Seneste nyt:

Første retsdag i planlægning af skoleskyderi: - Mit mål er at slå så mange mennesker ihjel

Mandag var den første af seks retsdage, som er afsat til sagen om den 27-årige mand, som er tiltalt for at planlægge skoleskyderier i Nord- og Østjylland. Her er et overblik over, hvad der kom frem på første retsdag.

Fra 17. januar og til og med 3. februar er der afsat seks retdage, hvor en 27-årig mand er tiltalt for at planlægge skoleskyderier.

På dagens første dag i sagen kom der blandt andet informationer frem, om hvilke skoler den tiltalte havde søgt på, og der blev læst op fra et manifest, som den 27-årige har skrevet.

quote Mit mål her i livet er at slå så mange mennesker ihjel, inden jeg dør

Den 27-årige tiltalte

Dagen startede med, at anklagemyndigheden læste anklageskriftet op i Retten i Aalborg. Her fortalte den 27-åriges forsvarer, Ulrik Andreas Henriksen, at hans klient nægtede sig skyldig i forsøg på manddrab, men han erkender at have haft en fascination af skoleskydere.

Tre specifikke skoler nævnes

Man har i længere tid vidst, at den 27-årige var sigtet for at have planlagt skyderier på skoler i Nord- og Østjylland, men det har hidtil været ukendt hvilke.

I dag blev der nævnt tre specifikke skoler, som den tiltalte skulle have foretaget flere internetsøgninger på.

Det var skolernes ringetider, skoleskemaer, elevtal og adresse, som den 27-årige mand havde søgt på.

Skolerne

Manifest læses op

Specialanklager Kim Kristensen brugte under sin forelæggelse meget tid på at snakke om den 27-åriges manifest på over 150 sider.

- Mit mål her i livet er at slå så mange mennesker ihjel, inden jeg dør, skrev den 27-årige i sit manifest.

I manifestet bruger den 27-årige mange gange betegnelsen V-day. Han forklarer selv i sit manifest, at V-day skulle være hævnens dag, men ændrede det til W-day, fordi det var nemmere at skrive.

- De fleste mennesker forstår ikke, at jeg ønsker at slå unge eller børn ihjel, men jo yngre, jo mere forebygger jeg. Det er bedre at dræbe de unge, skrev den 27-årige også i sit manifest.

- Børn er uskyldige, men det bliver de ikke ved med at være. Det er trist at folk skal dø, for det er ikke deres skyld, det er samfundets skyld.

TV2 Nords reporter kunne fortælle mere fra første retsdag i sagen.

Mentalerklæring: Var sindssyg i gerningsøjeblikket

Den 27-årige tiltalte havde lavet flere søgninger på nettet af tidligere massemordere, der har udført masseskyderier på skoler.

Ifølge anklagemyndigheden skulle han blandt andet være fascineret af Anders Breivik, ligesom han også skulle have været i besiddelse af et regneark, som massemorderen Adam Lanza har lavet med en opgørelse over tidligere massemord.

I en mentalerklæring, der blev foretaget efter anholdelsen af den 27-årige, konkluderes det, at han var sindssyg i gerningsperioden.

Retslægerådet erklærede også, at den tiltalte muligvis befinder sig i en tilstand af sindssyge.

Så sig som incel

Anklagemyndigheden viste flere billeder af unge piger, som den tiltalte havde navngivet grusomme ting. Et billede var navngivet ’Du skulle have en kugle gennem panden’.

Den 27-årige havde ikke nogen forklaring på, hvorfor han havde navngivet billederne, som han havde.

Den tiltalte sagde under vidneafhøringen, at han tidligere betragtede sig selv som incel.

- Det er bare en masse mænd, der har det dårligt og søger en kæreste, siger den 27-årige om incels.

En fantasi

På førstedagen i sagen kom det frem, at hele planlægningen af skoleskyderiet blot skulle have været en del af den 27-åriges fantasi.

Det kom blandt andet frem, da specialanklageren gennemgik nogle beklædningsgenstande, som han kaldte for taktisk beklædning.

quote Jeg havde sat en dato

Den 27-årige tiltalte

- Det var en del af fantasien, og så gav det en følelse af spænding, da jeg købte det, men det er ikke noget, jeg har brugt, forklarede den 27-årige i retten.

- I min fantasi var det (beklædningsgenstandene, red.) noget jeg skulle have på under et angreb. Dengang fantasien var størst, var det masseskyderi eller skoleskyderi.

Den 27-årige var også i besiddelse af en pistol af mærket Glock, som han havde liggende i en skuffe.

- Jeg har altid haft interesse for våben, forklarede han i retten.

Havde sat en dato

Den 27-årige fortalte i retten, at han havde skrevet det 150-sider lange manifest alene, og at det også var en del af fantasien om at udføre et masseskyderi.

Ifølge den tiltalte virkede fantasierne meget virkelige, men han udlevede dem kun oppe i hovedet

- Jeg havde sat en dato, men jeg havde ikke noget motivation til at gøre det, da datoen kom, sagde den 27-årige i retten.

Han forklarede også, at han skrev på manifestet, fordi det var lidt ’wannabe’ af andre, der havde skrevet et manifest som Anders Breivik og Elliot Roger, der begge har begået masseskyderier.

Hvad kom ellers frem fra manifestet?

Skydetræning

Anklagemyndigheden spurgte også ind til den 27-åriges medlemskab af Vodskov Skydeklub. Der blev spurgt, om skydetræning var en del af planlægningen af V-day (dagen for masseskyderiet, red.), som skulle være foregået i august 2018.

- Ja, svarede den tiltalte.

Anklageren spurgte derefter ind til, om det var for at forbedre hans skydefærdigheder.

- Ja, svarede den tiltalte.

Retssagen fortsætter igen tirsdag med yderligere afhøring af den 27-årige, som altså er tiltalt for at have planlagt skoleskyderier i Nord- og Østjylland.20170527-133247-L-3925x2575ma

play Skal du køre i bil eller bus i Aalborg i weekenden? Sådan påvirker karneval trafikken

Media Drop 270522 1996 ivha

gallery God stemning på Camp Karneval

20170527-120943-L-4761x3169ma

play Pænt vejr til Aalborg Karneval

20160528-133436-L-1600x1064we

play Læs alt om Aalborg Karneval - sikkerhed, trafik og gode råd

20170527-133247-L-3925x2575ma

play Skal du køre i bil eller bus i Aalborg i weekenden? Sådan påvirker karneval trafikken

Media Drop 270522 1996 ivha

gallery God stemning på Camp Karneval

Til forsiden

Til forsiden