Risikerer fyringer: Hotelbranchen efterlyser lønkompensation i hjælpepakkerne

Den nye hjælpepakke, som blev vedtaget sent tirsdag aften, bliver modtaget med blandede følelser i hotel- og restaurationsbranchen. Det er særligt lønkompensation, der efterlyses.

Der er hjælp på vej til den hårdtprøvede hotel- og restaurationsbranche. Den nye hjælpepakke, som erhvervsministeren sent tirsdag aften præsenterede, forlænger de nuværende hjælpepakker og udvider dem.

Her bliver blandt andet kravet for, hvor stor en omsætningsnedgang, man skal have for at kunne søge hjælp, sænket fra 35 procent til 30 procent.

Og det falder i god jord hos direktøren på Hotel Amerika i Hobro, Peter Lyngby Hansen.

- Det er godt, at hjælpepakkerne er blevet forlænget til og med januar. Så er der en del med, at man kan få kompenseret nogle faste omkostninger, hvor procentsatsen er sat ned, siger han.

Men der er stadig mangler i hjælpepakken ifølge direktøren.

- Det, jeg savner i de her hjælpepakker, er lønkompensationsdelen. Løn er den altafgørende faktor i vores branche. Det er den højeste procentsats af vores udgifter, lyder det fra direktøren.

Risikerer fyringer

Selvom der ikke er udsigt til direkte lønkompensation, så lover erhvervsministeren, at man vil kigge på, hvordan hoteller og restauranter kan få hjælp til deres lønudgifter.

Hvem får del i hjælpepakken?

• Kompensationsordningen for faste omkostninger bliver udvidet, så adgangskravet til omsætningsnedgangen bliver nedsat fra 35 til 30 pct. Samtidig bliver den maksimale kompensationsprocent for mindre virksomheder sat op til 90 procent.

 

 • Der åbnes for kompensation til virksomheder, der er direkte leverandører til private og sociale arrangementer med mindst 10 deltagere. Både leverandører af lyd, lys og taxaer kan være omfattet.

 

• Virksomheder, der oplever en tilstrækkeligt stor omsætningsnedgang i forbindelse med det skærpede forsamlingsforbud samt forbuddet mod at sælge alkohol efter kl. 22.00, får adgang til eksisterende kompensationsordninger.

 

• Virksomheder, der har eller får forbud mod at gennemføre deres aktiviteter som følge af det skærpede forsamlingsforbud, får adgang til kompensationsordningerne for selvstændige mv. og faste omkostninger på samme vilkår som tvangslukkede virksomheder. Tvangslukkede får også mulighed for at sende deres medarbejdere hjem med lønkompensation, hvis de ikke har omsætning. Det gælder f.eks. messeaktivitet.

 

• Faste leverandører til pelsdyravlere.

 

Kilde: Erhvervsministeriet

- Den måde vi kan hjælpe hoteller og restauranter med deres lønudgifter, er ved at have en god arbejdsfordelingsordning. Derfor har vi sagt, med den aftale vi lavede i går, at nu sætter vi os sammen med arbejdsmarkedets parter, og så prøver vi at gøre den ordning bedre, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Ifølge de seneste tal fra hotel- og restaurationsbranchens brancheorganisation, Horesta, har de nordjyske hoteller haft næsten 40 procent færre overnatninger i år sammenlignet med samme periode sidste år. Det svarer til 359.000 færre overnatninger.

Og hvis der ikke kommer hjælp til lønningerne, forudser Peter Lyngby Hansen, at der vil komme fyringer.

- Det er en risiko hele vejen rundt i branchen, at man kigger ind i afskedigelser. Lønkompensation ville helt klart kunne hjælpe med det, siger han.

Hovedpunkterne i den nye aftale

Virksomheder:

  • Alle nuværende kompensations- og garantiordninger forlænges til og med den 31. januar 2021.
  • Kompensationsordningen for faste omkostninger bliver udvidet, så adgangskravet til omsætningsnedgangen bliver nedsat fra 35 til 30 pct. Samtidig bliver den maksimale kompensationsprocent for mindre virksomheder sat op til 90 pct.
  • Der åbnes for kompensation til virksomheder, der er direkte leverandører til private og sociale arrangementer med mindst 10 deltagere. Både leverandører af lyd, lys og taxaer kan være omfattet.
  • Virksomheder, der oplever en tilstrækkeligt stor omsætningsnedgang i forbindelse med det skærpede forsamlingsforbud samt forbuddet mod at sælge alkohol efter kl. 22.00, får adgang til eksisterende kompensationsordninger for selvstændige mv. og faste omkostninger.
  • Virksomheder, der har eller får forbud mod at gennemføre deres aktiviteter som følge af det skærpede forsamlingsforbud, får adgang til kompensationsordningerne for selvstændige mv. og faste omkostninger på samme vilkår som tvangslukkede virksomheder. Tvangslukkede får også mulighed for at sende deres medarbejdere hjem med lønkompensation, hvis de ikke har omsætning. Det gælder f.eks. messeaktivitet.
  • Faste leverandører til pelsdyravlere kan f.eks. være fodercentraler, dyrlæger eller kommercielle pelserier., hvor besætningen slås ned, får adgang til kompensationsordningen for selvstændige og for faste omkostninger.

 

Ledige og studerende:

  • Personer, der opbruger deres dagpengeret i perioden fra 1. november 2020 og indtil 1. november 2021, vil få forlænget deres ret til dagpenge med to måneder. Samtidig forlænges retten til sygedagpenge med tre måneder, og 225-timersreglen suspenderes for kontanthjælpsmodtagere fra 1. november 2020 til 31. januar 2021, mens der afsættes 60 mio. kroner til opkvalificering af ledige.
  • De udvidede SU-lånemuligheder for elever og studerede bliver forlænget 31. januar 2021, og der afsættes en pulje på 18 mio. kr. til forlængelser af ph.d.-stipendiater, som universiteterne beslutter, der må forlænges pga. corona-restriktionerne.

 

Kulturområdet:

  • Ny pulje på 15 mio. kroner til aftenskoler, daghøjskolerne og Folkeuniversitetet, der mister deltagerbetalinger eller får flere udgifter på grund af forsamlingsloftet på 10 personer.
  • Der afsættes yderligere i alt 250 mio. kroner til kultur- og foreningslivet samt breddeidrætten samt 50 mio. kroner til anbefalinger fra et nyt genstartsteam, der skal komme med forslag til hvordan at kultur-, forenings- og idrætslivet kan udvikle og udfolde sig under corona.
  • Hertil kommer 25 mio. kr. til arbejdslegater målrettet kunstnere, der er økonomisk udfordret under den aktuelle COVID-19-situation.

 

Kilde: Erhvervsministeriet


Coronavirus

corona vaccine

Alle vaccinecentre i Nordjylland er nu lukkede

Henrik Nielsen, Aalborg Universitetshospital

play Får vi corona-jul igen i år? - Nej, ingen grund til bekymring, siger ekspert

coronatest

play - Vi må forvente en fjerde coronabølge, siger nordjysk professor

PH 280622 SI Spildevand tjekkes for corona Still

play Afføring gør, at coronasmitten kan følges tæt over sommeren

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland