Borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit S. Hansen og formand for kommunens sundhedsudvalg Christina Lykke Eriksen opfordrer regionspolitikerne til at tage en grundig debat om den fremtidige lægevagtordning i Nordjylland. Foto: Daniel Mikkelsen TV2/Nord

Birgit S. Hansen: Vi skal have en grundig debat om lægevagten i Nordjylland

Frederikshavn Kommunes borgmester opfordrer regionspolitikerne til at tage borgerne og kommunalpolitikerne med på råd, inden de beslutter at lukke lægevagter.

TV2 Nord kunne i går fortælle, at lægevagten i Farsø, Brovst, Brønderslev og Skagen efter al sandsynlighed lukkes til marts.

Læs også TV2 Nord erfarer: Ny vagtlægeaftale betyder at fire steder lukker ned

Regionspolitikerne skal i morgen tirsdag behandle en aftale med Praktiserende Lægers Organisation (PLO) om en ny vagtlægeordning i Nordjylland.

Det får nu Frederikshavns Kommunes borgmester, Birgit S. Hansen (S), til at fare i blækhuset. Sammen med Christina Lykke Eriksen (SF), der er formand for sundhedsudvalget i Frederikshavn Kommune, har borgmesteren skrevet et åbent brev til regionsrådet og PLO, hvor de opfordrer politikerne til ikke at tage en forhastet beslutning.

- Det er jo ikke særlig demokratisk, at vi skal høre fra TV2 Nord om søndagen, at der skal træffes så vigtig en beslutning om tirsdagen. Det er vigtigt, at vi får tid til at tage debatten, så vi kan få talt med borgerne, og at vi politikere både de kommunale og regionspolitikerne får talt sammen. Måske kunne vi også finde nogle løsninger sammen, siger Birgit S. Hansen, som kalder det en vigtig beslutning, da det handler om borgernes tryghed.

Svenske eller polske læger

Birgit S. Hansen anerkender, at det er svært at skaffe læger nok, men hun vil gerne have en diskussion med regionspolitikerne og PLO, om der eventuelt kunne findes nogle løsninger med for eksempel svenske eller polske læger, eller om lokale læger kan tage nogle vagter.

- Et er at træffe svære beslutninger, men vi er også nødt til at tage debatten, så vi som minimum kan få en forståelse eller komme med input til løsninger, for det vil vi faktisk rigtig gerne, siger Birgit S. Hansen.

Hun håber ikke, at lægerne fravælger Nordjylland af økonomiske årsager, og at det kan være årsagen til, at der skal skæres i antallet af lægevagter.

- Det kan ikke være sådan, at lægerne kun vil have vagter, hvor der er mange patienter. Hvis vi skal bruge udtrykket "Danmark i balance", så er betingelserne også, at vi i perioder rykker fra de områder, hvor der er mange patienter og ud til, hvor der er knap så mange. Jeg håber ikke, at der er sådan, at en læge tænker: Jeg gider ikke sidde i en taxa til Skagen, for så tjener jeg ikke så mange penge, siger Birgit S. Hansen.

Læs det åbne brev til regionsrådet og PLO fra Birgit S. Hansen og Christina Lykke Eriksen:

Kære Regionsråd og PLO (Praktiserende Lægers Organisation)

 

Søndag d. 26. jan 2020 skulle vi på TV2 Nords hjemmeside erfare, at lægevagt i Farsø, Brovst, Skagen og Brønderslev sandsynligvis er fortid til marts.

Det fremgår at være et lukket punkt, hvilket i sig selv gør det lidt svært at sætte sig ind i. Vi er selv beslutningstagere og er med til at tage trælse beslutninger. Det er vi også valgt til, men at vi her skal opleve så høj grad af lukkethed omkring en beslutning, der i den grad handler om tryghed for borgerne - ja det er nedslående og mangel på respekt for høringer og mulighed for at påvirke og komme med input til beslutningstagerne.

PLO/lægernes organisation, I får også lige en hilsen: Vi er klar over, at der ikke er så mange læger til rådighed, men vi håber, at I lige som os, er optaget af at dække hele regionen bedst muligt, og at I ikke sætter hårdt mod hårdt og ikke vil tage vagter i mindre byer, hvor indtjeningen ikke er så høj. Det motiv har I forhåbentligt ikke. I har medansvar her. Vi vil gerne appellere til, at I tager opgaven alvorlig: borgernes sikkerhed og tryghed, og at det indgår i jeres forhandlingsmøder.

TV2 Nord skriver dog på deres hjemmeside citat:

“Den nye aftale vil betyde, at mange nordjyder får længere til lægen, hvis de bliver syge om aftenen eller i weekenden. Den nye struktur, der er lagt op til, indebærer også, at lægerne skal arbejde mindre, men kommer til at tjene mere”.

Vores opråb her: Det handler om tryghed.

Det handler om, at det ikke kan være rimeligt, at der skal ske så stor centralisering af, hvor lægevagten kan træffes.

Det handler om fælles ansvar.

Undlad at underskrive det kontaktoplæg der angiveligt foreligger. Vend skråen og arbejd videre med, hvordan ressourcerne bedst udnyttes så også områderne Farsø, Brovst, Skagen og Brønderslev kan dækkes i et rimeligt omfang med lægevagt på stederne.

 

Christina Lykke Eriksen, SF, Formand Sundhedsudvalget, Frederikshavn Kommune

Birgit S. Hansen, Borgmester, Frederikshavn Kommune