Nye uddannelser kommer til Nordjylland: - Der skal gøres en særlig indsats

Det skaber både glæde og bekymring i det nordjyske, at flere studiepladser skal flyttes fra Aalborg. Erfaringerne er nemlig tvetydige og finansieringen af den nye uddannelsesaftale kan få konsekvenser.

I dag har et flertal af folketingets partier endeligt besluttet, at flytte flere uddannelser fra de fire store studiebyer i Danmark. 

I Nordjylland betyder det, at Hjørring får både en socialrådgiver-, bioanalytiker- og tandlægeuddannelse, mens Thisted får en maskinmesteruddannelse og Frederikshavn får en maritim uddannelse. Men udflytningen af uddannelse møder skepsis – også i Nordjylland.

For at virksomheder kan få den kvalificerede arbejdskraft, der er brug for, skal der i Nordjylland oprettes 100 nye studiepladser og mellem 150 og 200 studiepladser skal udflyttes fra Aalborg.

Gode erfaringer fra tidligere

- Det betyder, at flere kan få den uddannelse, de gerne vil have, og de kan få den tæt på, hvor de bor. Jeg håber, det betyder, at flere vil vælge uddannelse i Nordjylland, lyder det fra regionsrådsformand Ulla Astman (S). 

Det er ikke første gang, at en ny uddannelse er flyttet til Nordjylland. I 2010 blev lægeuddannelsen i Aalborg oprettet – selvom mange var kritiske.

Det er partierne enige om

  • De fire største byer alle skal bidrage til at opnå 60/40-fordelingen på landsplan for de fire uddannelser samlet set.
  •  Alle regioner får del i de 1.000 nye pladser. De ca. 1.000 udflyttede pladser flyttes inden for hver enkelt region og ikke mellem regionerne.
  • Der kan ikke alene udflyttes ”tomme pladser”. Mindst en tredjedel af pladserne skal være pladser med aktivitet. 

- Det er lykkes over alt forventning, og der har været et fantastisk samarbejde med AUH på uddannelsen, fortæller konstitueret prorektor ved Aalborg Universitet, Jeppe Emmersen. 

Uddannelsen startede med at optage 50 studerende, og i dag optages 180 elever per årgang. Ved seneste studiestart søgte 3.000 én af pladserne på uddannelsen i Aalborg.

- Der er kommet det ud af det, at cirka 80 procent af vores dimittender bliver i Nordjylland. Det har faktisk overrasket mig, at så mange læger bliver her.

Uddannelser må lukke for at give plads til de nye

Alligevel er der bekymring for at skulle åbne uddannelser uden for de store byer I Nordjylland.

- Vi har faktisk lidt problemer med at fylde uddannelsespladserne i Hjørring. Vi har nedgang i rekruttering og ledige studiepladser. Så der er ingen tvivl om, at der skal gøres en særlig indsats for at få fat i de unge – og det er vi parat til, siger Peter Møller Pedersen, der er uddannelsesdirektør ved UCN

Regionsrådsformanden tror, at problemet kan løses ved at skabe mere positiv opmærksomhed på studiemiljøet I Hjørring.

- Jeg tror på, det sagtens kan lade sig gøre. Der var også skepsis, da man åbnede medicinuddannelsen i Aalborg, og det har vist sig at være en bragende succes. Så det har altså en betydning, at uddannelsesmulighederne er spredt, mener regionsrådsformanden. 

Efter pressemødet kom det fredag frem, at uddannelsesinstitutionerne ikke får de nye studiepladser helt finansieret. Udflytningen kommer til at betyde, at andre uddannelser må lukke.

- Det ser ud til, at man henter en hel del af finansieringen ved at lukke en række andre udbud. Vi kommer til at finansiere det med egne midler, siger Peter Møller Pedersen. 

- Det, synes jeg, er skidt.

På UCN er der udsigt til at ni engelsksprogede uddannelser skal lukke frem mod 2022 for at give økonomisk råderum for de udflyttede studiepladser. I øjeblikket er der omtrent 400 elever på de uddannelser.


Seneste nyt

fra Nordjylland