Seneste nyt:

TV2 Nord sender live fra Naturmødet 2022: Debatter, workshops og hestepærer

I dag og de næste par dage er Hirtshals centrum for Naturmødet, der samler naturinteresserede fra hele landet. På programmet er politiske debatter, samtaler, foredrag og underholdning.

Efter to års corona-pause løber Naturmødet atter af stablen, når miljøminister Lea Wermelin (S) byder velkommen til tre dages naturfascination, forandring og forvandling i Hirtshals. 

En folkefest for alle, der har naturen kært, hvorfor både landmænd, naturformidlere, politikere, børn og unge mødes til en dagsordensættende dag. 

I alt forventes 30.000 mennesker at besøge Naturmødet over de tre dage, hvorfra TV2 Nord løbende sender direkte med de bedste og seneste historier. Mødet åbner klokken 14.

Torsdag kan du blandt andet opleve på tv2nord.dk og Salto

Bro eller barriere?

Ifølge Landbrug og Fødevarer er hele 87 procent af danskerne tilfredse eller meget tilfredse med deres adgang til naturen. Men selvom flere er blevet tilfredse med deres muligheder for at færdes i naturen, er den ikke uden for fare.

- Danmarks natur er under pres. Arter og deres levesteder forsvinder. Det skal vi løse, og det kan vi løse gennem samarbejde, forståelse og fornuftige beslutninger, siger professor i biodiversitet og medlem af Biodiversitetsrådet Carsten Rahbek om årets tema, 'Bro eller barriere?', der sætter rammerne for Naturmødet 2022.

For i dag og de næste to dage vil politiske debatter, workshops, quizzer, lege og foredrag skabe anledning til samtalen om den danske natur og miljø med besøg fra blandt andre politikere, naturformidlere og tv-personligheder – alle med grønne fingre. 

Politikere på dybt vand

Et af Naturmødets helt store højdepunkter er partilederdebatten, hvor partilederne fra Christiansborg debatterer højaktuelle naturpolitiske emner. 

Politikerne får mulighed for at sætte ord på deres visioner på natur- og miljøområdet og parterne ledes i retning af konkrete handlinger og aftaler. 

De tv-kendte moderatorer, Mette Walsted Vestergaard og Vicky Knudsen, styrer slagets gang.

Anders og Naturdilemmaet

Hvordan bliver der plads til både dyr og mennesker i haven? Hvad gør man, hvis man er bange for edderkopper? Hvorfor kan planter, man køber i supermarkedet, ofte have så kort en levetid, at de nærmest dør før, man får dem hjem?

Har du spørgsmål eller dilemmaer til den vilde natur, kan du stille dit spørgsmål til Anders og Naturdilemmaet. 

I samråd med det dilemmaløsende panel, bestående af miljøminister Lea Wermelin, tv-kendte naturformidler Sebastian Klein, biolog Anders Kofoed og naturformidler Lene Bech Sanderhoff, vil journalist og entertainer Anders Lund Madsen hjælpe publikum med at løse deres naturdilemmaer. 

Hvaler i danske farvande

Et gentagende spørgsmål, der har fyldt i nordjydernes bevidsthed det sidste stykke tid, er, hvad den efterhånden hyppige forekomst af hvaler og delfiner i de danske farvande betyder.

Med sit aktuelle forskningsprojekt vil Nordsøen Oceanarium dykke ned i Skagerak og Nordsøens hvidnæser, vågehvaler og spækhuggere, hvis høje koncentration afføder et unikt indblik i deres liv og færden.

Vilde blomster og øget træbeplantning

I de seneste år har man i Nordjylland forsøgt at gøre sin natur vildere for at gavne biodiversiteten. 

For ikke alene kan det synes pænt at se på – det sætter også et permanent aftryk på landskabet. Hvad resultatet er og bliver ved, at man planter flere træer og blomster i det åbne land, vil Hjørring Kommune løfte sløret for på Naturmødet.

Gæt en lort

Måske du kan se og lugte dig frem til, hvilket dyr en lort tilhører. 

Det kan du teste, når Miljøstyrelsen udstiller efterladenskaber fra store dyr som bison, elsdyr, heste, kvæg og får, som man blandt andet bruger til vurdering af dyrenes trivsel og levevilkår i naturen. På Naturmødet er de udstillet i glasmontre, så også børn kan gætte med uden at få beskidte fingre.

Lugten af sejren kan Danmarks bedste naturformidler 2022 glæde sig over, når vinderen kåres på den store scene. Her vil man også kunne møde sidste års vindere, Asser og Brian fra Randers Regnskov.

Se hele programmet for Naturmødet 2022 her.