Mangel på tandlæger: - Børn risikerer at få flere huller i tænderne
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord
Der er så stor mangel på tandlæger i den kommunale tandpleje, at børn nu risikerer at få flere huller i tænderne. Det siger Tandlægeforeningen, der også advarer om, at problemet kun bliver værre i de kommende år.
Der er travlt hos den kommunale tandpleje i Hjørring Kommune. Kommunen har 2,5 ubesatte tandlægestillinger, og det betyder at de tilbageværende tandlæger må arbejde mere.
- Vi mærker faktisk tandlægemanglen rigtig meget. Det er en stor udfordring stort set dagligt. Vi mangler 2,5 tandlæger, og vi har et stillingsopslag oppe lige nu. Indtil videre har det kun givet en enkelt ansøger, siger Charlotte Zeuthen, der er overtandlæge i Hjørring Kommune.
De ubesatte tandlægestillinger i Hjørring Kommune betyder, at børnetandlægerne ikke kan se på børnenes tænder så ofte, som de gerne ville. De børn, der går til kontrol en gang om året, må nu ofte gå fire til fem måneder ekstra, inden de kan få en tandlægetid.
- Det er klart, at det kan gå ud over tandsundheden, at vi ikke får fulgt op på de ting vi skal følge op på. Huller kan blive større, siger Charlotte Zeuthen.
For få bliver uddannet
Der er mangel på tandlæger i flere nordjyske kommuner. I Aalborg Kommune er der lige nu også to ubesatte stillinger.
Landets to tandlægeskoler i Aarhus og København optager hvert år omkring 185 studerende, og ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet har skolerne ikke kapacitet til at uddanne ret mange flere.
Men antallet er for lavt, lyder det fra tandlægeforeningen.
- Hvis ikke, der snart bliver sat gang i uddannelse af nogle flere tandlæger, så kan problemet blive rigtig stort, siger Susanne Egtoft Nielsen, der er formand for de offentligt ansatte tandlæger i Tandlægeforeningen.
Prognose viser, at problemet bliver større
En rapport fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at problemet med tandlægemangel kun ser ud til at blive forværret i de kommende år. Frem mod år 2030 vil antallet af danske tandlæger falde yderligere.
Samtidig har et flertal i Folketinget netop besluttet, at unge 18-21-årige fremover også skal tilbydes gratis tandpleje via den kommunale tandpleje. Hvis mange takker ja til det tilbud, kan det forværre tandlægemanglen.
Jeg synes, politikerne har sovet i timen.
Susanne Egtoft Nielsen, Tandlægeforeningen
- Jeg synes, politikerne har sovet i timen. De har selv været med til at udgive en prognoserapport, der sagde, at der bliver brug for rigtig mange tandlæger i fremtiden, men der er ikke handlet på det, siger Susanne Egtoft Nielsen.
Ny tandlægeuddannelse på vej i Hjørring
Et flertal i folketinget besluttede sidste år, at der skal en etableres en helt ny tandlægeuddannelse i Hjørring under Aalborg Universitet. Det skete som led i en ny uddannelsesaftale, som det kun er Det Radikale Venstre, der ikke er med i.
Ifølge aftalen skal der afsættes 200 millioner kroner i særskilt investerings- og etableringstilskud samt 11 millioner kroner i årligt varigt tilskud.
Hvor mange studiepladser, der bliver tale om, er stadig uvist. Uddannelsen åbner tidligst i 2025.
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) har afvist at stille op til et interview. Han skriver i et skriftligt svar til TV2 Nord at "Regeringen er helt enige i, at vi skal have uddannet flere tandlæger i Danmark".
"Turbo-lørdage" og overarbejde
I de seneste måneder har den kommunale tandpleje forsøgt at afhjælpe tandlægemanglen ved at tage overarbejde og holde åbent om lørdagen.
Jeg ved ikke, hvordan vi skal løse opgaven. Vi kan ikke løse den. Stakkels børn og unge.
Charlotte Zeuthen, overtandlæge, Hjørring Kommune
På klinikken kalder de det for ”turbo-lørdage”, og det betød at man i 2021 kunne behandle 600 ekstra patienter. Udsigten til endnu større tandlægemangel i de kommende år giver modløshed hos overtandlægen.
- Jeg ved ikke, hvordan vi skal løse opgaven. Vi kan ikke løse den. Stakkels børn og unge. Vi må håbe at vi kan lave nogle aftaler med de privatpraktiserende tandlæger, men nogen af dem er jo lige så udfordrede som os, siger Charlotte Zeuthen.