LIGE NU:

Corona-pandemien har givet en ny hverdag i Aalborg Lufthavn: Drømmer om sydens sol og kolde fadøl

For 10 måneder siden lukkede det meste af verden ned, og dermed forsvandt en stor del af trafikken i Aalborg Lufthavn. I sidste uge blev rejserestriktionerne strammet endnu en gang, og dermed gik man fra få passagerer til endnu færre. For medarbejderne i Aalborg Lufthavn er de markant færre rejsende blevet hverdag – og alligevel ikke.

Det er fredag morgen, klokken er 6, og i Aalborg Lufthavn venter endnu en dag påvirket af corona-pandemien. 300 passagerer skal afsted med dagens 12 fly. Samme dag sidste år var passagertallet 1700. Det lave passagertal har forandret de ansattes hverdag i lufthavnen.

- Det er helt anderledes. Men når man bliver et lidt mindre hold, kommer man også tættere på sine kolleger, og man mærker lidt mere det samarbejde, der ligger, både i egen afdeling og mellem afdelingerne, siger Morten Dencker Larsen, der er afdelingsleder for passagerhandling i Aalborg Lufthavn.

Det er mere end 10 måneder siden, at store dele af Danmark første gang lukkede ned. Og tallene taler sit tydelige sprog: Aalborg Lufthavn oplevede en passagernedgang på 65 procent i 2020 – for charterrejsende var det hele 80 procent.

En ny hverdag

Morten Dencker Larsen ser færre familier, der skal på charterferie, mens de forretningsrejsende i højere grad har holdt lufthavnen oven vande. Og tiden før corona bliver sværere at genkalde.

- Det bliver sværere og sværere at huske, hvordan det var, før corona ramte. Det er der ingen tvivl om. Men vi gør en dyd ud af at minde hinanden om det en gang imellem, at nu skulle der have været en terminal fyldt med forventningsfulde gæster, der skulle have været på skiferie, som er det næste, der plejer at ske i vores år i lufthavnen, siger Morten Dencker Larsen.

Duty-manager Vivi Rindsig husker dog stadig tydeligt, hvordan tiden var før corona.

- Ja, det kan jeg godt. Det tror jeg aldrig, man glemmer. Når der bare har været en fyldt lufthavn, og folk har været glade. Vi havde lidt op til jul, hvor der var rigtig mange passagerer på én gang. Sådan nogle dage længes vi efter alle sammen, siger Vivi Rindsig.

Håber på sol og kolde fadøl

Restriktionerne for rejsende har flere gange været strammet og lempet, og lige nu fraråder Udenrigsministeriet udrejse til hele verden. De mange restriktioner kommer som en overraskelse for flere, og det giver ekstra arbejde.

- Det kræver faktisk rigtig meget af os, og det tager rigtig lang tid, fordi det også ændrer sig løbende. Hvis man har haft fri i tre dage, skal man faktisk ind ind og læse op på det hele igen for at se, om noget har ændret sig siden sidst, siger Vivi Rindsig.

Selvom coronaen er blevet en del af hverdagen for både Morten Dencker Larsen og Vivi Rindsig, håber de alligevel, det snart bliver muligt at vende tilbage til noget, der minder om en mere almindelig hverdag i Aalborg Lufthavn.

- Gerne i morgen, men vi ved jo alle sammen, at det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt, siger Morten Dencker Larsen. 

- Jeg håber, at det bliver muligt at sende nogle solhungrende gæster til sydens sol, når den tidlige sommersæson starter op, siger Vivi Rindsig.

Og når tiden er til det, har både Vivi og Morten styr på, hvad første destination for dem bliver.

- Jeg vil gerne til Skotland. Jeg måtte aflyse min rejse derover – jeg ville gerne en tur derover i efteråret, siger Vivi Rindsig.

- Jeg tror, jeg skal et sted hen, hvor der er noget varme og nogle kolde fadøl, siger Morten Dencker Larsen.

Den europæiske luftfartstjeneste Eurocontrol har fremlagt en prognose med tre scenarier for, hvornår flytrafikken er tilbage på normalt niveau. Ved det mest positive scenarie, hvor størstedelen af europæerne bliver vaccineret i løbet af sommeren, kan luftfarten være tilbage til normalen i 2024. Tager vaccinationerne længere tid, skal vi vente op til ni år endnu.