Sådan så det ud i 2019, da Ryå var oversvømmet. Arkivfoto. Foto: Mick Knive Anderson

Den nordjyske muld er mættet af vandmasserne

Det seneste år har været usædvanligt, og februar er ingen undtagelse. De store mængder af nedbør har mættet jorden, og det kan give oversvømmelser.

Februar 2020 er den mest regnfulde måned, der nogensinde er blevet målt, siden man begyndte at måle i 1874. Indtil videre er der faldet lidt over 90 millimeter i løbet af februar – normalen er 35 millimeter.

Er der oversvømmelse hos dig?

Hvis der er et oversvømmet område, eller et sted hvor vandmasserne virkelig har fat hos dig eller i nærheden af dig, hører vi gerne fra dig. 

Kontakt anbj@tv2nord.dk 

Når denne måned kombineres med det vejr, vi har oplevet det seneste år med det hidtil mest regnfulde efterår og mest regnfulde år nogensinde i 2019, betyder det, at jorden er ved at være mættet.

- Jorden er mættet med vand, så en meget stor procentdel af regnen der falder løber til åerne eller danner vandpytter i lavninger. Det betyder, at hver gang der kommer stort regnvejr, så er der risiko for oversvømmelser, forklarer Jens Ringgård, TV2 Vejret.

Ligesom de seneste dage kan man onsdag opleve spredte byger i Nordjylland. Og der kan være slud og tøsne. Temperaturen bliver i dag mellem to og fem graders varme.

Ifølge Jens Ringgård fordamper der lidt under en millimeter nedbør om dagen de kommende tre uger. Herefter forventes det, at fordampningen til stige væsentligt.