LIGE NU:

Læger bag problematisk transport af covid-19-vacciner til egen praksis

Opblandede vacciner risikerer at være virkningsløse efter transporten, oplyser koncerndirektør i Region Nordjylland Anne Bukh.

Koncerndirektør i Region Nordjylland Anne Bukh bekræfter overfor TV2 Nord, at regionen har kendskab til, at praktiserende læger i Nordjylland har transporteret opblandede covid-19-vaccinedoser fra Pfizer til deres egen praksis.

Mediet Nordtinget kunne i går fortælle, at praktiserende læger i flere tilfælde har taget overskudsvacciner mod covid-19 med hjem fra vaccinationsindsatser på plejehjem for at vaccinere sig selv og deres personale – en procedure, der møder kritik fra forskellig side.

Til Nordtinget siger Villy Søvndal (SF) fra regionsrådet i Syddanmark, hvor transporten med den opblandede covid-19-vaccine også er foregået, at ” det er noget svineri og utilgiveligt dumt.”

Også det nordjyske regionsrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen (DF) er ifølge Nordtinget kritisk:

- Det er vigtigt at følge de lægefaglige retningslinjer under vaccine-uddelingen. Derfor bør Styrelsen for Patientsikkerhed være hurtigere til at efterforske, om praktiserende læger fra PLO har transporteret vacciner flere steder i landet i strid med retningslinjerne, og om det er sket på en måde, så effekten af vaccinerne er gået tabt, siger Erik Høgh-Sørensen til Nordtinget den 5. februar.

Risiko for at vaccinen er virkningsløs

Og ifølge koncerndirektør i Region Nordjylland Anne Bukh er det problematisk, at praktiserende læger transporterer den opblandede Pfizer-vaccine.

- Vi har i Region Nordjylland kendskab til, at praktiserende læger har transporteret opblandede vaccinedoser fra Pfizer til deres egen praksis. Der har været tale om overskydende doser fra vaccination på plejehjem, som praktiserende læger har benyttet i eget regi. Ifølge det oplyste fra sundhedsmyndighedernes side må den opblandede vaccine ikke transporteres, da der kan være risiko for, at den er virkningsløs. Derfor har Region Nordjylland i et samarbejde med PLO Nordjylland fremsendt en redegørelse til Styrelsen for Patientsikkerhed, oplyser Anne Bukh i et skriftligt svar til TV2 Nord.

Ifølge Erik Høgh-Sørensen drejer det sig om op imod 100 vaccinedoser, der i Nordjylland er blevet transporteret af praktiserende læger.