LIGE NU:

Risikerer fyringer: Hotelbranchen efterlyser lønkompensation i hjælpepakkerne

Den nye hjælpepakke, som blev vedtaget sent tirsdag aften, bliver modtaget med blandede følelser i hotel- og restaurationsbranchen. Det er særligt lønkompensation, der efterlyses.

Der er hjælp på vej til den hårdtprøvede hotel- og restaurationsbranche. Den nye hjælpepakke, som erhvervsministeren sent tirsdag aften præsenterede, forlænger de nuværende hjælpepakker og udvider dem.

Her bliver blandt andet kravet for, hvor stor en omsætningsnedgang, man skal have for at kunne søge hjælp, sænket fra 35 procent til 30 procent.

Og det falder i god jord hos direktøren på Hotel Amerika i Hobro, Peter Lyngby Hansen.

- Det er godt, at hjælpepakkerne er blevet forlænget til og med januar. Så er der en del med, at man kan få kompenseret nogle faste omkostninger, hvor procentsatsen er sat ned, siger han.

Men der er stadig mangler i hjælpepakken ifølge direktøren.

- Det, jeg savner i de her hjælpepakker, er lønkompensationsdelen. Løn er den altafgørende faktor i vores branche. Det er den højeste procentsats af vores udgifter, lyder det fra direktøren.

Risikerer fyringer

Selvom der ikke er udsigt til direkte lønkompensation, så lover erhvervsministeren, at man vil kigge på, hvordan hoteller og restauranter kan få hjælp til deres lønudgifter.

Hvem får del i hjælpepakken?

- Den måde vi kan hjælpe hoteller og restauranter med deres lønudgifter, er ved at have en god arbejdsfordelingsordning. Derfor har vi sagt, med den aftale vi lavede i går, at nu sætter vi os sammen med arbejdsmarkedets parter, og så prøver vi at gøre den ordning bedre, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Ifølge de seneste tal fra hotel- og restaurationsbranchens brancheorganisation, Horesta, har de nordjyske hoteller haft næsten 40 procent færre overnatninger i år sammenlignet med samme periode sidste år. Det svarer til 359.000 færre overnatninger.

Og hvis der ikke kommer hjælp til lønningerne, forudser Peter Lyngby Hansen, at der vil komme fyringer.

- Det er en risiko hele vejen rundt i branchen, at man kigger ind i afskedigelser. Lønkompensation ville helt klart kunne hjælpe med det, siger han.

Hovedpunkterne i den nye aftale