Vold og trusler: Hver tredje kvinde i sundhedssektoren rammes
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Medarbejdere kan knække psykisk, når de oplever trusler og vold på arbejdet, siger Kristian Gaardsøe, der er formand for FOA Nordjylland.
- Det er urimeligt, at vores medlemmer skal gå med den frygt, siger formand for FOA Nordjylland Kristian Gaardsøe.
Trusler og fysisk vold er en del af dagligdagen for mange kvinder i sundhedssektoren.
- Det er ganske forfærdeligt, at det skal være sådan, og at eksempelvis SOSU-assistenter skal gå med den frygt i dagligdagen, siger formanden for FOA Nordjylland, Kristian Gaardsøe.
Et nyt studie fra ROCKWOOL Fondens Forskningsenhed viser, at når kvinder i sundhedssektoren går på arbejde, bliver op imod hver tredje udsat for fysisk vold eller trusler om vold inden for et år. Og risikoen er væsentlig højere for kvinder end for mænd.
Det er ganske forfærdeligt, at det skal være sådan, og at eksempelvis SOSU-assistenter skal gå med den frygt i dagligdagen.
Kristian Gaardsøe, formand, FOA Nordjylland
Se hele rapporten fra ROCKWOOL Fonden
Kristian Gaardsøe har også kendskab til sager i Nordjylland, selv om FOA ikke nødvendigvis kender til alle sagerne om vold og trusler.
- Der er helt sikker nogen, der anmelder de her sager til deres arbejdsgiver, og som bliver behandlet lokalt, men det er ikke alle sager, FOA nødvendigvis bliver inddraget i, siger Kristian Gaardsøe.
Kratter og bider personalet
Han peger på, at især indenfor psykiatri-området har der været nogle voldsomme sager, hvor personale er blevet slået ned og alvorligt kvæstet.
- Men de sager, der er mange af, er på plejehjemmene, hvor ældre truer personalet - også af demente, som slet ikke ved, at de truer. Og så er der nogen, der kratter, bider og spytter på personalet. Det er der, hvor man taler om at blive ramt af vold, siger Kristian Gaardsøe.
Han har set eksempler på, at det har knækket medarbejdere psykisk over tid, at de har været udsat for trusler og eventuelt vold.
- Det er vigtigt, at arbejdsgiverne tager hånd om disse medarbejdere, så de ikke kommer til at gå med det alene, siger Kristian Gaardsøe.
Flere ansatte vil afhjælpe problemerne
Han mener, at en af grundene til, at mange i sundhedssektoren oplever trusler og vold på arbejde, er, at der er for få på arbejde.
- Mange af især voldsepisoderne vil kunne undgås, hvis der er mere personale, for det vil afholde personen fra at begå volden, siger Kristian Gaardsøe, som også mener, at mere personale i ældreplejen, vil kunne løse mange af problemerne.
- Hvis personalet har mere tid til den ældre, vil mange episoder om trusler eller vold kunne klares, inden de udvikler sig, fordi personalet vil have bedre kendskab til den enkelte, og hvordan vedkommende skal håndteres, siger FOA-formanden.
Stress afskrækker unge fra sundhedssektoren
Han frygter ikke, at en undersøgelse som den aktuelle fra ROCKWOOL Fonden vil afskrække unge fra at søge ind i sundhedssektoren. I hvert fald ikke på den lange bane.
- Det er langt mere det stressende i jobbet og underbemandingen, der kan afskrække unge fra at søge ind i sundhedssektoren, siger Kristian Gaardsøe.
I ROCKWOOL Fondens rapport viser tallene, at det ikke bare er i sundhedssektoren, at der er problemer med trusler og vold på arbejdet. Eksempelvis peger forskerne også på, at politi, fængselsfunktionærer og vagtværn betegnes som højrisikojob, hvor det især er mænd, der er udsat.