Havns kæmperegning kan ende hos kommunen: Det bliver dyrt for borgerne, siger borgmester

Det kan ramme både skoler, børnehaver, ældre og asfalt på vejene, hvis Frederikshavn Kommune er nødt til at overtage den nødlidende havn.

Det erkender borgmester Birgit Stenbak Hansen (S).

Hun siger, at man for alt i verden skal forsøge at undgå netop det scenarie, som er rykket tættere på i takt med, at økonomien ikke hænger sammen i Frederikshavn Havn.

Her er gælden vokset til 1,6 milliarder kroner, og med en omsætning på omkring 75 millioner kroner om året, tjenes der ikke penge nok til, at man både kan afdrag på gæld, betale renter og klare den daglige drift.

- Hvis de afleverer nøglerne og siger, at det bliver en kommunal havn, er der nogle millioner, som vi skal udrede med det samme, og så skal vi hvert eneste år i vores budget, hvor vi ellers kigger på dagtilbud, skoler, handicapområdet og asfalt på vejene, finde penge til at servicere den gæld, siger borgmester Birgit Stenbak Hansen.

Den nye ledelse og bestyrelse i Frederikshavn Havn kæmper lige nu en hård kamp for at skabe et overblik over økonomien, så man kan finde en vej ud af den aktuelle kritiske økonomiske situation.

Ifølge Havneloven må en kommunal selvstyre-havn maksimalt have underskud på driften i fem år. 

Sker det skal den overgå til kommunal havn, og kommunen skal finde pengene til at betale for gæld og afdrag.

Vil ikke ende som Hanstholm

Det er sket i Thisted Kommune, hvor kommunen var tvunget til at overtage Hanstholm Havn, som havde en gæld på 630 millioner kroner og et underskud på driften i 2021 på 17 millioner kroner, og det koster fremmod 2025 kommunen 175 millioner kroner at skulle drive havnen.

Hvordan fremtiden ser ud for havnen i Frederikshavn er endnu for tidligt at sige. 

Havnens ledelse og bestyrelse arbejder på at beskrive forskellige scenarie til en fremtiddrift, og i løbet af de kommende måneder præsenteres politikerne efter planen for et notat med forskellige muligheder.

Et andet scenarie er, at havnen omdannes til et aktieselskab, som den var inden, at man for nogle år siden gjorde den til kommunal selvstyre-havn - blandt andet at få adgang til gode lånemuligheder i KommuneKredit.

Midlertidig direktør i Frederikshavn Havn, Poul Knudsgaard.
Midlertidig direktør i Frederikshavn Havn, Poul Knudsgaard.


Skeletterne skal ud af skabet

Endelig er det en mulighed, at man kan sælge dele af havnen fra eller forsøge at finde en investor, som vil skyde penge i havnen og få medejerskab.

- Der er også nogle, som taler om at ruske skeletter ud af skabene, og der må vi bede dem, sige hvad der skal til og få ryddet op, og sige hvad der skal til af konstruktion, siger borgmesteren.

Der har hidtil i byrådet været bred enighed om, at man ikke ønsker at sælge dele af havnen fra. Den tidligere bestyrelse ønskede at sælge dele fra for at skaffe likviditet. Det sagde kommunen klart nej til sidste efterår.

Frederikshavn Havn har siden september måned bedt byrådspolitikerne i Frederikshavn stille lånegaranti for lån på i alt 241 millioner kroner. 

Det skete seneste onsdag aften, hvor havnen fik garanti for to lån på henholdsvis 14,4 millioner kroner og 20 millioner kroner. Det betyder, at der nu skulle være skabt økonomisk ro i havnen de næste par måneder, men om det nu er overstået med at nede om lånegarantier, vil hverken havnen eller borgmesteren stille garanti.

- Det kan jeg ikke vide. Jeg har tillid til at de kommer og siger, hvad der skal til. Det handler om tillid og at de stiller nogle scenarier op. Det er en alvorlig sag, siger borgmester. 


Krise på Frederikshavn Havn

birgit hansen

play Stort flertal for overtagelse af havn: - Den skal tjene penge igen

250424 Niels Dechow lich 15668

Ny prognose for havn afslører - Der vil mangle penge de næste 10 år

Frederikshavn Havn

play Kommune får nøglerne til havnen: Nu hænger borgerne på regningen

IMG_5870

play Handlede borgmester ulovligt i havnesag? Det skal tilsyn nu undersøge

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland