Læs nogle af spørgsmålene og svarene her

Fredag eftermiddag inviterede TV2 Nord til online spørgetime, hvor læserne kunne stille spørgsmål til politidirektør i Nordjyllands Politi, Anne Marie Roum Svendsen, regionsrådsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman og ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital Henrik Nielsen.

Øverst på siden kan du se eller gense spørgetimen. Du kan også læse nogle af spørgsmålene og svarene herunder.

Du kan altid finde opdaterede oplysninger på coronasmitte.dk

Hvordan bestiller mine forældre tid til test, hvis man ikke er på digitale medier?
Ulla Astman: Så kan man ringe til Region Nordjyllands coronahotline. Den har åbent mandag-fredag fra 8-17 og 8-15 i weekenden. Der kan man få hjælp til at få en tid eller har milde symptomer på coronavirus. Telefonnummeret er 9764 8463.

Er den nye variant af coronavirus mere farlig end den, vi kender?
Henrik Nielsen: Det tænker vi ikke for indeværende med det begrænsede kendskab, vi har til den nye variant af virus. De kommende uger og måneder vil vi få meget større indblik i det.

Vi ved, en af forskellene er, at antistofferne ved den udbredte virus ikke rammer godt i den nye variant. Men selve sygdommen ser ud til at være den velkendte.

Hvornår må man krydse kommunegrænserne, og hvornår må man ikke?
Anne Marie Roum Svendsen: Man må krydse kommunegrænserne, hvis man har et kritisk eller uopsætteligt formål. Det er derfor meget begrænsede tilfælde. Der er nogle retningslinjer og guidelines men ikke noget facit på det.

Vores patruljer vil køre mere rundt i nærområderne end normalt. Flere patruljer vil også holde øje med, om caféer, restauranter og lignende holder lukket. Og så vil vi have en dialog om, hvordan folk kommer igennem den her tid.

Man får ikke en bøde for at krydse en kommunegrænse, og vi stopper heller ikke biler ved kommunegrænsen, men det er en kraftig opfordring.

Hvem skal man kontakte, hvis man har problemer med transport?
Ulla Astman: Så kan man bestille en Flextur, som kører i stedet for almindelig offentlig transport, hvis man ikke kan komme frem og ikke kan få hjælp af en ven eller nabo.

Hvor lang tid kan testforløbet tage?
Ulla Astman: I første omgang vil testen løbe i to uger, hvor vi gerne skal nå at teste de 280.000 borgere i de syv kommuner.

Min mand skal til scanning på Frederikshavn Sygehus på onsdag, vi bor i Brønderslev Kommune. Må han det?
Ulla Astman: Ja, det må han godt. Det er vigtigt at understrege, at for det første kører sygehusaktiviteten som normalt, så man må gerne møde planlagte aftaler i sundhedsvæsenet – også til de ”forbudte” områder. Scanningen kan ikke laves online, men vi vil have fokus på at flytte så meget aktivitet som muligt over til digitale muligheder, for eksempel en samtale på 10 minutter.

Jeg arbejder på en tandklinik i Vesthimmerlands Kommune som klinikassistent. Må jeg tage på arbejde, selvom der opfordres til, at man ikke kører ind i kommunen?
Anne Marie Roum Svendsen: Umiddelbart vil jeg sige ja, hvis der er behov for det. Men hvis tandlægen har tre klinikassistenter, og har mulighed for at klare sig en periode med to, vil jeg opfordre til, at den klinikassistent, der bor i en anden kommune, ikke møder op på arbejde.

Må jeg som håndværker tage uden for kommunen at arbejde?
Anne Marie Roum Svendsen: Det vil jeg sige nej til. Det er ikke samfundskritisk, og det er ikke uopsætteligt. Men hvis man arbejder på noget helt specielt og livsnødvendigt, så vil der være en undtagelse. Men normalt vil håndværkere ikke kunne krydse grænserne.

Kan nedlukningen vare længere end til 3. december?
Henrik Nielsen: Det kan den godt, men vi ved ikke, hvad succeskriteriet er for at ophæve nedlukningen. Man forestiller sig, at man kan få aflivet alle mink i løbet af de fire uger, så man kan åbne samfundet op igen. Men det er ikke klart kommunikeret, hvad der skal til for at kunne åbne op igen.

Må børn komme på samvær imellem kommunerne?
Anne Marie Roum Svendsen: Det er et svært spørgsmål, og jeg ved, kommunerne får mange spørgsmål om det her med forskellige svar. Umiddelbart vil jeg sige nej, for det er ikke samfundskritisk og uopsætteligt. Men det er noget, de enkelte familier må gøre op med sig selv, hvad man har samvittighed til. Der kan være forskel på alderen på børn, om de er små eller store.

Kommer I efter folk, hvis de ikke får taget en test?
Ulla Astman: Nej, vi kommer ikke efter folk, for det er en opfordring til, at man lader sig teste. Jo flere, der lader sig teste, jo bedre overblik har vi over smitteudbredelsen.


Coronavirus

corona vaccine

Alle vaccinecentre i Nordjylland er nu lukkede

Henrik Nielsen, Aalborg Universitetshospital

play Får vi corona-jul igen i år? - Nej, ingen grund til bekymring, siger ekspert

coronatest

play - Vi må forvente en fjerde coronabølge, siger nordjysk professor

PH 280622 SI Spildevand tjekkes for corona Still

play Afføring gør, at coronasmitten kan følges tæt over sommeren

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland