Nordjysk boligforening har knækket koden: Hjælper beboerne med at spare penge på varmeregningen

Der bliver spinket og sparet - men der kan være endnu mere at spare på varmeregningen.

De tykke trøjer er fundet frem, døre bliver lukket og temperaturen er skruet ned. Der bliver sparet på varmen de fleste steder, men energiforbruget kan reduceres mere effektivt mange steder. Ét af de steder, som har gjort netop det med succes, er Himmerland Boligforening. 

Det almene boligselskab med lejeboliger i hele Nordjylland bruger nemlig et intelligent energistyringssystem, som har resulteret i et lavere energiforbrug. Og det har varmet hos beboerne i Magisterparken i Aalborg, der har fået en lavere varmeregning efter indførelsen af systemet. Her har man dokumenteret en samlet besparelse på 12 procent i 2020 og 14 procent i 2021.

quote Det er mig ubegribeligt, hvorfor man ikke i for eksempel det offentlige benytter sig af teknologiske virkemidler, der allerede er udviklet.

Henrik Lund Stærmose, direktør i Neogrid Technologies.

- Vi ser ind i samme gode besparelse for 2022. Vi er rigtigt glade for at kunne tilbyde vores beboere ekstra besparelser på deres varmeregning. Derudover giver løsningen os mulighed for let at følge med i driften på tværs af afdelingerne, og selve driftsovervågningen er nu overgået til virksomheden. Alt det gør, at vi netop nu er i gang med at udrulle løsningen til flere afdelinger, siger Anders Kjeldsen, der er energi- og klimaspecialist hos Himmerland Boligforening.

Kan bruges flere steder

Det intelligent energisystem er udviklet af en nordjysk teknologivirksomhed, som ser et særligt potentiale lige nu for at spare endnu mere på energien i både private og offentlige virksomheder. Der er tale om at gå fra manuel styring af eksempelvis en varmemester til et system, der er automatiseret.

- Det er mig ubegribeligt, hvorfor man ikke i for eksempel det offentlige benytter sig af teknologiske virkemidler, der allerede er udviklet og med særdeles kort varsel vil kunne reducere forbruget ganske betragteligt, siger Henrik Lund Stærmose, der er direktør i Neogrid Technologies.

Virksomheden, der ligger i Aalborg, har arbejdet med energioptimering i mere end ti år, og leverer i dag intelligent energistyring til blandt andet offentlige bygninger, boligforeninger og kontorbyggeri. I de almene boligforeninger får op imod 12.000 hjem varmen styret med hjælp fra systemet.

Måler hele døgnet

Den energisparende teknologi bruger data fra en bygnings forbrugsmønster - hele døgnet - og kobler det sammen med aktuelle vejrprognoser. Dermed kan man eksempelvis være på forkant til bedre at kunne tage imod og udnytte den gratis solvarme, og på den måde regulerer systemet hele tiden den optimale temperatur.

20220906-131655-L-6000x4000ma
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

- På den måde sikrer vi, at der kun bliver tilført den energimængde, der reelt er behov for. Uden at gå på kompromis med komforten kan vi typisk sænke fremløbstemperaturen (temperaturen på det vand, der løber frem til dine radiatorer fra varmeanlægget, red.) med 10 grader, og det giver et reduceret varmetab i installationen, der er til at få øje på, forklarer Henrik Lund Stærmose og peger på, at der i snit sker energibesparelser på 10-15 procent.

I Nordjylland benytter de almene boligorganisationer Domea, Lejerbo, Himmerland Boligforening og Alabu teknologien, der hver især har oplevet besparelser. 


Seneste nyt

fra Nordjylland