LIGE NU:

Nordjysk sygeplejerske: - Jeg gør min pligt, nu må I gøre jeres

Celine Exner Kludt er en del af et sundhedsvæsen, der lige nu forbereder sig på det værste. Hun opfordrer indtrængende til, at folk tager situationen seriøst og bliver hjemme.

I Vadum leger 30-årige Celine Exner Kludt i haven med sin knap 2-årige datter efter en lang weekend på job som sygeplejerske på opvågningen på Aalborg Universitetshospital. 

Kvalitetstiden med datteren sætter hun ekstra meget pris på nu – for hun ved, at der snart vil være ekstraordinært travlt på arbejdet, når COVID-19 for alvor får fat, og antallet af folk i respiratorbehandling stiger.

Derfor frustrerer det hende, når hun hører fra folk, der fortsat mener, at de sagtens kan mødes til middagsselskaber og legeaftaler i stedet for at følge myndighedernes anbefalinger og blive inden døre for at mindske smittespredning. 

- Folk forstår ikke alvoren, fordi det ikke er så slemt endnu. Men tager man det ikke alvorligt, så ender vi med tilstande som i Italien, hvor sundhedsvæsnet ikke længere kan følge med, siger Celine Exner Kludt. 

quote Det er min pligt at træde til. Men så har samfundet også en pligt til at inddæmme smitten.

Celine Exner Kludt, sygeplejerske

- Samfundet har pligt til at inddæmme smitten 

I begyndelsen spekulerede Celine Exner Kludt selv på, hvor alvorlig, situationen egentlig var. Nu ved hun, at coronavirus er noget, der for alt i verden skal inddæmmes. 

- Det betyder alt for os, at vi har ressourcerne til at behandle dem, der bliver smittet. Kan man ikke bidrage til at passe respiratorpatienter, kan man i det mindste bidrage til ikke at sprede smitten, siger hun. 

- Det er min pligt at træde til. Men så har samfundet også en pligt til at inddæmme smitten, for ellers kan vi ikke udføre vores arbejde, siger hun. 

- Som en dårlig science fiction-film 

På Aalborg Universitetshospital har sygeplejerskerne haft mulighed for at forberede sig, fordi de har set, hvordan det er gået i Italien.  

Celine Exner Kludt har selv forberedt sig på at træde til på pandemiafsnittet og passe respiratorpatienter. 

- Vi snakker rigtig meget om det på arbejdet. Det er meget surrealistisk. Det er som at være med i en dårlig science fiction-film, hvor vi forbereder os på det værst tænkelige scenarie. Lige nu er det stilhed før storm, siger den 30-årige sygeplejerske. 

quote Det er som at være med i en dårlig science fiction-film, hvor vi forbereder os på det værst tænkelige scenarie.

Celine Exner Kludt, sygeplejerske

Hun understreger, at de patienter, der ender med at blive indlagt på pandemiafsnittet med coronavirus, er alvorligt syge. 

- De bliver rigtig, rigtig lungesyge, siger hun. 

Efterlader kæmpe efterslæb 

Det er ikke kun frygten for et sundhedsvæsen, der må bukke under, som fylder for Celine Exner Kludt. 

Torsdag meldte Region Nordjylland ud, at en række ikke-akutte operationer ville blive udskudt, og hun forbereder sig på et kæmpe efterslæb, når det værste i forbindelse med COVID-19 er overstået. 

- Jo større pres, der er nu, jo større efterslæb står vi også med bagefter. Alle de operationer, der er blevet aflyst, skal jo indhentes. Vi kommer til at opleve et kæmpe pres længe, og det tror jeg, at folk glemmer, siger hun.