LIGE NU:

Birgit S. Hansen: Vi skal have en grundig debat om lægevagten i Nordjylland

Frederikshavn Kommunes borgmester opfordrer regionspolitikerne til at tage borgerne og kommunalpolitikerne med på råd, inden de beslutter at lukke lægevagter.

TV2 Nord kunne i går fortælle, at lægevagten i Farsø, Brovst, Brønderslev og Skagen efter al sandsynlighed lukkes til marts.

Regionspolitikerne skal i morgen tirsdag behandle en aftale med Praktiserende Lægers Organisation (PLO) om en ny vagtlægeordning i Nordjylland.

Det får nu Frederikshavns Kommunes borgmester, Birgit S. Hansen (S), til at fare i blækhuset. Sammen med Christina Lykke Eriksen (SF), der er formand for sundhedsudvalget i Frederikshavn Kommune, har borgmesteren skrevet et åbent brev til regionsrådet og PLO, hvor de opfordrer politikerne til ikke at tage en forhastet beslutning.

- Det er jo ikke særlig demokratisk, at vi skal høre fra TV2 Nord om søndagen, at der skal træffes så vigtig en beslutning om tirsdagen. Det er vigtigt, at vi får tid til at tage debatten, så vi kan få talt med borgerne, og at vi politikere både de kommunale og regionspolitikerne får talt sammen. Måske kunne vi også finde nogle løsninger sammen, siger Birgit S. Hansen, som kalder det en vigtig beslutning, da det handler om borgernes tryghed.

Svenske eller polske læger

Birgit S. Hansen anerkender, at det er svært at skaffe læger nok, men hun vil gerne have en diskussion med regionspolitikerne og PLO, om der eventuelt kunne findes nogle løsninger med for eksempel svenske eller polske læger, eller om lokale læger kan tage nogle vagter.

- Et er at træffe svære beslutninger, men vi er også nødt til at tage debatten, så vi som minimum kan få en forståelse eller komme med input til løsninger, for det vil vi faktisk rigtig gerne, siger Birgit S. Hansen.

Hun håber ikke, at lægerne fravælger Nordjylland af økonomiske årsager, og at det kan være årsagen til, at der skal skæres i antallet af lægevagter.

- Det kan ikke være sådan, at lægerne kun vil have vagter, hvor der er mange patienter. Hvis vi skal bruge udtrykket "Danmark i balance", så er betingelserne også, at vi i perioder rykker fra de områder, hvor der er mange patienter og ud til, hvor der er knap så mange. Jeg håber ikke, at der er sådan, at en læge tænker: Jeg gider ikke sidde i en taxa til Skagen, for så tjener jeg ikke så mange penge, siger Birgit S. Hansen.

Læs det åbne brev til regionsrådet og PLO fra Birgit S. Hansen og Christina Lykke Eriksen: