LIGE NU:

Far og søn afliver 36.000 raske mink: - Vi har intet andet valg

Hos Hørby Østergaard Mink i Hobro er de gået fri af corona. Alligevel er alle mink ved at blive aflivet. Nu vækker det forargelse på gården, at regeringens ordre om at aflive raske mink ikke er truffet på et lovmæssigt grundlag.

I 35 år har familien Vinther Kristensen haft mink på gården i Hørby lidt uden for Hobro. I dag tæller besætningen 36.000 mink. Eller rettere sagt, det gjorde den indtil i torsdags. Nu er 15.000 mink aflivet, og de sidste 21.000 skal aflives de kommende dage.

Ingen af minkene eller personalet har været smittet med coronavirus, og minkfarmen ligger ikke i nærheden af andre minkfarme med smitte. Men onsdag aften sad hele familien klar og så pressemødet, hvor regeringen meldte ud, at alle mink – også de raske – skal aflives.

- Mine børn sad og så med, og den ældste på 11 år sad og græd, da vi så pressemødet. Jeg skyndte mig at køre ud til gården, hvor mine forældre og søskende var, og det var samme nedtrykte stemning og røde øjne hele vejen rundt om bordet, siger sønnen Morten Vinther Kristensen.

quote Jeg kan godt mærke, at når der er et øjeblik til at tænke, så bliver jeg ked af det. Det er det hele, der forsvinder som dug for solen nu.

Morten Vinther Kristensen, minkavler, Hørby

Siden torsdag tidlig morgen har han været ved at aflive minkene sammen med familien og flere hjælpere. De seneste dage har de arbejdet fra 6 om morgenen til klokken 20 om aftenen, og de afliver cirka 3000 mink om dagen.

- Jeg kan godt mærke, at når der er et øjeblik til at tænke, så bliver jeg ked af det. Det er det hele, der forsvinder som dug for solen nu, siger Morten Vinther Kristensen.

Ingen lovhjemmel

Efter fem dages aflivninger kunne familien i dag, mandag, læse, at regeringen ikke har haft den tilstrækkelige lovhjemmel til at beordre raske mink aflivet. Det vækker vrede på Hørby Østergaard.

- Jeg synes, det er ufattelig svært at forholde sig til forløbet. At mennesker i folketinget kan træffe beslutninger, som de dybest set ikke har lov til at træffe. Hvordan skal vi andre opføre os, hvis de gør tingene som det passer dem. Hvis jeg engang skal fortælle historien til mine børnebørn, så vil de jo spørge, hvorfor skal vi opføre os ordentligt, når samfundet ikke gør?, siger minkavler Olav Vinther Kristensen, der er far til Morten Vinther Kristensen.

Artiklen fortsætter under videoen...

På Hørby Østergaard Mink er familien Vinther Kristensen begyndt at aflive deres 36.000 raske mink.

Det har været nogle udfordrende år for minkbranchen de seneste år, hvor prisen på skind er faldet drastisk. I løbet af 2020 har det dog set ud som om, prisen var på vej op, og derfor ærgrer det Olav Vinther Kristensen ekstra meget, at det er nu, han skal aflive dyrene:

- Jeg har knoklet røven ud af bukserne for at holde sammen på tingene, da det gik skidt, og vi så egentlig ud til at komme ud af det med et lille plus i år og et godt resultat næste år, og vi kunne se frem og gøre klar til at køre tingene videre til næste generation, men det kan vi så ikke nu, siger han.

- Det er dødubehageligt

Familien har fået lov til at pelse dyrene, fordi ingen af dyrene har været smittede. Men de kan ikke pelse dem alle, fordi aflivningen skal gå så stærkt. Derfor når de kun at pelse cirka halvdelen, mens den anden halvdel bliver lagt på frys, så de måske kan pelses på et andet tidspunkt.

Lige nu er det vigtigste for familien at nå at aflive alle dyr inden den 16. november, så de kan få tempobonussen. Det er en bonus, der bliver givet til alle minkavlere, der har fået alle dyr aflivet inden den 16. november. Bonussen er på 20 kroner per mink, og det vil betyde cirka 700.000 kroner hos Hørby Østergaard Mink.

- Vi kører dobbelt tempo, og vi har hyret ekstra folk ind, og familie er også stødt til for at bakke op og hjælpe med det, de kan. Ellers har vi ikke mulighed for at nå det. Vi bliver nødt til at fryse dyr inde for at have kapacitet til dem alle. Det er i mine øjne et umenneskeligt pres, vi bliver udsat for her, siger Morten Vinther Kristensen.

Region Nordjylland og de berørte kommuner tilbyder krisehjælp til de ramte minkavlere, og det regner Morten Vinther Kristensen med, at der er mange minkavlere, der vil få brug for:

- Jeg kan sagtens forstå, at der er nogen, der får brug for krisepsykologer. Så langt er vi heldigvis ikke endnu, men det er dødubehageligt det her, at man bliver bedt om at fjerne det, man har gået og arbejdet med hele sit liv. Man fjerner grundlaget, og man efterlader folk uden en forklaring på, hvordan man kommer videre derfra, siger han.

Vaccination i Aalborg

play Dan fik det første stik blandt udsatte i Aalborg: - Hold ud lidt endnu. Tingene skal nok blive bedre

Boghandler, Klaus Simonsen

play Julegave-bytteræs i marts: - Normalvis er der en stor pukkel

20190918-092032-A_103Mb (1)

Flere nordjyske kommuner åbner for de ældste elever i næste uge

150816 Blå Kors

Blå Kors: - Vi er klar til kunder fra på mandag i vores genbrugsbutikker

Vaccination i Aalborg

play Dan fik det første stik blandt udsatte i Aalborg: - Hold ud lidt endnu. Tingene skal nok blive bedre

Boghandler, Klaus Simonsen

play Julegave-bytteræs i marts: - Normalvis er der en stor pukkel

20190918-092032-A_103Mb (1)

Flere nordjyske kommuner åbner for de ældste elever i næste uge

Til forsiden

Til forsiden