Har du mødt træmaskerne? Det nordjyske Dunkelfolk går atter forrest til karnevallet

Så du den internationale parade til Aalborg Karneval i fredags, så mødte du måske Dunkelfolket. Det er dem, der går allerforrest. Og det har de nu gjort i mere end 30 år.

De er sortklædte, tavse og gemt bag skumle masker. 

Ved første øjekast kan de være decideret skræmmende. Men hele karnevalstruppen Dunkelfolkets formål er, at feje mørket væk og komme med foråret til nordboerne. 

quote Det er os der går foran til dans i karnevallet og vifter vinteren væk

Kirsten Gitz-Johansen, Kunstner


Det hele startede ved Aalborg Karneval og har siden bragt gruppen med træmaskerne til de fjerneste afkroge af verden. Men særligt paraden i de hjemmevante nordjyske gader har alle dage været en vigtig tradition, som Dunkelfolket for hver en pris møder op til.

- Vi er vennerne, siger maskefolkets moder, Kirsten Gitz-Johansen, og fortsætter: 

- Folket i Aalborg holder meget af dunklerne.

Dunkelfolket udsprang af kustneren Kirsten Gitz-Johansens kærlighed til karneval, teater, mystik og masker.
Dunkelfolket udsprang af kustneren Kirsten Gitz-Johansens kærlighed til karneval, teater, mystik og masker.

Et dunkelt folk med varme hjerter

Hvis du kommer fra Nordjylland, har du sandsynligvis mødt Dunkelfolket før.

Her møder gruppen nemlig ofte op til happenings og underholder ved alt fra børnekarneval til seniorarrangementer.

Truppen er en gruppe af mennesker, som bruger masker af træ, og ifølge Kirsten Gitz-Johansen, er de de eneste i verden, som bruger træmasker udenfor religiøse formål.

TV2 Nord sender karneval

TV2 Nord sender live på Salto, tv2nord.dk og Facebook fra stjerneparaden 28. maj klokken 10.00-13.00.

Hele livesendingen kan bagefter ses her på tv2nord.dk.

Det er Kirsten Gitz-Johansen selv, som har skåret hver enkelt af maskerne, hver især med et helt unikt udtryk.

- Vi kan være 40 dunkelfolk i gruppen, og bag maskerne er vi alle mulige slags mennesker - dog er vi flest gamle damer. Alle bliver uddannet til at gå med masker, for det er ikke helt let, særligt ikke når man går parade, forklarer Kirsten Gitz-Johansen.

Regel nummer ét for dunklerne er, at de ikke har stemmer, men spiller deres karakter med kroppen, og det er Kirsten Gitz-Johansens indtryk, at de stemmeløse masker på den måde har arbejdet sig ind i aalborgensernes hjerter. 

- Den karakter, der kommer med masken, skal man tro på. Det er masken, der finder os, og det virker til, at mystikken og traditionen i maskerne er noget, der bare hører til i paraden nu, siger Kirsten Gitz-Johansen. 

Mød Dunkelfolket til karneval i 2019:

- Når jeg taler med nogen og siger, jeg er forrest for Dunkelfolket, så siger de tit: ”Gud! Er det dig?”, fortæller kunstner Kirsten Gitz-Johansen.

Karnevallet er et symbol på forår

- Der er en myte, der siger, at hvert forår vågner vi op ude i skoven, ryster orme og visne blade af os og udsmykker os med sneglehuse og knogler og lister ind og er med i foråret. Fordi vi er foråret. Vi er mørket. Det er os der går foran til dans i karnevallet og vifter vinteren væk, fortæller Kirsten Gitz-Johansen.

Selvom Dunkelfolket blot er et amatørteater med frivillige, så har de flotte træmasker fået en betydningsfuld rolle i de Aalborgs tre parader, netop fordi deres ellers mørke fremkomst i gadebilledet betyder, at lyset er på vej.

Dunkelfolket er populære blandt nordjyderne og siger aldrig nej til en selfie.

- Det er kommet til at betyde, at vi virkelig hører til i Aalborg. Selvom børnene godt kan blive forskrækkede, når de ser os, så føler vi altså, at vi er elsket, griner Kirsten Gitz-Johansen, og fortsætter:

- Jeg tror på en måde, vi er blevet Aalborgs varemærke – det her findes ikke andre steder i verden. 

Det tager gennemsnitligt 40 timer at lave en dunkelmaske, og Kirsten Gitz-Johansen har lavet flere 100.
Det tager gennemsnitligt 40 timer at lave en dunkelmaske, og Kirsten Gitz-Johansen har lavet flere 100.
Foto: Foto: TV2 Nord

Karnevallets udvikling set gennem en dunkels øjne 

Aalborg Karneval er vokset støt siden første parade i 1983, og det har været spændende at bevidne for Kirsten Gitz-Johansen, der har været med siden start: 

- Karnevallet er blevet så kæmpestort nu. Folk går sammen i kæmpe grupper, står op midt om natten for at blive klædt ud, og gør helt vildt meget ud af det. Og folk passer på hinanden. Jeg oplever, at selvom der er et stort alkoholforbrug, så holder karnevaldeltagerne sammen, og det elsker jeg at være vidne til, siger Kirsten Gitz-Johansen. 

Men selvom Dunkelfolket har gjort en ære i at deltage til alle paraderne, så har en del af de ældre damer måtte give slip på at deltage til selve karnevallet 28 maj.

- Det kan være en udfordring for maskebærere, at det er blevet så stort, og folk er så fulde, for det er svært for os at deltage i den "civile" parade. Men så står vi lidt ude i siden og hepper på folket den dag i stedet, de er så flotte, og jeg elsker stemningen, som kun bliver vildere hvert år, griner Kirsten Gitz-Johansen.

Kirsten Gitz-Johansen fortalte ved seneste karneval om maskernes virkning.

For hende har Dunkelfolket og alle minderne fra Aalborg Karneval været en vigtig og central del af hendes liv.

- I de næsten 40 år, det har varet, har jeg fået masser venner. Vi er et tæt hold, som bare udspringer af kærligheden til byfester og gadefester, og den stemning, udklædning giver.

- Jeg har haft et dejligt liv med de dunkler, det kan du tro.


Seneste nyt

fra Nordjylland