Coronasmitte i daginstitutioner kan betyde kortere åbningstider
Coronasygemeldinger blandt personalet i daginstitutionerne er et stort problem lige nu, og det kan betyde, at nogle institutioner ender med at begrænse åbningstiden.
Der er i øjeblikket ikke lige så mange i personalestuen i Daginstitutionen Bornholmsgade i Aalborg, som der plejer at være. Daginstitutionen er nemlig hårdt ramt af coronasmitte blandt personalet lige nu.
12 af de 28 faste medarbejdere i institutionen er sygemeldt på grund af coronavirus, og derfor har der været brug for at hente hjælp ind udefra.
- Vi skal jo dække vores pasningsbehov så godt, som vi kan, og vi har heldigvis nogle gode vikarer, som træder til, når der er brug for det, siger pædagogisk leder Mette Larsen fra Daginstitutionen Bornholmsgade, som langt fra er den eneste institution, der mærker de høje coronasmittetal.
De fleste institutioner ramt af smitte
Fire ud af fem dagtilbudsledere fortæller i en undersøgelse, som pædagogernes fagforening BUPL har lavet, at de inden for den seneste uge har haft coronasmittede medarbejdere. Et billede, de genkender i Aalborg Kommune.
- Vi har et blandet billede, men vi har også et billede af, at vi bliver mere og mere pressede, siger Hans Christian Mariegaard, der er dagtilbudschef i Aalborg Kommune.
Aalborg Kommune opfordrer i et brev forældre til at oplyse om deres pasningsbehov, så åbningstiden i daginstitutionerne kan indrettes efter det. BUPL mener, at institutionerne skal have lov til at justere åbningstiden eller antallet af børn, når smitten stikker af.
Er I klar til at gøre det i Aalborg Kommune?
- Det kan vi jo blive. Vi vil ikke være det i første omgang, men hvis vi bliver mere pressede og får mulighed for ikke at skulle overholde pasningsgarantien, hvilket vi ikke har hjemmel til ikke at gøre i dag, så kan det ikke udelukkes, at vi kommer dertil, siger Hans Christian Mariegaard.
Minister: - Nødbremse findes allerede
På Christiansborg opfordrer flere partier regeringen til at gribe ind, så kommunerne får mulighed for at sikre, at hverdagen i daginstitutionerne kan hænge sammen trods den udbredte coronasmitte.
De ønsker, at kommunerne skal have mulighed for at dispensere fra pasningsgarantien i en periode. Et forslag, som børne- og undervisningsministeren mener, kommunerne sagtens kan tage i brug.
- Den nødbremse, som efterlyses, findes allerede. Derfor har jeg lyst til at sige meget klart: Brug den nødbremse, der er. Man er ikke forpligtet til at forvalte det umulige, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
Bruger ledige og pensionister
I første omgang har Aalborg Kommune lavet en jobbank med medarbejdere, som kan bruges i sygdomsramte institutioner. Jobbanken består af 20 medarbejdere, som er fundet igennem det kommunale jobcenter og tidligere medarbejdere i kommunens institutioner, som er gået på pension eller efterløn i de seneste år.
Dagtilbudschefen håber, at man på den måde kan finde op til 50 ekstra medarbejdere.
Hvor længe forventer I, at presset varer ved?
- Det er svært at sige. Vi har i hvert fald lavet en plan nu, som rækker fem-seks uger frem. Om presset øges eller aftager, må vi se, men vi har forsøgt at lave en mere langsigtet løsning, siger Hans Christian Mariegaard.
I Daginstitutionen Bornholmsgade vender fire medarbejdere tilbage på mandag efter at have overstået deres forløb med corona. Og lederen håber, de snart er fuldtallige igen og undgår flere sygemeldinger.
Indtil videre klarer institutionerne sig ved at låne raske medarbejdere af hinanden for at få arbejdsplanerne til at hænge sammen.
- Lige nu synes jeg, det ser fint ud, og det er til at planlægge efter fremadrettet, siger Mette Larsen.