"Grotesk" og "tudetosset": - Vi bliver simpelthen nødt til at lave reglerne om, siger folketingsmedlem

Sagen om Nena Hyldgaard, der ikke kan få permanent opholdstilladelse i Danmark, kalder på handling, mener nordjysk folketingsmedlem.

Reglerne for tildeling af permanent opholdstilladelse i Danmark skal laves om, mener det socialdemokratiske folketingsmedlem Bjarne Laustsen.

- Det er fuldstændig grotesk. Den fremmedfjendskhed, der er, skal vi lave om på. Vi skal have befolkningen til at forstå, at vi har brug for, at der kommer nogle til fra udlandet, fordi vi kommer til at mangle dem, siger Bjarne Laustsen (S).

Udmeldingen kommer i kølvandet på TV2 Nords historie om cubanske Nena Hyldgaard. Hun er blevet nægtet permanent opholdstilladelse, fordi hun var i gang med at videreuddanne sig til sosu-assistent, da Udlændingestyrelsen behandlede hendes sag.

Dermed havde hun ikke haft fast arbejde i mindst tre et halvt af de forudgående fire år, og det er et af de kriterier, udenlandske statsborgere skal leve op til for at kunne få permanent opholdstilladelse.

En afgørelse, Hjørring Kommunes borgmester Søren Smalbro (V) ikke forstår, da Nena Hyldgaard i omkring 15 år har arbejdet i ældreplejen i Hjørring Kommune.

- Selvfølgelig er det et arbejdsforhold, når Nena er ansat i Hjørring Kommune og vi får hende i gang med uddannelsen. Så skal Udlændingestyrelsen ikke sige det modsatte, så hun ikke kan få permanent opholdstilladelse. Jeg behøver ikke engang kommentere det, for enhver kan jo høre, at det er forkert, siger Søren Smalbro.

Permanent opholdstilladelse

Som udlænding skal du opfylde en række krav for at kunne få permanent opholdstilladelse i Danmark.

- Du skal have opholdt dig i Danmark i mindst 8 år

- Du skal have haft fast arbejde i de seneste tre og et halvt år de forudgående fire år.

- Uddannelse tæller ikke med som arbejde - altså heller ikke en erhvervsuddannelse, selv om du både arbejder og får løn.

- Din ansøgning om permanent opholdstilladelse gælder fra det tidspunkt, hvor Udlændingestyrelsen behandler din ansøgning - og ikke fra det tidspunkt, hvor du indsender den.

- Kan ikke være det bekendt

Det synspunkt møder opbakning fra Bjarne Laustsen, som indtil valget var formand for Folketingets beskæftigelsesudvalg.

- Denne sag viser med al tydelighed, at det er tudetosset, at vi har regler som er rigide, uforståelige og ulogiske. Selvfølgelig bør en uddannelse som sosu-assistent tælle med, siger Bjarne Laustsen, som uddyber, hvorfor han mener, reglerne er ulogiske:

- Havde hun ikke taget en uddannelse, så kunne hun blive her. Sådan nogle regler kan vi simpelthen ikke være bekendt.

Bjarne Laustsen er klar til at se på Nena Hyldgaards sag, når Folketinget kan genoptage arbejdet.

- Lige så snart vi får dannet en ny regering, så håber jeg, der er et flertal, som godt kan se, hvor tosset det her er skruet sammen. Jeg vil bruge denne sag - og mange af de andre jeg har liggende i min mailboks - til at sige: Vi bliver simpelthen nødt til at lave reglerne om, siger Bjarne Laustsen.

Se interviewet med Bjarne Laustsen (S) her:


Seneste nyt

fra Nordjylland