LIGE NU:

Borgerne er bekymrede: Stort fremmøde til debatmøde om lukning af lægevagt i Farsø

Borgerne i Farsø er bekymrede over, at lægevagtordningen i Farsø står til at lukke. Derfor var de i dag mødt talstærkt op til borgermødet om netop lægevagten i Farsø.

Anne Soelberg er ved at pleje den sidste rest af en sygdom, der for nylig lagde hele familien ned.

Denne gang blev det ikke nødvendig for hende og familien at tage til vagtlægen, men det er det ofte, når man har fire børn i huset.

Familien fra det vestligste Vesthimmerland kommer til at have mere end en times kørsel til vagtlægen, hvis lægevagtordningen i Farsø lukker, som den står til.

- Vi har brugt lægevagten i det sidste år omkring fire til fem gange til vores fire børn af forskellige årsager. Så det er absolut noget, som vi har behov for i hverdagen, siger Anne Soelberg.

Frygter det vil koste lokalsamfundet dyrt

I stedet for at køre det kvarter de plejer til vagtlægen, så kommer familien altså til at have en times kørsel fra deres hjem i Borregård og til lægevagten i Aalborg.

- Det er lang køretid, når man står med et sygt barn måske med høj feber eller er kommet til skade på en måde, der gør, at man er nødt til at få noget lægehjælp, siger Anne Soelberg.

Det er ikke kun Anne Soelbergs familie, men også mange andre børnefamilier det går ud over, når lægevagten i Farsø lukker. Borgerne i Vesthimmerland frygter, at det vil koste de små samfund dyrt, når der bliver længere til lægehjælp om aftenen og i weekenderne.

- Vi har et aktivt lokalsamfund med mange børnefamilier, og vi har en friskole og et børnehus i Overlade. Vi er mange, der arbejder for at gøre lokalområdet til et attraktivt sted at bo, så i og med at vilkårene forringes, så gør det os til et mindre attraktivt område at bo i, og det kommer til at blive et problem for rigtig mange børnefamilier og også for ældre, siger Anne Soelberg.

Artiklen forsætter efter billedet.

 
 
Foto: Mogens Jørgensen

Fuldt hus til borgermøde

Torsdag aften var der inviteret til borgermøde i Dronning Ingrid Hallerne om den forslåede lukning af lægevagten i Farsø. Her havde Farsø Sygehus' Støtteforening indkaldt flere politikere til borgermøde.

Et borgermøde, der var så velbesøgt at pladserne allerede var fyldt op en halv time inden selve borgermødet gik i gang.

- Formålet er, at vi får en god diskussion om lægevagtsordningen. Vi og borgerne er utroligt kede af, at lægevagtsordningen ophører nu her den 1. marts, siger Kirsten Moesgaard, der er formand for støtteforeningen.

En ny aftale mellem Region Nordjylland og PLO om fremtidens lægevagtordning betyder, at lægevagten i Farsø lukker fra 1. marts. Den afgørelse så Kirsten Moesgaard gerne blive omstødt.

- Om ikke andet, at man udskyder den lidt, så vi får nogle andre ting på bordet, siger Kirsten Moesgaard.

- Vi har forsøgt at få den udskudt. Vi har henvendt os direkte til PLO for at høre, om man ikke kan skyde det tre måneder, så vi kan overveje, hvad der eller kunne gøres, men det har PLO afvis, fordi de sagde, at de var i fuld gang med planlægningen i forhold til den nye aftale, siger Mogens Ove Madsen (S), der er formand for akutudvalget i Region Nordjylland.

Så man kan ikke lave den her aftale om?

- Det tror jeg ikke, at vi kommer nogle steder med. Det vi kan gøre, det er at overveje, hvad vi selv kan gøre for at gøre det her bedre, og det skal vi i gang med i vores udvalg på mandag, siger Mogens Ove Madsen (S).

Aftalen ligger fast

Ifølge Kirsten Moesgaard kan aftalen laves om, hvis begge parter er enige om det.

- Vi har jo hørt, at vores regionsråd egentlig ikke er særligt galde for den ordning her, så det kunne jo være, at PLO også kunne komme på bedre tanker, siger Kirsten Moesgaard.

Mogens Ove Madsen giver Kirsten Moesgaard ret i, at aftalen kan siges op efter seks måneder, men det vil være med mulige konsekvenser, mener formanden for Akut- og Praksisudvalget.

- Det der er min frygt, det er, at hvis vi siger, at vi ikke vil have noget med aftalen at gøre, så kan PLO gøre det, at de trækker alle deres praktiserende læger til Aalborg, så er der kun ét sted, hvor man kan gå til vagtlæge, og det er vi ikke på nogen måde interesseret i, siger Mogens Ove Madsen (S).

Lukker den her ordning 1. marts?

- Sådan ligger det i aftalen, svarer Mogens Ove Madsen (S).

 
 
Foto: Mogens Jørgensen