Helt ulogisk: Sommerhuse sælges stadig tre gange hurtigere end før corona

De nyeste tal for sommerhussalg trodser den økonomiske udvikling i samfundet. Det seneste halve år er priserne nemlig steget og salgstiderne faldet, modsat andre hussalg.

Nordjylland har nogle af de mest populære sommerhusområder i Danmark, og det bærer frugt i denne tid. 

Selvom tempoet på boligmarkedet af faldet markant siden 2021, sælges sommerhus nemlig stadig tre gange hurtigere denne sommer, end de gjorde, før Danmark lukkede ned på grund af corona i 2020. 

I marts 2020 tog det i gennemsnit 281 dage at sælge et sommerhus, mens det i juli 2022 kun tager 105 - godt tre måneder - sat op mod ni måneder og to år tidligere. 

Det viser nye tal fremlagt af egendomsmæglerkæden Estate.

Trodser almindelig logik på boligmarkedet 

- Vi befinder os i en tid, hvor de fleste basale udgifter i en husholdning stiger, og det burde i sig selv lægge en dæmper på sommerhusmarkedet, da et sommerhus i reglen ikke er en basal fornødenhed, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate. 

Ifølge ham, trodser de lave salgstider på sommerhusene almindelig logik på det danske boligmarkedet, i forhold til den økonomisk risikable tid, vi lige nu befinder os i: 

- Efter finanskrisen var sommerhusene de første til at tage et brutalt dyk i priser og stige markant i udbud og salgstider, men det er altså slet ikke tilfældet under denne krise, lyder det.

To forskellige økonomiske situationer 

Ifølge Thomas Hovgaard, er der i dag i modætning til efter finanskrisen tale om to helt forskellige økonomiske situationer, som påvirker boligmarkedet helt forskelligt: 

- I modsætning til i 2008 og årene frem har vi lige nu en ekstrem lav ledighed. Det vil sige, at flertallet af os har fast indkomst, og selvom renten er steget, har høje friværdier betydet, at man stadig alt andet lige kan eje en ekstra bolig, uden at det nødvendigvis udgør et økomonisk pres, forklarer han. 

Thomas Hovgaard mener også, at ophævelsen af de sidste to års indrejserestriktioner, som har givet sommerhusejerne mulighed for igen at udleje deres sommerhuse til udlændinge, har indflydelse på sommerhusboligmarkedet: 

- Med de høje skattefradrag, der er blevet indført for udlejning af ferieboliger, kan det faktisk lade sig gøre at holde et sommerhus næsten udgiftsneutralt, hvis man er instillet på at udleje det mange uger, siger han og fortsætter: 

- Derfor tror jeg, at vi ser, at sommerhuse stadig står i utrolig høj kurs, og at salgstiderne atter er faldene. Det samme gælder priserne, som det seneste år også er steget med cirka 2.000 kroner på kvadratmeter.


Seneste nyt

fra Nordjylland