Dunkelfolket stammer fra Aalborgs gader, og det er der, de føler sig hjemme. Foto:
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Har du mødt træmaskerne? Det nordjyske Dunkelfolk går atter forrest til karnevallet

Så du den internationale parade til Aalborg Karneval i fredags, så mødte du måske Dunkelfolket. Det er dem, der går allerforrest. Og det har de nu gjort i mere end 30 år.

De er sortklædte, tavse og gemt bag skumle masker. 

Ved første øjekast kan de være decideret skræmmende. Men hele karnevalstruppen Dunkelfolkets formål er, at feje mørket væk og komme med foråret til nordboerne. 

Det er os der går foran til dans i karnevallet og vifter vinteren væk

Kirsten Gitz-Johansen, Kunstner

Det hele startede ved Aalborg Karneval og har siden bragt gruppen med træmaskerne til de fjerneste afkroge af verden. Men særligt paraden i de hjemmevante nordjyske gader har alle dage været en vigtig tradition, som Dunkelfolket for hver en pris møder op til.

- Vi er vennerne, siger maskefolkets moder, Kirsten Gitz-Johansen, og fortsætter: 

- Folket i Aalborg holder meget af dunklerne.

Dunkelfolket udsprang af kustneren Kirsten Gitz-Johansens kærlighed til karneval, teater, mystik og masker.

Et dunkelt folk med varme hjerter

Hvis du kommer fra Nordjylland, har du sandsynligvis mødt Dunkelfolket før.

Her møder gruppen nemlig ofte op til happenings og underholder ved alt fra børnekarneval til seniorarrangementer.

Truppen er en gruppe af mennesker, som bruger masker af træ, og ifølge Kirsten Gitz-Johansen, er de de eneste i verden, som bruger træmasker udenfor religiøse formål.

TV2 Nord sender karneval

TV2 Nord sender live på Salto, tv2nord.dk og Facebook fra stjerneparaden 28. maj klokken 10.00-13.00.

Hele livesendingen kan bagefter ses her på tv2nord.dk.

Det er Kirsten Gitz-Johansen selv, som har skåret hver enkelt af maskerne, hver især med et helt unikt udtryk.

- Vi kan være 40 dunkelfolk i gruppen, og bag maskerne er vi alle mulige slags mennesker - dog er vi flest gamle damer. Alle bliver uddannet til at gå med masker, for det er ikke helt let, særligt ikke når man går parade, forklarer Kirsten Gitz-Johansen.

Regel nummer ét for dunklerne er, at de ikke har stemmer, men spiller deres karakter med kroppen, og det er Kirsten Gitz-Johansens indtryk, at de stemmeløse masker på den måde har arbejdet sig ind i aalborgensernes hjerter. 

- Den karakter, der kommer med masken, skal man tro på. Det er masken, der finder os, og det virker til, at mystikken og traditionen i maskerne er noget, der bare hører til i paraden nu, siger Kirsten Gitz-Johansen. 

Mød Dunkelfolket til karneval i 2019:

- Når jeg taler med nogen og siger, jeg er forrest for Dunkelfolket, så siger de tit: ”Gud! Er det dig?”, fortæller kunstner Kirsten Gitz-Johansen.

Karnevallet er et symbol på forår

- Der er en myte, der siger, at hvert forår vågner vi op ude i skoven, ryster orme og visne blade af os og udsmykker os med sneglehuse og knogler og lister ind og er med i foråret. Fordi vi er foråret. Vi er mørket. Det er os der går foran til dans i karnevallet og vifter vinteren væk, fortæller Kirsten Gitz-Johansen.

Selvom Dunkelfolket blot er et amatørteater med frivillige, så har de flotte træmasker fået en betydningsfuld rolle i de Aalborgs tre parader, netop fordi deres ellers mørke fremkomst i gadebilledet betyder, at lyset er på vej.

- Det er kommet til at betyde, at vi virkelig hører til i Aalborg. Selvom børnene godt kan blive forskrækkede, når de ser os, så føler vi altså, at vi er elsket, griner Kirsten Gitz-Johansen, og fortsætter:

- Jeg tror på en måde, vi er blevet Aalborgs varemærke – det her findes ikke andre steder i verden. 

Det tager gennemsnitligt 40 timer at lave en dunkelmaske, og Kirsten Gitz-Johansen har lavet flere 100. Foto: Foto: TV2 Nord

Karnevallets udvikling set gennem en dunkels øjne 

Aalborg Karneval er vokset støt siden første parade i 1983, og det har været spændende at bevidne for Kirsten Gitz-Johansen, der har været med siden start: 

- Karnevallet er blevet så kæmpestort nu. Folk går sammen i kæmpe grupper, står op midt om natten for at blive klædt ud, og gør helt vildt meget ud af det. Og folk passer på hinanden. Jeg oplever, at selvom der er et stort alkoholforbrug, så holder karnevaldeltagerne sammen, og det elsker jeg at være vidne til, siger Kirsten Gitz-Johansen. 

Men selvom Dunkelfolket har gjort en ære i at deltage til alle paraderne, så har en del af de ældre damer måtte give slip på at deltage til selve karnevallet 28 maj.

- Det kan være en udfordring for maskebærere, at det er blevet så stort, og folk er så fulde, for det er svært for os at deltage i den "civile" parade. Men så står vi lidt ude i siden og hepper på folket den dag i stedet, de er så flotte, og jeg elsker stemningen, som kun bliver vildere hvert år, griner Kirsten Gitz-Johansen.

Kirsten Gitz-Johansen fortalte ved seneste karneval om maskernes virkning.

For hende har Dunkelfolket og alle minderne fra Aalborg Karneval været en vigtig og central del af hendes liv.

- I de næsten 40 år, det har varet, har jeg fået masser venner. Vi er et tæt hold, som bare udspringer af kærligheden til byfester og gadefester, og den stemning, udklædning giver.

- Jeg har haft et dejligt liv med de dunkler, det kan du tro.


Foto: Pressefoto

Sparekniven rammer Nordjylland: - Arbejdsglæden kan blive udfordret

Et tocifret millionbeløb skal spares inden nytår.

Selv om et flertal på Christiansborg har afsat et trecifret milliardbeløb til forsvaret over de næste ti år, er der lige nu sparetider rundt om i det danske forsvar.

Og nu er det Søværnet i Frederikshavn, som skal have fat i sparekniven.

32 millioner skal der foreløbigt findes, hvis pengekassen for 2024 skal stemme.

Årsagen er ifølge en orientering fra Søværnet, at der er fejl i budgettet, samt at Forsvaret har fået flere medarbejdere end ventet.

- Vi ved godt, at ændringerne i budgetter og sejlaktiviteterne vil påvirke den enkelte medarbejder, og det er vi ærgerlige over, siger Kontreadmiral Henrik Ryberg, som er chef for Søværnet, i orienteringen.

Konsekvensen bliver helt konkret, at sejladser med Søværnets fregatter reduceres i 2. halvår af 2024.

Eksempelvis skulle Fregatten Absalon fra næste år være den af de i alt fem fregatter, som kunne rykke ud til internationale missioner med kort varsel.  Men nu er Absalons afgørende træningsøvelse, som går under navnet Fost, aflyst.

- Men Absalon vil med anden fornøden træning kunne løse de pålagte opgave, siger kontreadmiral Henrik Ryberg.

Han er lukker dog ikke øjnene for, at besparelserne vil ramme Søværnet på flere fronter.

- Der er ingen tvivl om, at personalet har valgt at arbejde i Søværnet med henblik på at sejle. Derfor er vi også godt klar over, at aflysning af sejladser giver frustrationer og at rekruttering og arbejdsglæde kan blive udfordret, hvis sejladsjusteringer fortsætter, siger han.

- Et forvirrende signal

Både hæren, søværnet og flyvevåbenet har været hårdt ramt af besparelser i år. Det sker, alt imens forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) er i gang med forhandlinger om det tiårige forsvarsforlig med omkring 195 milliarder kroner.

Chefen for Søværnet er klar over, at besparelser midt i en historisk oprustning skaber forvirring.

- Vi ser naturligvis frem til flere penge til Forsvaret og Søværnet de næste ti år. Forsvarsforliget gør dog, at disse penge først kommer til Forsvaret om et par år. Det, sammen med kravet om at spare på den korte bane, er naturligvis en udfordring og vi er klar over, at det sender et forvirrende signal for skibenes besætninger, siger Henrik Ryberg.


Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner

To Skagen-malerier tiltrækker international opmærksomhed

Selvom der er mange Skagen-malerier på auktion mandag 16. september, så er der alligevel to, som springer i øjnene.

Man skal grave dybt i lommen, hvis gerne vil erhverve sig et Skagen-maleri, når auktionshuset Bruun Rasmussen svinger hammeren 16. september.

For hvor de billigste Skagen-malerier er værdisat til mellem 25-30.000 kroner, er to helt særlige malerier de to mest værdifulde til hele auktionen.

Her er der tale om P.S. Krøyers "Måneskin over Skagens Strand med optrukne både på stranden" fra 1899 og Michael Anchers ”Hestene rides i bad” fra 1900.

Malerierne, der er værdisat til henholdsvis 1-1,2 millioner kroner og 600-800.000 kroner, regner man hos Bruun Rasmussen tiltrækker danske såvel som udenlandske købere.

Sådan lyder det fra Julie Arendse Voss, der er afdelingsleder og specialist i ældre kunst hos Bruun Rasmussen.

- P.S. Krøyer er mest internationalt anerkendt af de to. Folk fra udlandet kan have svært ved at forstå malerierne af lokale fiskere, men lige det her maleri kan være interessant for internationale købere, da vitalismen er en internationalt anerkendt bevægelse, siger hun.

Derfor er det heller ikke til at spå, hvem der løber med malerierne.

- Det kan jo være private kunstsamlere, kunsthandlere eller museer, som vil have malerierne. Det er to ret attraktive malerier, siger Julia Arendse Voss.

Og selvom priserne på de to malerier ligger, for nogle, i den høje ende, så regner Julie Arendse Voss med, at man går for værdisætningen.

- Det er jo klart, at nogle værker på auktion enten går for under eller over vurderingen. Men vi plejer at ramme ret præcist, forklarer hun.

Auktionen finder sted mandag 16. september klokken 19.

Skagens Kunstmuseer har ikke ønsket at kommentere på auktionen.


Arkivfoto Foto: Haitham Imad/EPA/Ritzau Scanpix

Kvinde tiltalt for at hylde terrorister, men vigtigt bevis er væk

Den 28-årige risikerer helt op til tre års fængsel.

En 28-årig kvinde, der er bosat i Hjørring, må væbne sig med tålmodighed.

Tirsdag var hun på anklagebænken i Retten i Hjørring, hvor hun var tiltalt for at hylde den terrorlistede palæstinensiske gruppe Hamas. Men den opsigtsvækkende sag nåede ikke sin afslutning.

Den blev i stedet udsat til 4. december.

Kommentar på Facebook kan blive fatal

Det er kommentarer til opslag på Facebook-gruppen 'Muslimer til stemmeboksene', der har skabt al virakken.

'HAMAS (efterfulgt af fire hjerter) DE ER FANDME DE ENESTE, DER FUCKING GØR NOGET' og 'Ja (efterfulgt af en såkaldt græde-emoji) Og ingen hjælper dem. Jamen for helvede en verden (efterfulgt af fire græde-emojis samt seks emojis med et brudt hjerte)'.

Sådan har den tiltalte blandt andet kommenteret et opslag, hvilket hun erkendte i retten.

Det siger loven

Kvinden fra Hjørring er tiltalt for at støtte terrorisme efter Straffelovens §136, stk. 2, der siger:

Den, der offentligt udtrykkeligt billiger en af de i denne lovs 12. eller 13. kapitel omhandlede forbrydelser, dog ikke § 110 e, straffes med bøde eller fængsel indtil 3 år.

Straffelovens kapitel 12 og 13, der henvises til, handler om:

Kapitel 12: Landsforræderi og andre forbrydelser mod statens selvstændighed og sikkerhed

Kapitel 13: Forbrydelser mod statsforfatningen og de øverste statsmyndigheder samt terrorisme m.v.

Af anklageskriftet fremgår det, at den tiltalte henviste til Hamas’ terrorangreb i Israel 7. oktober 2023, hvor omkring 1200 israelere blev dræbt og yderligere cirka 240 blev taget som gidsler. Og netop dét gør, at anklageren vil forsøge at få kvinden dømt til en fængselsstraf.

Uklarhed om hensigt

Men forud for retssagen var det uvist, hvordan den 28-årige kvinde forholdt sig til anklagen. I retten nægtede hun da også, at opslagene henviste til det bestialske terrorangreb.

Hun bedyrede, at kommentaren ikke var møntet på selve terrorangrebet, men i stedet en gidseludveksling.

- Jeg er 99,9 procent sikker på, at det omhandlede det, lød det fra den tiltalte i Retten i Hjørring, inden hun gjorde klart, at hun ønskede, der skete noget godt, og at gidsler kunne slippes fri.

Af den årsag blev sagen udskudt, da det ifølge specialanklager Kim K. Kristensen kan have betydning for strafansvaret.

Nu skal det undersøges, om opslaget, som den tiltalte kommenterede på, kan findes for at afklare, om den tiltalte taler sandt. Problemet er bare, at opslaget ikke længere ligger på gruppen, som har over 26.000 medlemmer.

Den tiltalte forklarede videre i retten, at hun nægter sig skyldig, og at hun ikke var bekendt med, at Hamas er på EU's terrorliste, da hun skrev kommentaren.

Hvis den 28-årige kvinde kendes skyldig, kan hun få alt fra en bøde til fængsel i tre år. Det er nemlig den straf, man risikerer at få ved at støtte handlinger, som af Danmark anses for terror.


Foto:

Efter fem år kan lokale ildsjæle endelig løfte sløret for storstilet projekt

Fra kommunal byplanlægning til ildsjæles vision om naturskønt område.

Fra fredag 13. september kan unge som gamle tage et smut forbi Vestbjergs splinternye junglesti.

Ad de snoede stier finder du alt fra gangbroer og forhindringsbaner til bålsted og bænke. Borgerne i Vestbjerg har set særligt frem til det nye åndehul. Men det er ikke kun blandt borgerne i Vestbjerg, at man har set en fidus i at skabe et naturskønt område.

For junglestien er kun starten på, hvad der bliver Vestbjerg Natur- og Klimapark.

Aalborg Kommune besluttede i 2019, at der på byens tidligere fodboldbaner skal anlægges 6-8 regnvandsøer, der optager byens overskydende overfladevand. Med afsæt i kommunens planer tog Ildsjælene, en gruppe af frivillige fra Vestbjerg, initiativ ikke blot at anlægge regnvandsøerne, men i stedet forvandle et større areal til en natur- og klimapark.

Idéen opstod for at styrke fællesskabet på tværs af byens borgere i alle aldre og som tilbud til byens institutioner og dagplejere. Dette oplyser Vestbjerg Samråd i en pressemeddelelse.

- I Natur- og Klimaparken skal det være muligt at holde foredrag, undervise og slappe af, så det bliver et sted, hvor borgerne kan tage hen uanset formål, siger John Østergaard, tovholder på projektet.

Vestbjerg junglesti Foto: Pressefoto

Årelangt projekt

Vestbjerg Natur- og Klimapark ventes at stå færdig i 2026 med madpakkehus, shelterpladser, amfiteater, sansehave samt borde og bænke.

Projektet har fokus på den grønne dagsorden, og der vil i Natur- og Klimaparken være fokus på at sikre og styrke biodiversiteten i området. Det sker ved, at der skabes nye levesteder for planter, dyr og insekter. Udover byens borgere er det også hensigten, at parken skal være et tilbud for borgere rundt om Hammer Bakker, for institutioner og skoler i Aalborg Kommune og for andre naturinteresserede.

Selvom junglestien er for alle, er det Vestbjergs børn og unge, der får lov at kaste sig ud i junglestiens udfordringer som de første. Det sker lige så snart, at snoren er klippet over.

Det bliver den af rådmand Jan Nymark Thaysen fra Aalborg Kommune og Vestbjerg Samråds formand Torben Carstensen som et symbol på et godt samarbejde samrådet og kommunen imellem.

Vestbjerg har selv rejst pengene til den nye junglesti, mens Natur- og Klimaparken delvist finansieres af Nordea Fonden, der har spyttet en millioner kroner i kassen.


Arkivfoto Foto: Claus Bech, Scanpix

Ulighed i velfærd: Ældre i Nordjylland får mindst hjælp

Er det rimeligt at være ringere stillet som ældre i Nordjylland end i resten af landet?

Det spørgsmål kan mange plejekrævende borgere stille sig selv.

En undersøgelse fra Danmarks Statistik viser nemlig, at de ældre i Nordjylland visiteres til færre timers ugentlig hjemmehjælp end tilfældet er for resten landet.

Det oplyser Kanal Frederikshavn.

Landsgennemsnittet for hvor meget hjemmehjælp du som plejekrævende borger får, er tre timer om ugen, men i flere nordjyske byer, når man slet ikke derop.

I Morsø Kommune står det værst til. Her får borgerne kun 1,6 timers hjælp hver uge. Det er det laveste niveau blandt alle landets kommuner.

Men hvorfor står det så så skidt til?

Ifølge Tanja Nielsen, sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, handler det om en generel nedprioritering af ældrepleje i regionen.

- Jeg frygter, at den store forskel i visiterede hjemmehjælpstimer handler om, at mange kommuner har været ude i det, der på bureaukratisk dobbeltsprog hedder budgettilpasning, men reelt handler om, at man har sparet på velfærden for at få budgettet til at passe. Det kan vi ikke være bekendt over for vores ældre medborgere, siger Tanja Nielsen

At ældreplejen i Danmark ikke er tilstrækkelig, er ikke noget nyt fænomen.

I de sidste mange år har de danske ældre således oplevet et fald i det antal hjemmehjælpstimer, de får visiteret. Eksempelvis fik knap halvdelen af alle over 80 år hjemmehjælp i 2008. I 2023 lød tallet på under en tredjedel.