LIGE NU:

Nyt folketingsår begynder i coronaens skygge: - Jeg tror, det er det mest vanvittige politiske år, jeg har haft

Tirsdag den 6. oktober begynder et nyt politisk år på Christiansborg, når Folketinget officielt åbner. Det sker under anderledes forhold end normalt, fordi coronavirussen fortsat sætter sit præg på samfundet, og covid-19 kommer formentlig til at påvirke de fleste politiske beslutninger i det kommende folketingsår.

Det plejer at være et tilløbsstykke for politikere, pressefolk og politisk interesserede, når Folketingets formand den første tirsdag i oktober ringer med klokken for at markere, at et nyt folketingsår officielt er begyndt. I år er alt dog ikke, som det plejer at være, når Folketinget åbner 6. oktober.

Folketingets formand Henrik Dam Kristensen vil stadig ringe med klokken, og statsminister Mette Frederiksen kommer til at holde en åbningstale under overværelse af Dronning Margrethe, kronprinsparret og Prinsesse Benedikte, der repræsenterer kongehuset, som traditionen foreskriver.

Der er dog en gæst, der ikke er velkommen på Christiansborg. Gæstens navn er covid-19, og i forsøget på at undgå, at coronasmitten spreder sig i forbindelse med Folketingets åbning, er det i år begrænset, hvor mange mennesker, der får mulighed for at deltage i den traditionelle åbningsbegivenhed.

quote Jeg tror, det er det mest vanvittige politiske år, jeg har haft.

Marianne Jelved (RV)

Christiansborg vil i år ikke være åben for besøgende på åbningsdagen, og antallet af journalister og fotografer, der får mulighed for at dække åbningen vil være begrænset. Derfor sender TV2 Nord i år ikke politisk debat fra Christiansborg på åbningsdagen, som det ellers har været kutyme de seneste år, hvor vi har inviteret de nordjyske folketingsmedlemmer til åbningsdebat på 'Borgen'.

Et vanvittigt år

2020 er blevet et atypisk år for de fleste. Også for nordjyske folketingsmedlemmer som Marianne Jelved, der har siddet i Folketinget for Radikale Venstre i de seneste 33 år. 

- Jeg tror, det er det mest vanvittige politiske år, jeg har haft. Der har været andre år med politiske trakasserier, uenigheder, diskussioner og regeringsskifter, men det har været historiske ting, som vi har kunnet læse om, at sådan var det også for 50 år siden, siger Marianne Jelved (RV) om det seneste folketingsår i programmet "Åbningsdebatten".

I "Åbningsdebatten" taler TV2 Nords Christiansborg-redaktør Katrine Fuglsang med flere nordjyske folketingsmedlemmer om det forgangne år i dansk politik og om det folketingsår, der venter lige om hjørnet, og René Ryom er vært på debatter om aktuelle, nordjyske emner.

Skal holde hånden under job

Det kommer blandt andet til at handle om beskæftigelse i kølvandet på coronakrisen. Siden coronavirussen gjorde sit indtog i Danmark i foråret, har tusindvis af lønmodtagere mistet jobbet på grund af de konsekvenser, pandemien har haft for dansk økonomi og de danske virksomheder.

De seneste tal viser, at omkring 6.500 nordjyske lønmodtagere er blevet ledige siden februar, og flere nordjyske virksomheder er bekymrede for, hvornår det lykkes at komme over de følger, coronakrisen har haft for økonomien i store dele af verden.

- Det er svært, fordi vi endnu ikke ved, hvad der kommer til at ske i landene omkring os. I Nordjylland er vi for eksempel meget afhængige af offshore-industrien og af, at andre lande vil aftage de varer, vi producerer. Vi kan se, at udviklingen måske er ved at vende og at flere kommer i job igen, men vi skal selvfølgelig gøre en indsats for at hjælpe de virksomheder, der har behov for det, siger Bent Bøgsted, der er beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti.

Han debatterer beskæftigelse med Bjarne Laustsen fra Socialdemokratiet, som er formand for Folketingets beskæftigelsesudvalg. Debatten mellem de to nordjyske folketingsmedlemmer finder sted på virksomheden Hydrema, som blandt andet laver entreprenørmaskiner og produkter til militærindustrien.

- Nu ser vi anden bølge af coronaen, og derfor er der ingen vej udenom, at vi skal holde hånden under jobs og virksomheder. En virksomhed som Hydrema har lidt sammen med mange andre eksportvirksomheder og har svært ved at sælge varer i udlandet, fordi andre lande har klaret coronakrisen dårligere end Danmark samtidig med, at der er Brexit, et amerikansk præsidentvalg og en lav norsk kronekurs, siger Bjarne Laustsen (S).

Se hele beskæftigelsesdebatten her:

 

Skal der findes penge til en tredje Limfjordsforbindelse?

Nordjylland står sammen om at kræve en tredje Limfjordsforbindelse, lyder det fra både de nordjyske borgmestre og Region Nordjylland. Erhvervslivet i Aalborg-området har i Aalborg Alliancen fundet 600 millioner kroner til at hjælpe med at finansiere en ny Limfjordsforbindelse, men virksomhederne venter stadig på, at et flertal i Folketinget træffer en beslutning og sætter gang i arbejdet med at etablere en løsning, der kan afhjælpe trængselsproblemerne ved Limfjorden.

Om der kan være en løsning på vej i det kommende folketingsår, diskuterer Anne Honoré Østergaard fra Venstre og Peder Hvelplund fra Enhedslisten i "Åbningsdebatten". Førstnævnte mener, at det er på høje tid, at der bliver truffet en beslutning på Christiansborg.

- Vi har holdt i kø i Nordjylland i hele mit liv, og jeg er 39 år. Hvor længe skal vi blive ved med det?, lyder det fra Anne Honoré Østergaard (V).

- Når vi skal løse infrastrukturproblemer i Nordjylland, så er vi nødt til at investere der, hvor flest mulige nordjyder får noget ud af det, og det er ikke ved at bygge flere motorveje, fordi det bare genererer mere trafik og trængselsproblemer andre steder, siger Peder Hvelplund (EL), som mener, at der også skal tænkes på klimaet og naturen, når man forsøger at finde løsninger på trængselsproblemerne.

Se hele trængselsdebatten her:

 

"Åbningsdebatten" bliver sendt på TV2 Nord Salto mandag den 28. september klokken 19.50.

Du kan se hele programmet her:

 
290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

20210510-143629-4-1920x1280we

play Fokus: Nordjysk uenighed om skrottede vacciner

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

Til forsiden

Til forsiden