Minkfarme bukker under
Nordjyske minkfarme risikerer at må lukke på stribe, hvis der ikke snart kommer gang i auktioner, hvor pelskøber kan møde pelssælger fysisk og få mulighed for at se og røre ved skindene.
Nordjyske minkfarme risikerer at må lukke på stribe, hvis der ikke snart kommer gang i auktioner, hvor pelskøber kan møde pelssælger fysisk og få mulighed for at se og røre ved skindene.
Coronakrisen har gjort det nødvendigt med auktioner over nettet, men det batter ikke noget, og milliardsalget i et af Danmarks store eksporterhverv er alvorligt truet.
John Elling har en Minkfarm i Jerup nord for Frederikshavn. Han elsker at være minkavler og kunne ikke forestille sig andet, men lige nu sætter det erhverv ham på en alvorlig prøve.
- Det står ikke godt til. Sådan vil jeg sige det, lyder den nordjyske melding fra minkavleren.
Forrige sæson så ud til at blive den værste for de danske minkavlere. En overproduktion i Kina for seks-syv år siden havde skabte kæmpelagre i hele verden. Priserne røg i bund, men det kunne blive værre.
- Så kom Coronaen, og så lukkede alt ned. Der stod vi som pelsdyravlere allerede på kanten, men efter Coronaen kom, så står vi med et ben ud over kanten, siger John Elling.
Lever på bankens nåde
Pelsdyravlerne havde ellers håbet på bedre priser, fordi produktionen på verdensplan var sat væsentligt ned til den store februar-auktion i år.
- Vi havde håbet på, at vi i det mindste fik vores omkostninger dækket ind. Men sådan gik det ikke. De få skind, der er solgt i år på on-line-auktioner, har kun indbragt 175 kroner, og det er et godt stykke under de 250 kroner, det koster at producere et skind. Det giver ved hurtig hovedregning et tab på mindst to millioner kroner her på farmen, som vi skal tage fra vores egenkapital, og jeg er også i den situation, at jeg lever på bankens nåde, siger John Elling.
Krisen rammer særligt hårdt i Nordjylland, hvor der er flest minkfarme. Mange vil bukke under. John Elling er gået fra seks til tre medarbejdere. På den anden side er han ikke typen, der lader 40 års erfaring med op- og nedture gå til spilde.
- Den her nedtur, vi er i lige nu, er nok den værste, jeg har været med til, men vi er altid kommet tilbage. Pelsdyravlere er et optimistisk folkefærd, så jeg er næsten sikker på, at jeg også står her næste år.
Optimisme for fremtiden
Kopenhagen Fur er netop nu på rundtur hos landets minkavlerforeninger for at høre, hvordan det står til. Første stop er i dag i Nordjylland. Ifølge direktøren er rygterne om en halvering af antallet af minkfarme overdrevne.
- Det vil være dybt bedrøveligt, hvis det er udgangspunktet. Det tror vi heller ikke på. Vi tror stadigvæk, at vi kan få solgt de fleste af varerne. Vi kom egentlig ind i året med fornyet optimisme, men det er klart, at vi også skal være ærlige over for os selv og sige, at det her Corona, som vi står i lige nu, kommer til at ramme vores branche rigtig hårdt, siger Jesper Lauge, administrerende direktør i Kopenhagen Fur.
Minkavlerne kan dog se frem til flere gode tendenser. De seneste fire-fem er år er der ifølge Kopenhagen Fur med stort held blevet satset på yngre forbrugere, der er villige til at købe anderledes pelsprodukter og via digitale platforme. Og nu er konkurrencen også anderledes.
- Den gode nyhed lige nu er, at kæmpelagrene i Kina både på skind men også på færdigvarer faktisk er væk, siger Kopenhagen Fur-direktøren.