Nordjyske fiskere om Brexit: Godt med klarhed om, hvad der kommer til at ske

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Efter Boris Johnson store sejr ved det britiske valg tyder alt på, at der kommer et Brexit den 31. januar 2020. En klarhed de er glade for i det nordjyske fiskeri, selvom de helst så, at Brexit aldrig blev til noget.

Læs også Fiskere frygter nye torskekvoter: - Alt fiskeri vil stoppe, lyder det fra fiskerne

Torsdag blev stemmerne til det britiske valg talt op.

Som den klare sejrherre efter valget står lederen for Det Konservative Parti i England, Boris Johnson, og med ham i spidsen tyder alt på, at Brexit kommer til at være en realitet den 31. januar 2020.

Boris Johnson har været manden, der har stået i spidsen for de forhandlinger, der har været mellem EU og Storbritannien for at få et Brexit på plads, efter han overtog pladsen som premierminister.

I EU lykkedes det for Boris Johnson at få forhandlet en Brexit-aftale på plads med EU. Nu tyder alt på, at den aftale træder i kraft den 31. januar 2020.

00:32

Det vil få voldsomme konsekvenser for nordjysk fiskeri og fiskeindustri, forudser det nordjysk valgte EU-parlamentsmedlem Søren Gade. Han er nu er klar til at indgå i forhandlinger på netop fiskeriområdet.

Luk video

Netop visheden om, hvad der nu kommer til at ske er i følge direktør i FF Skagen, Johannes Palsson godt.

Det er rigtig fint, at der kommer klarhed over, hvad der vil ske.

- Johannes Palsson, Direktør, FF Skagen.

- Det er rigtig fint, at der kommer klarhed over, hvad der vil ske, siger Johannes Palsson.

Samme opfattelse har Jan Hansen, der er formand for kreds Nord i Danmarks Fiskeriforening og formand for Hanstholm Fiskeriforening.

- Når vi ikke kan få lov til at blive sammen med dem, så er det godt, at der kommer klarhed over tingene, så vi kan komme videre, siger Jan Hansen.

00:51

Det vil få voldsomme konsekvenser for nordjysk fiskeri og fiskeindustri, forudser det nordjysk valgte EU-parlamentsmedlem Søren Gade. Han er nu er klar til at indgå i forhandlinger på netop fiskeriområdet.

Luk video

Inden Brexit for alvor bliver en realitet, skal Boris Johnson have samlet et flertal i det britiske underhus. Netop derfor udskrev han valget, da han mente at parlamentet stod i vejen for, at han kunne få de afgørende love gennem parlamentet.

Læs også Nervøsitet på fiskerimesse: Brexit kan få store konsekvenser

Frygtede et hårdt Brexit

Nu tyder alt på, at Boris Johnson har de fornødne stemmer til at få Brexit stemt igennem, og derfor tyder alt på, at Storbritannien kommer til at forlade EU med en Brexit-aftale, og ikke uden en aftale i et så kaldt hårdt Brexit.

- Jeg mener, vi står i en slem situation ved et hårdt brexit. Som jeg forstår hans (Boris Johnson red.) budskab, så ønsker han ikke noget hårdt brexit. Jeg vil sige, at det er positivt, at man kan komme videre, med klarhed om, at der nok kommer en Brexit-aftale, siger Johannes Palsson.

Med en Brexit-aftale skal der forhandles en handelsaftale mellem EU og Storbritannien, og der kan fiskerne få vished om, hvad Brexit kommer til at betyde for dem.

Læs også Fiskere om Brexit: - Det vil ramme os hårdt

Håber på samme adgang til områder og kvoter

Nu begynder arbejdet for fiskerne for alvor. Snart skal en handelsaftale forhandles på plads, og her kommer fiskerne til at være repræsenteret og stille krav.

På den ene side af bordet ved forhandlingerne om en handelsaftale mellem EU og Storbritannien kommer fiskerne til at sidde. Forhandlinger der bliver vigtige for de nordjyske fiskere og deres fremtid.

- Vi håber, at der stadig bliver adgang for EU's fiskere til at fiske i det samme områder som hidtil, siger Johannes Palsson.

Forsiden lige nu