Region skal redde Falck fra mandskabsmangel

Nordjyderne må vente for længe på ambulancen. Indtil udgangen af marts er det Falck, der har opgaven - men nu kommer der før tiden andre ambulancer end Falcks på gaden.

Det er den omvendte verden: Falck bliver indtil 1. april betalt af Region Nordjylland for at sørge for ambulance-kørslen, men nu skal regionen - på Falcks regning - være med til at løse opgaven.

Det er en af de utraditionelle løsninger i en handlingsplan, som Falck og Region Nordjylland er enedes om, efter at det har vist sig, at Falck i månedsvis ikke har levet op til kontrakten med regionen om en gennemsnitlig responstid på ni minutter og 12 sekunder. I december lå den over 11 minutter.

Mange reddere har forladt Falck

Falck forklarer problemerne med, at mange reddere har forladt virksomheden, efter at det stod klart, at Falck fra 1. april i år ikke mere skal stå for ambulancekørslen i Region Nordjylland. I øjeblikket mangler der 39 mand i ambulancedriften, og corona-pandemien gør det ikke bedre.

Falck har prøvet at lokke med ekstrabetaling for overarbejde, men uden det store held.

Fra 1. april skal regionen sammen med det private firma PreMed stå for ambulancerne i Nordjylland. Nogle af de ambulancer, regionen skal benytte, er allerede blevet leveret, og det har åbnet for en delvis løsning på mandskabsmanglen fra næste uge: Regionens ambulancer bliver underentreprenører for Falck. Nogle af de paramedicinere, som er ansat i regionen, skal sidde i ambulancerne.

quote Vi havde selvsagt foretrukket, at Falck selv sørgede for at leve op til kontrakten. Men vi står i en akut situation, hvor vi skal gøre alt for at sikre tryghed og hurtig udrykning

Mads Duedahl (V), regionsrådsformand

På den måde kommer der i hvert fald en-to ekstra bemandede ambulancer i beredskabet i dagtimerne - forhåbentlig med en lavere responstid til følge i de sidste måneder af Falcks kontraktperiode.

- Vi havde selvsagt foretrukket, at Falck selv sørgede for at leve op til kontrakten. Men vi står i en akut situation, hvor vi skal gøre alt for at sikre tryghed og hurtig udrykning, siger regionsrådsformand Mads Duedahl (V).

Falck risikerer bod

Han forventer, at indsættelsen af regionens ambulancer sammen med andre tiltag, som Falck søsætter, vil have en "klart positiv effekt på responstiden".

Når regionen midlertidigt bliver underleverandør til Falck, bliver det efter regning. Men det er heller ikke udelukket, at den store overskridelse af responstiden kan føre til krav om en bod, sådan som kontrakten giver mulighed for.

- Det er Falck, der har indgået aftalen, og i flere måneder har de desværre ligget milevidt fra at levere dét, der er betalt. Jeg forstår, hvorfor de har udfordringen, men det er helt og aldeles deres ansvar, siger Mads Duedahl.


Seneste nyt

fra Nordjylland