepæle, på vejtræer og broer rundt omkring. Og det er faktisk helt lovligt - lidt endnu.

Den 24. november klokken 23:59 er nemlig fristen for, hvor længe politiske valgplakater kan hænge lovligt. Så mon ikke, der er kandidater, der onsdag leder med lys og lygte efter de sidste plakater ude i det nordjyske?

Valgplakater kommer ned - og så kommer der en regning

Det er Indenrigsministeriets regler om valgplakater, der tilsiger, at de skal være fjernet senest otte dage efter valgdagen - ved døgnets afslutning, som det hedder. Derudover fremgår det tydeligt, at også plastik-strips, snore og andet, der er blevet brugt til at fastgøre plakaterne, skal væk. Og hvis ikke det sker, kan det blive en dyr fornøjelse for kandidaterne.

quote Vi tager en tur i dag for at se, hvordan situationen med plakater generelt ser ud og så sender vi en reminder til partierne om, at fristen altså er til midnat i aften

Martin Holst Fischer, afdelingsleder, By- og Landskabsforvaltnigen, Aalborg Kommune

I Indenrigsministeriets regler står der nemlig også, at valgplakater, der ikke er taget ned inden fristens udløb, kan tages ned af vejmyndigheden. Det er på kommunale veje kommunen og på statslige veje Vejdirektoratet.

Og herfra lyder det, at man ikke farer ud og begynder at tage valgplakater ned i ly af natten - men at man heller ikke ikke lader plakater hænge i lang tid efter fristens udløb.

- Vi tager en tur i dag (onsdag red.) for at se, hvordan situationen med plakater generelt ser ud,og så sender vi en reminder til partierne om, at fristen altså er til midnat i aften, lyder det fra Martin Holst Fischer, der er afdelingsleder i By- og Landskabsforvaltningen, som har opgaven i Aalborg Kommune.

Ingen stor byrde

Han fortæller videre, at det ikke er nogen stor byrde at tage sig af de glemte plakater.

- Efter folketingsvalget i 2019 var der samlet 30 plakater, vi skulle tage os af. Og når man sætter det op mod, hvor mange, der hænger der, når der er flest, synes vi faktisk, partierne er gode til at tage sig af det.

Prisen for nedtagning af en plakat i Aalborg Kommune udregnes som et gennemsnit for hele nedtagningen. Hvis dit navn står på én af for eksempel 30 plakater, kommer der altså en regning på 1/30 af hele opgavens pris.

Hos Vejdirektoratet, der er vejmyndighed for de 414 kilometer nordjysk landevej hvor man lovligt har kunnet placere valgplakater, lyder det at en nedtagning koster 267,3 kroner. Inden da får kandidaterne dog 24 timer fra valgplakaten bliver spottet til selv at reagere. Også selvom fristen er udløbet.

- Vi håber, det kan give en opdragende effekt, forklarer Julie Barnbæk, der er fagkoordinator ved Vejdirektoratet.

quote Halvandet år efter valget efter, kommer jeg gående ude på universitetet og så ser jeg pludselig en af mine plakater hænge i en lygtepæl

Daniel Borup Jakobsen, byrådsmedlem, Aalborg Kommune, Venstre

Plakater kan spores - strips kan ikke

I reglerne for valgplakater står der, at alle valgplakater skal forsynes med kontaktoplysninger på den person, der er ansvarlig for lige præcis den valgplakat. Det gør det nemt for myndighederne at finde ud af, hvem man skal sende regningen for nedtagning til. 

- Vores generelt gode samarbejde med partierne og det lille antal plakater, der normalt er tale om, gør det til en ganske overkommelig opgave. Og så må vi også bare sige, at vi ikke kører med udrykning til den anden ende af kommunen, når vi får en henvendelse, siger Marin Holst Fischer.

- Vi gør det, når vi alligevel er i området, forklarer han og opfordrer borgerne til at bruge den tip-funktion, Aalborg Kommune har på sin hjemmeside, så forvaltningen kan blive klar over, hvor de skal klippe plakater ned.

Hos Vejdirektoratet modtager man også henvendelser om kandidat-koryfæer, der stadig hænger i lygtepælene, men det er faktisk under valgkampen, der kommer flest.

- Det er henvendelser om valgplakater, der hænger for lavt eller på anden måde ikke opfylder reglerne. Og så er der de plakater, vi vurderer er direkte trafikfarlige. Dem fjerner vi med det samme - uden at give de normale 24 timer til at kandidaterne selv kan gøre noget ved det, fortæller Jule Barnbæk.

Og en ting er valgplakater. Noget andet er de, af mange forhadte, plastikstrips, der bliver brugt til at hænge plakaterne op. De er i sagens natur ikke mulige at forsyne med kontaktoplysninger, så dem er vejmyndighederne - eller private borgere - nødt til at fjerne selv, hvis ikke kandidaterne har fået dem alle med på deres nedtagningstur.

Valgplakat hang i lygtepæl halvandet år efter valget

En af de kandidater, der har været på vejene for at tage plakater ned, er Daniel Borup Jakobsen, der stillede op for Venstre i Aalborg Kommune - og blev genvalgt til sin anden periode i byrådet.

Han har stadig til gode at modtage en regning for nedtagning af valgplakater, men indrømmer gerne, at han har haft plakater hængende udover fristen.

- Der er altid smuttere - og det er der for alle partier.

- Den vildeste smutter, jeg har haft, var efter valget i 2017. Halvandet år efter valget, kommer jeg gående ude på universitetet, og så ser jeg pludselig en af mine plakater hænge i en lygtepæl, fortæller han.

quote Det er rigtig dejligt, at borgerne i en god tone kan hjælpe os med, at få plakatskoven ned igen

Mogens Christen Gade, borgmester, Jammerbugt Kommune, Venstre

Sætter pris på henvendelser

Plakaten var ifølge Daniel Borup Jakobsen ikke specielt vejrbidt, så man kunne nemt se, hvem der bejlede til vælgernes kryds halvandet år forinden.

- Jeg fik den hurtigt ned, men jeg tænkte lidt over, hvorfor der dog ikke var nogen, der havde henvendt sig til mig, og fortalt, at den stadig var der, siger Daniel Borup Jakobsen.

Der er nemlig normalt masser af borgere, der henvender sig om, at kandidaterne skal huske at tage plakater ned. Sådanne henvendelser får Mogens Christen Gade (V), der netop er genvalgt til sin sjette periode som borgmester i Jammerbugt - og tidligere Brovst - Kommune.

- Der kommer nogle henvendelser og det er rigtig dejligt, at borgerne i en god tone kan hjælpe os med at få plakatskoven ned igen. Vi har i Venstre en ambition om, at plakaterne skal ned dagen efter valget, ligeså hurtigt som de kom op, men der sker smuttere, og derfor er det rart når borgerne henvender sig med en venlig besked om, at vi lige skal huske at rydde op efter os.

Selvom Mogens Gade har været i lokalpolitik i over 30 år, mindes han ikke at have modtaget en regning for en glemt valgplakat.


Seneste nyt

fra Nordjylland