01:44

De seneste 50 år er der forsvundet 100 meter af Vendsyssels vestkyst på grund af erosion.

Skrænten i Lønstrup er revnet flere steder, og ejerne bliver tvunget til at holde sig fra deres sommerhuse. Foto: Michael Schmidt

1 af 2

Havet æder to meter af Nordjylland om året

Kystdirektoratets tal er nådesløse. Vesterhavet tager i gennemsnit to meter kyst pr. år, og intet tyder på, at det bliver mindre i fremtiden.

Kystdirektoratet har overvåget havets fremmarch i Vendsyssel i årtier, og det er store landområder, som er gået tabt.

Ved Lønstrup har havet således de sidste halvtreds år ædt sig hele hundrede meter ind i landet. Embedsmændene får ofte skyld for at forhindre en effektiv kystsikring, men de gør blot det, de får besked på.

­ -  Vi skal jo administrere de regler, der er på området, og det gør vi selvfølgelig efter bedste evne. Det betyder, at vi nogle gange bliver nødt til at sige nej til folk, og det betyder også nogle gange, at vi siger ja til at hjælpe med at finde nogle løsninger, man måske ikke selv havde tænkt på fra starten, siger Hans Erik Cutoi-Toft, der er områdechef for kystzoneforvaltning i Kystdirektoratet.

Faktisk regner Kystdirektoratet med, at havet vil tage endnu mere de næste 50 år på grund af klimaforandringerne, hvis altså ikke der politisk bliver sat en stopper for havet med en effektiv kystsikring.

- Der er ingen, der kan vide, hvor meget havet tager de næste 50 år. Vi forudsiger, at det bliver lidt mere end to meter i gennemsnit om året - baseret på den statistik, vi har. Hvis der kommer regelændringer på kystbeskyttelsesområdet – så er det klart, at vi også ændrer vores administration på området, siger Hans Erik Cutoi-Toft.

Læs også Kommunen til sommerhusejere: Så er det ud!