LIGE NU:

Enhedslisten: - Det er en anledning til at stoppe minkproduktionen

Peder Hvelplund (Ø) mener den nuværende situation med coronasmitte på minkfarme giver anledning til helt at stoppe minkproduktion i Danmark.

Over en million nordjyske mink skal aflives for at undgå yderligere smitte med coronavirus. Det drastiske tiltag blev torsdag præsenteret af fødevareminister, Mogens Jensen (S), på et pressemøde i Eigtveds Pakhus i København.

Det, mener det nordjyske folketingsmedlem Peder Hvelplund (Ø), er en oplagt anledning til helt at sætte en stopper for minkproduktion i Danmark.

-  Det er primært af dyrevelfærdsmæssige hensyn. Det er også derfor vi ser, at flere europæiske lande udfaser minkavl. Den anden grund er det sundhedsmæssige hensyn. Vi har set en stor spredning af covid-19, men vi har også set det med andre sygdomme, der spreder sig, når dyrene er så tæt, siger Peder Hvelplund.

Den holdning deles ikke hos regeringspartiet, Socialdemokratiet.

- I Socialdemokratiet mener vi, det er usmageligt i denne situation, hvor et erhverv er i knæ på grund af covid-19, at tale om, hvorvidt vi skal udfase minkavl. Vi betragter det sådan, at alle vores fødevareerhverv skal være bæredygtige, og hvis der er nogen, der vil købe det, de producerer, er det ikke vores opgave at forbyde produktionen. Vores opgave er at sørge for dyrevelfærd, siger Bjarne Laustsen (S), der er medlem af Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

SF foreslår også indstilling af minkproduktion

Regeringens støtteparti SF mener også, at Danmark bør sigte mod en afvikling af minkproduktion, men eftersom fødevareminister, Mogens Jensen (S), har afvist dette, foreslår SF i stedet, at minkproduktion bliver indstillet, som minimum indtil der er bedre styr på coronasituationen. 

- Det handler om, at vi risikerer en situation, hvor en ny generation også kan blive smittet. Det vil betyde, vi også skal slå den ned, med hvad dertilhører i forhold til kompensation. Det er også ubehageligt for minkavlerne, at stå i en situation, hvor de er i risiko for at blive smittet, så også derfor bør vi lave en ordning. Så ud fra et forsigtighedsprincip, så lad os ikke sætte flere mink i verden, før vi har coronasituationen under kontrol, siger dyrevelfærdsordfører Carl Valentin (SF). 

Ifølge Carl Valentin (SF) vil en sådan model også tage større hensyn til netop minkavlerne, der så får klarhed for deres situation, hvert fald det næste års tid. På den måde opnår man det største både sundhedsmæssige og samfundsøkonomiske sikkerhed. 

- Når vi foreslår et midlertidigt stop, så handler set udelukkende om, at vi er nervøse over for smittespredningen. Vi har lagt det her forslag på bordet. Jeg har løbende drøftelser med ministeren, og han er også indkaldt i samråd, så må vi se, hvordan regeringen forholder sig til det, siger Carl Valentin. 

Hensyn til minkavlere

Peder Hvelplund er enig i, at der skal tages hensyn til minkavlerne. Det mener han også kan gøres ved en permanent udfasning.

- Jeg synes, det er at foretrække, at vi laver en klar plan for at udfase minkproduktion. Det skal vi gøre både af hensyn til dyrevelfærd, men også af hensyn til de avlere, der er, så de ved, hvad de har at gøre med, lyder det fra Peder Hvelplund.

En sådan plan vil Bjarne Laustsen ikke være med til. Han mener i stedet, at minkavlerne skal hjælpes i gang igen.

- Man må finde ud af, hvornår man kan opbygge produktionen igen. Det, der er vigtigt nu, er, at man er solidariske med de avlere, der kommer til at få aflivet deres mink. Derfor skal vi kigge på, hvordan vi sørger for, at smitten ikke spreder sig til andre egne. Derfor er det den rigtige løsning, hvad vi gør nu, siger Bjarne Laustsen.

Der er i øjblikket konstateret coronasmitte blandt 43 minkbesætninger i Nordjylland.

20170716-142949-L_22Mb

Hospitalerne melder klar: - Nu er der overskud til andre patienter end dem med corona

Vaccination i Aalborg

play Dan fik det første stik blandt udsatte i Aalborg: - Hold ud lidt endnu. Tingene skal nok blive bedre

Boghandler, Klaus Simonsen

play Julegave-bytteræs i marts: - Normalvis er der en stor pukkel

hugorm natur

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

20170716-142949-L_22Mb

Hospitalerne melder klar: - Nu er der overskud til andre patienter end dem med corona

Vaccination i Aalborg

play Dan fik det første stik blandt udsatte i Aalborg: - Hold ud lidt endnu. Tingene skal nok blive bedre

Til forsiden

Til forsiden